Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Yüksekten düşen 27 yaşındaki genç ağır yaralandı Almanya’da Z kuşağı eylemlerinde olaylar çıktı: Mağazalar yağmalandı 35 yaşındaki şahıs aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetti Başbakan Üstel “Hesap vermekten de hesap sormaktan da kaçmayız” Saldırılar nedeniyle Kiev ve Dnipropetrovsk bölgelerinde yaklaşık 280 bin aile elektriksiz kaldı 20 yıl boyunca MS hastası olduğunu sandı, gerçek teşhis şaşırttı Kıbrıs Rum polisi 40 kaçağı sınır dışı etti Cumhuriyet Meclisi yarın toplanacak Öztürkler "Güney Kıbrıs, şikâyet ve silahlanma politikaları yerine adadaki gerçekleri kabul etmelidir” Kıbrıs Otizm Derneği “Nöro-gelişimsel Bozukluklara Bilimsel Bakış” konulu çevrim içi seminer düzenliyor Güney Kıbrıs'tan Türkiye’nin BM Genel Sekreterliği adaylığına tepki Eklektik Manifest 2, Kıbrıslı filozof Ulus Baker’in düşünsel mirasıyla başladı KTOEÖS yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak YDP’den Lefkoşa ve Gazimağusa adaylık süreçlerine ilişkin açıklama Son 24 saatte en fazla yağış 21 kg olarak ölçüldü Sandık Seçmen Listeleri askıya alındı Erhürman "Erdoğan ile Kıbrıs sorunu ile ilgili son gelişmeleri tam bir istişare içinde değerlendirme fırsatı bulduk" Ballıkaya "Hayallerime bile sığmayan türden bir fırsattı… Böyle bir teklif almak beni çok onurlandırdı” İran, İngiltere'nin deniz ve hava kuvvetlerini "terör örgütü" ilan etti Fidan "Rusya ve Ukrayna, bir anlaşmaya varmak zorundalar" Yüksekten düşen 27 yaşındaki genç ağır yaralandı Almanya’da Z kuşağı eylemlerinde olaylar çıktı: Mağazalar yağmalandı 35 yaşındaki şahıs aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetti Başbakan Üstel “Hesap vermekten de hesap sormaktan da kaçmayız” Saldırılar nedeniyle Kiev ve Dnipropetrovsk bölgelerinde yaklaşık 280 bin aile elektriksiz kaldı 20 yıl boyunca MS hastası olduğunu sandı, gerçek teşhis şaşırttı Kıbrıs Rum polisi 40 kaçağı sınır dışı etti Cumhuriyet Meclisi yarın toplanacak Öztürkler "Güney Kıbrıs, şikâyet ve silahlanma politikaları yerine adadaki gerçekleri kabul etmelidir” Kıbrıs Otizm Derneği “Nöro-gelişimsel Bozukluklara Bilimsel Bakış” konulu çevrim içi seminer düzenliyor Güney Kıbrıs'tan Türkiye’nin BM Genel Sekreterliği adaylığına tepki Eklektik Manifest 2, Kıbrıslı filozof Ulus Baker’in düşünsel mirasıyla başladı KTOEÖS yarın Lefkoşa merkez ve çevre okullarında öğleden sonra grevde olacak YDP’den Lefkoşa ve Gazimağusa adaylık süreçlerine ilişkin açıklama Son 24 saatte en fazla yağış 21 kg olarak ölçüldü Sandık Seçmen Listeleri askıya alındı Erhürman "Erdoğan ile Kıbrıs sorunu ile ilgili son gelişmeleri tam bir istişare içinde değerlendirme fırsatı bulduk" Ballıkaya "Hayallerime bile sığmayan türden bir fırsattı… Böyle bir teklif almak beni çok onurlandırdı” İran, İngiltere'nin deniz ve hava kuvvetlerini "terör örgütü" ilan etti Fidan "Rusya ve Ukrayna, bir anlaşmaya varmak zorundalar"
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Türkiye'de de mevsim normalleri üzerinde sıcaklık bekleniyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Türkiye'de de mevsim normalleri üzerinde sıcaklık bekleniyor
Reklam

Türkiye genelinde bu yaz hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.

"El Nino" olarak bilinen hava olayı, Pasifik Okyanusu'nda deniz suyu sıcaklıklarının normal değerlerin üzerine çıkmasıyla gelişiyor ve küresel iklim üzerinde etkili oluyor.

Küresel sıcaklıkları artırıcı etkisiyle bilinen El Nino nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık riskinin yükselmesi, bazı bölgelerde ise yoğun yağış ve aşırı hava olaylarının görülmesi öngörülüyor.

El Nino'nun güçlü seyretmesi halinde dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılabiliyor ve aşırı hava olaylarının sıklığında artış yaşanabiliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü de küresel sıcaklıkları artırma potansiyeli taşıyan El Nino'nun haziran-ağustos döneminde gerçekleşme olasılığının yüzde 80 olduğunu duyurdu.

Pasifik Okyanusu'ndaki deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artışa bağlı olarak bu yılın ikinci yarısından itibaren "Süper El Nino" olasılığının güçlendiği değerlendiriliyor. Bu durumun en az kasım ayına kadar sürme ihtimalinin yüzde 90'a yakın veya üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Bu kapsamda Türkiye'de de yaz aylarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

- Sıcaklıklar eylüle kadar yüksek seyredecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, El Nino'nun Türkiye'yi doğrudan etkilemediğini ancak küresel atmosfer dolaşımı üzerindeki etkileri nedeniyle dolaylı sonuçlar oluşturduğunu söyledi.

Atmosferin bir bütün olarak çalıştığını belirten Çelik, Pasifik Okyanusu üzerinde oluşan El Nino ve La Nina gibi sistemlerin dünyanın farklı bölgelerinde sıcaklık ve yağış rejimlerini değiştirebildiğini ifade etti.

Türkiye'deki etkisinin sıcaklıkların bir miktar yükselmesi ve yağışların mevsim normallerinin bir miktar altında gerçekleşmesi şeklinde görüldüğünü kaydeden Çelik, El Nino'nun bu yıl etkili olma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Yaz aylarında yağışların genel olarak mevsim normalleri civarında beklendiğini bildiren Çelik, temmuz ayıyla birlikte yağışların ülke genelinde azalacağını kaydetti.

Çelik, Türkiye'nin büyük bölümünde sıcaklıkların temmuz ve ağustos aylarında mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyredeceğini belirterek, bu durumun eylül ayında da devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

- İç bölgelerde sıcaklık artışı daha belirgin olacak

Sıcaklık artışının özellikle iç kesimlerde daha belirgin görüleceğini ifade eden Çelik, vatandaşların Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan uzun vadeli tahmin haritalarını takip edebileceğini söyledi.

Yılın ilk aylarında yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğine işaret eden Çelik, "Özellikle ocak ayının sonundan itibaren yaklaşık 4 aydır mevsim normallerinin üzerinde yağış alıyoruz. Temmuz ve ağustos aylarında ise yağışların mevsim normalleri civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Zaten bu dönemde yağış miktarları oldukça düşük olduğu için yavaş yavaş yağışsız sezona geçeceğiz." dedi.

Benzer haberler

Featured
Yüksekten düşen 27 yaşındaki genç ağır yaralandı 1 Kas 2026 13:42 Almanya’da Z kuşağı eylemlerinde olaylar çıktı: Mağazalar yağmalandı 1 Kas 2026 13:39 35 yaşındaki şahıs aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetti 1 Kas 2026 13:37 Başbakan Üstel “Hesap vermekten de hesap sormaktan da kaçmayız” 1 Kas 2026 13:22 Saldırılar nedeniyle Kiev ve Dnipropetrovsk bölgelerinde yaklaşık 280 bin aile elektriksiz kaldı 1 Kas 2026 13:06 20 yıl boyunca MS hastası olduğunu sandı, gerçek teşhis şaşırttı 1 Kas 2026 13:01 Kıbrıs Rum polisi 40 kaçağı sınır dışı etti 1 Kas 2026 12:37 Cumhuriyet Meclisi yarın toplanacak 1 Kas 2026 12:32 Öztürkler "Güney Kıbrıs, şikâyet ve silahlanma politikaları yerine adadaki gerçekleri kabul etmelidir” 1 Kas 2026 12:28