"Türkiye’yi (Kıbrıs'taki) taleplerinden feragat etmeye zorlayamayız"
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
İngiliz Yüksek Komiseri İrfan Siddiq, "Türkiye’yi (Kıbrıs'taki) taleplerinden feragat etmeye zorlayamayız, uzlaşıyla çözüm olması için onunla iş birliği yapmamız gerek” dedi.
Haravgi ve diğer gazeteler Siddiq’ın, 22 Ağustos’ta Lefkoşa’nın güneyinde başlayan ve bugün tamamlanacak Dış Rumlar Kongresi çerçevesinde yabancı büyükelçilerin katıldığı yuvarlak masa toplantısındaki sözlerine yer verdi.
Siddiq, kara para işlerine karışan kişilerin güneyden önemli oranda uzalaştırıldığını belirterek "Sorun artık kuzeyde de var, bu bizim için bir zorluktur" dedi.
Siddiq, Kıbrıs Rum yönetiminin, bu konuda Rusya’ya yaptırım uygulanmasına rıza gösterdiğini ancak KKTC’de sorun olduğunu savundu.
Kara para işine karışan kişilerin Güney Kıbrıs’tan önemli ölçüde uzaklaştırıldığını belirterek Güney’de “bazı gölge finans uygulamaları” ile ilgili bazı soru işaretlerinin temizlendiğini, Kıbrıs Rum ekonomisinin artık daha sağlıklı olduğunu söyleyen Siddiq, “sorun artık Kuzey’de de var ve bu bizim için bir zorluktur” iddiasında bulundu.
Siddiq “Kuzey’deki makamlar” diye nitelediği KKTC’yi tanımamalarına rağmen, bu faaliyetlerinin Kıbrıs Rum yönetimine ve bölgeye olumsuz etkileri olmaması için KKTC makamları ile iş birliği yaptıklarını belirtti.
İrfan Siddiq ülkesinin, Ada’nın BM Güvenlik Konseyi’nin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliği olan federasyon parametreleri temelinde yeniden birleşmesiyle Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasına güçlü destek verdiğini, ancak birlikte çalışmanın ve sürdürülebilir bir çözüme varmanın müdahil tarafların sorumluluğu olduğunu söyledi.
Siddiq, Pile’de ara bölge içerisinde kısa süre önce meydana gelen olaylara rağmen Kıbrıslı Rum LiderNikos Hristodulidis’in Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya en üst önceliği olarak bağlı kalmasından cesaretlendiğini belirtti. Konuyla ilgili BM Güvenlik Konseyi’nin Salı günü yayımladığı açıklamaya göndermede bulunan Siddiq, bu kararın yayımlanması için oynadıkları role vurgu yaptı, Sıddiq, “Türkiye’yi taleplerinden feragat etmeye zorlayamayız, uzlaşı çözümü olması için onunla iş birliği yapmamız gerek” ifadesini kullandı.
-Güneyde 80 bin İngiliz yaşıyor, 1.2 milyon İngiliz turist ziyaret ediyor
Siddiq Güney Kıbrıs’ta 80 bin İngiliz yaşadığını, 1,2 milyon İngiliz turistin de ziyaret ederek Kırbıs Rum ekonomisine önemli katkıda bulunduğunu hatırlattı. Ülkesi ile Güney Kıbrıs arasında geçen yıl özlü gelişmeler gerçekleştiğini belirterek İkili Askerî İşbirliği Memorandumu imzalanmasını, Egemen İngiliz Üs bölgelerinin geliştirilmesi anlaşmasını örnek gösterdi. Siddiq, Kıbrıs Rum yönetimi ile, İngiltere’de okuyan öğrencilerin okul harçlarının artması konusuna çözüm getirmek için ortak çalışma taahhütleri olduğunu da söyledi.
Benzer haberler
Featured
İngiltere'de bir ilke imza atıldı: Kanser tedavisi gören dev piton sağlığına kavuştu
Çinli insansı robot 100 metreyi Usain Bolt'tan daha hızlı koştu
Uzun yolculuklarda hareketsizlik "pıhtı" riskini artırıyor
Mehmet Akif Caddesi'ni (Dereboyu) kullanacak sürücülerin dikkatine!
Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler Jackson Hole Sempozyumu ve ABD'deki büyüme ile istihdam verilerine çevrildi
İngiltere'de polis aracı ile otomobilin çarpıştığı kazada çok sayıda kişi öldü
Güney Kıbrıs’ta güneş enerji sistemindeki arıza elektrik kesintisine neden oldu
Moral "Ünal Bey, 'güvenli ülke' söylemiyle değil, deport edilenler ve muhaceret aflarıyla anılacak"
Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı yarın geçici olarak trafiğe kapalı olacak


