Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Savaşan'dan YDP açıklamasına tepki “Açıklamalar mesnetsiz ve yanıltıcıdır” Maviş “Öğrenci taşıyacak araçlar öğretim yılı başlamadan denetlenmeli” Stelios Hayırseverlik Vakfı 280 bin Euro’luk acil mali destek başvuruları başladı Sönmemiş sigara izmariti evde yangına neden oldu Trump, New Mexico'nun adını "New America" olarak değiştiren bir harita paylaştı Gemi faciasının 9’uncu günü: 14 kayıp kişiyi arama çalışmaları sürüyor Brent petrol haftaya 97,82 dolardan başladı Kalp krizi ve inme riskine işaret eden yüzdeki sarı lekeler: Ksantalazma Avustralya'da sosyal medya algoritmalarını kapatmayı sağlayan yasal düzenleme yolda Altın fiyatları haftaya değer kaybıyla başladı Zelenski "Savaş muhtemelen kış aylarında da devam edecek" Küresel piyasalar haftaya karışık sinyallerle başladı Almanya'da aşırı sağcı AfD, Saksonya-Anhalt eyalet seçimini açık farkla kazandı Döviz kurlarında son durum (7 Eylül 2026) Aygün’de kadın cinayeti! Bugün hava nasıl olacak? (7 Eylül 2026) Üstel "Bir kayıp insanımızın daha naaşına ulaşıldı" Trump'ın elçileri Moskova temaslarının ardından ilk kez Kiev'de Theodoros Çikas'tan uyarı “Kıbrıs sorununun çözümü İsrail’in stratejisine hizmet etmez” Çevre Koruma Dairesi "Güngör’de kalıcı bir dönüşüm artık ertelenemez bir gerekliliktir" Savaşan'dan YDP açıklamasına tepki “Açıklamalar mesnetsiz ve yanıltıcıdır” Maviş “Öğrenci taşıyacak araçlar öğretim yılı başlamadan denetlenmeli” Stelios Hayırseverlik Vakfı 280 bin Euro’luk acil mali destek başvuruları başladı Sönmemiş sigara izmariti evde yangına neden oldu Trump, New Mexico'nun adını "New America" olarak değiştiren bir harita paylaştı Gemi faciasının 9’uncu günü: 14 kayıp kişiyi arama çalışmaları sürüyor Brent petrol haftaya 97,82 dolardan başladı Kalp krizi ve inme riskine işaret eden yüzdeki sarı lekeler: Ksantalazma Avustralya'da sosyal medya algoritmalarını kapatmayı sağlayan yasal düzenleme yolda Altın fiyatları haftaya değer kaybıyla başladı Zelenski "Savaş muhtemelen kış aylarında da devam edecek" Küresel piyasalar haftaya karışık sinyallerle başladı Almanya'da aşırı sağcı AfD, Saksonya-Anhalt eyalet seçimini açık farkla kazandı Döviz kurlarında son durum (7 Eylül 2026) Aygün’de kadın cinayeti! Bugün hava nasıl olacak? (7 Eylül 2026) Üstel "Bir kayıp insanımızın daha naaşına ulaşıldı" Trump'ın elçileri Moskova temaslarının ardından ilk kez Kiev'de Theodoros Çikas'tan uyarı “Kıbrıs sorununun çözümü İsrail’in stratejisine hizmet etmez” Çevre Koruma Dairesi "Güngör’de kalıcı bir dönüşüm artık ertelenemez bir gerekliliktir"
Dolar
Euro
Sterlin

Özuslu Politis’e röportaj verdi “Kıbrıs için ortak sese ihtiyacımız var”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Özuslu Politis’e röportaj verdi “Kıbrıs için ortak sese ihtiyacımız var”
Reklam

CTP Milletvekili ve gazeteci Sami Özuslu, tüm müdahil tarafların Kıbrıs için ortak bir ses bulmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Politis gazetesine Kıbrıs sorunuyla ilgili röportaj veren Özuslu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yönelik müzakere sürecinin çözüm için beklentilerin yüksek olduğu Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis'in başkanlık yaptığı 2017 yılında, Crans Montana’da çöktüğünü anımsattı. Özuslu, 2004’teki Annan Planı referandumunda olduğu gibi, 2017’de de bir fırsatın kaybedildiğini söyledi.

Habere göre Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in şimdi de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’i New York’ta gayri resmi yemekte bir araya getireceğini kaydeden Özuslu, bunun bir ilerleme olup olmadığını sorguladı.

Federal çözüm için niyet olmamasına rağmen, liderlerin en azından görüşmeye başlayacağını belirten Özuslu, esas sorunun, Guterres’in izleyeceği stratejiyle ilgili olduğunu kaydetti ve Guterres’in kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin’in, içeriğini yalnızca Guterres’in bildiği bir rapor yazdığını anımsattı.

Özuslu, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki iyiye gidiş de göz önünde bulundurulduğunda, Guterres’in iki garantör ülkeden, üstlendiği inisiyatifle ilgili olumlu mesaj almış olabileceğini belirtti ve her şey yolunda giderse, New York’ta 4+1 görüşmenin bile mümkün olabileceğini ifade etti.

Liderlerin "samimiyetsizliği" nedeniyle federal çözüm için gerçekten çaba gösterileceği konusunda iyimser olamadığını kaydeden Özuslu, bunun değişebilmesi için, liderlere her iki toplumdan ve uluslararası güçlerden baskı gelmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasının hem iç hem de dış sebepleri bulunduğuna işaret eden Özuslu, listenin uzun olduğunu ve karşıdakini suçlamak yerine aynaya bakmak gerektiğini belirtti.

“Geleceğimiz için ne yaptık ve ne yapıyoruz” sorusunu yönelten Özuslu, her şeyden önce, tek çözüm modelinin BM kararlarında da belirtildiği gibi federasyon çözümü olduğu konusunda uzlaşılıp uzlaşılmadığını ve federal çözüm denildiğinde aynı şeyin konuşulup aynı şeyin mi anlaşıldığını sordu.

Bu soruların yanıtı olumluysa, tüm dış güçlerin Kıbrıslıların isteğine saygı duyacağını belirten Özuslu, uluslararası toplumun Kıbrıs sorunundaki etkisini ve rolünü küçümsemediğini, ancak tüm dünyaya açıklamak üzere ortak bir ses bulmak gerektiğini ifade etti.

Kıbrıslıların ılımlı insanlar olduğunu kaydeden Özuslu, geçmişte çok kötü tecrübeler yaşandığını, çoğu kişinin bu kötü tecrübelerin sebebini bildiğini ve bunları yeniden yaşamak istemediğini söyledi.

Özuslu, halkın aklını milliyetçilik ve fanatizmle zehirlemek isteyenler de olduğunu ve bunun siyaset, eğitim ve basın-yayın organları gibi alanlar aracılığıyla yapılmaya çalışıldığını belirtti.

Gazete, yakın döneme kadar gazeteci kimliğiyle ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanlığıyla bilinen Özuslu’nun, bugün de Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili olarak aynı şey için, barış ve refah içindeki bir Kıbrıs için mücadele ettiğini de yazdı.

Benzer haberler

Featured
Savaşan'dan YDP açıklamasına tepki “Açıklamalar mesnetsiz ve yanıltıcıdır” 7 Eyl 2026 11:40 Maviş “Öğrenci taşıyacak araçlar öğretim yılı başlamadan denetlenmeli” 7 Eyl 2026 11:15 Stelios Hayırseverlik Vakfı 280 bin Euro’luk acil mali destek başvuruları başladı 7 Eyl 2026 10:54 Sönmemiş sigara izmariti evde yangına neden oldu 7 Eyl 2026 10:53 Trump, New Mexico'nun adını "New America" olarak değiştiren bir harita paylaştı 7 Eyl 2026 10:42 Gemi faciasının 9’uncu günü: 14 kayıp kişiyi arama çalışmaları sürüyor 7 Eyl 2026 10:39 Brent petrol haftaya 97,82 dolardan başladı 7 Eyl 2026 10:36 Kalp krizi ve inme riskine işaret eden yüzdeki sarı lekeler: Ksantalazma 7 Eyl 2026 10:10 Avustralya'da sosyal medya algoritmalarını kapatmayı sağlayan yasal düzenleme yolda 7 Eyl 2026 09:50