Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi'nde uluslararası öğrenciler bir araya gelecek İspanya için kriz büyüyor: Yüzlerce göçmen denizi yüzerek geçmeye çalışırken boğuldu Güney Kıbrıs elektrik üretiminde sistem sınırına ulaştı Usta oyuncu Can Kolukısa hayatını kaybetti SpaceX roketinin Ay'a çarpmasına günler kaldı ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nden vatandaşlarına seyahat uyarısı Kontrolden çıkan minibüs ağaçlara çarptı: 5 kişi yaralandı! Fransa'nın güneydoğusunda yangınlar nedeniyle 2 bini aşkın kişi tahliye edildi Türkiye ve Irak arasında yeni petrol anlaşması Erhürman "Halkımızın çözüm iradesi ve halkımıza verdiğimiz sözler rehberimiz" Türkiye'de yangınlar devam ediyor: İki yeni yangın Nöbetçi eczaneler (1 Ağustos 2026) Güney Kıbrıs ikinci Air Tractor yangın söndürme uçağını teslim aldı Dünyaca ünlü efsane Franco Baresi hayatını kaybetti Öztürkler “Egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün tescil edilmediği hiçbir süreçte yokuz” AKEL Vasilis Palmas’ın sorumluluğunu alarak istifa etmesi talebini yineledi Sahte takviye skandalı: Kas yapmak isterken psikoz geçirdi Yoannidis "Sığınma başvuruları yüzde 93 azaldı" İzcan “AB çözüm sürecinin parçasıdır” Cezayir'de katliam gibi kaza: 27 kişi öldü Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi'nde uluslararası öğrenciler bir araya gelecek İspanya için kriz büyüyor: Yüzlerce göçmen denizi yüzerek geçmeye çalışırken boğuldu Güney Kıbrıs elektrik üretiminde sistem sınırına ulaştı Usta oyuncu Can Kolukısa hayatını kaybetti SpaceX roketinin Ay'a çarpmasına günler kaldı ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nden vatandaşlarına seyahat uyarısı Kontrolden çıkan minibüs ağaçlara çarptı: 5 kişi yaralandı! Fransa'nın güneydoğusunda yangınlar nedeniyle 2 bini aşkın kişi tahliye edildi Türkiye ve Irak arasında yeni petrol anlaşması Erhürman "Halkımızın çözüm iradesi ve halkımıza verdiğimiz sözler rehberimiz" Türkiye'de yangınlar devam ediyor: İki yeni yangın Nöbetçi eczaneler (1 Ağustos 2026) Güney Kıbrıs ikinci Air Tractor yangın söndürme uçağını teslim aldı Dünyaca ünlü efsane Franco Baresi hayatını kaybetti Öztürkler “Egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün tescil edilmediği hiçbir süreçte yokuz” AKEL Vasilis Palmas’ın sorumluluğunu alarak istifa etmesi talebini yineledi Sahte takviye skandalı: Kas yapmak isterken psikoz geçirdi Yoannidis "Sığınma başvuruları yüzde 93 azaldı" İzcan “AB çözüm sürecinin parçasıdır” Cezayir'de katliam gibi kaza: 27 kişi öldü
Dolar
Euro
Sterlin

Papastavru “Great Sea Interconnector” (GSI) AB Enerji Bakanları Konseyi’nde ele alınacak”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Papastavru “Great Sea Interconnector” (GSI) AB Enerji Bakanları Konseyi’nde ele alınacak”

“Great Sea Interconnector” (GSI) olarak bilinen ve Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasına döşenip daha sonra da İsrail’e uzanacak deniz altı elektrik kablo projesiyle ilgili yaşanan anlaşmazlık ve yapılan açıklamalar basında yer almaya devam ediyor.

Projeyle ilgili yaşanan anlaşmazlığın tırmandığını ve Yunanistan Çevre Enerji Bakanı Stavros Papastavru’nun Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in açıklamalarına yanıt verdiğini yazan Haravgi gazetesi, Hristodulidis’in Yunanistan’daki Bağımsız Elektrik İletim Operatörü (ADMİE)’nin Kıbrıs Rum kesimine baskı yaptığına dair eleştirilerde bulunduğunu anımsattı.

Gazete Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Stavros Papastavru’nun elektrik bağlantı projesiyle ilgili tüm belirsizlikleri çözüme kavuşturması konusunda Kıbrıs Rum Yönetimine mesaj gönderdiğini yazdı. Haberde Papastavru’nun Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkilerin kopmaz, hellenizmin temeli ve herhangi bir projenin ötesinde bir birlik ifadesi olduğunu dile getirdi yer aldı.

“Open” televizyonuna yaptığı açıklamada ADMİE’nin yüzde 51’inin Yunan hükümetine ait olduğunu ve ADMİE’nin şantaj yapmayıp yalnızca kurumsal bir şekilde konuştuğunu söyleyen Papastavru, GSI projesiyle ilgili olarak Kıbrıs Rum kesiminden sürekli çelişkili mesajlar geldiğini de ifade etti.

Papastavru bu çelişkili mesajlara atıfta bulunarak Kıbrıslı Rum Maliye Bakanı Makis Keravnos’un Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’le görüşmesinden sonra dahi, projenin prensipte uygulanabilirliğini sorguladığını anımsattı.

Üzerinde mutabakata vardıkları bir projeye sahip olduklarını ve Kıbrıslı Rum Maliye Bakanı Keravnos’un şu an Avrupa Birliğine (AB) Kıbrıs Rum Enerji Düzenleme Kurulu olarak bilinen RAEK’in kararlarına uymayacağını bildirdiğini ifade eden Papastavru, tüm bunların projenin sürdürülebilirliği konusunda engeller ve sürekli şüphe yarattığını kaydetti.

Buna paralel olarak Güney Kıbrıs’ın enerji konusundaki izolasyonuna son verecek ve AB’de en yüksek olan enerji fiyatlarının düşürülmesine katkıda bulunacak stratejik öneme sahip bir projeden söz eden Papastavru, AB tarafından finanse edilen projenin hali hazırda 300 milyon euroya mal olduğunu ve bunun tamamının ADMİE tarafından ödendiğini de ifade etti.

Papastavru ADMİE’nin projeyi üstlenmesinden bu yana iki yıl geçtiğini ve proje lisansının Kıbrıs Rum kesimi tarafından henüz ADMİE’ye devredilmediğine de işaret etti.

Papastavru konunun 10 gün içerisinde bir sonraki AB Enerji Bakanları Konseyinde ele alınacağını da dile getirdi.

Hristodulidis’in geçen gün yaptığı açıklamada sert bir üslupla ADMİE’nin herhangi bir yöneticisinin Kıbrıs Rum hükümetine şantaj yapamayacağını söylediğini de anımsatan gazete, Hristodulidis’in dün yaptığı açıklamada ise açıklamalarının tonunu düşürmeye çalıştığını kaydetti.

Gazeteye göre dünkü açıklamasında Kıbrıs Rum hükümetinin Yunan hükümetiyle olan ilişkilerinin her zamankinden güçlü olduğunu dile getiren Hristodulidis, Yunanistan ile Güney Kıbrıs veya kendisinin Yunanistan Başbakanıyla olan ilişkilerinin bozulmasına yatırım yapanların hayal kırıklığına uğrayacağını vurguladı.

Gazeteye göre Kıbrıs Rum Enerji Düzenleme Kurulu RAEK ise açıklamasında ADMİE’nin itiraz mektubunu aldığını ve bunu incelediğini sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise “Kabloyu Yeniden Fişe Taktılar- Hristodulidis’ten GSI Konusunda Geri Çekilme” başlıklarıyla manşetten ve iç sayfadan geniş yer verdiği haberinde, Kıbrıs Rum tarafının GSI konusundaki tutumunun 24 saat içerisinde önemli ölçüde değiştiğini yazdı.

Hristodulidis’in şantaj açıklamalarının ardından geri çekildiğini ve tutumunu değiştirdiğini kaydeden gazete, hükümet sözcüsünün de yaptığı açıklamada meseleyi teknik bir düzenleme sorununa indirgediğini ekledi.

Haber Alithia gazetesinde ise “Atina-Lefkoşa İlişkilerinde Elektro Şok” başlığıyla yer aldı.

Benzer haberler

Featured
Kıbrıs Türk Üniversite Öğrencileri Kongresi'nde uluslararası öğrenciler bir araya gelecek 2026-08-01 21:37:10 İspanya için kriz büyüyor: Yüzlerce göçmen denizi yüzerek geçmeye çalışırken boğuldu 2026-08-01 21:06:00 Güney Kıbrıs elektrik üretiminde sistem sınırına ulaştı 2026-08-01 20:25:00 Usta oyuncu Can Kolukısa hayatını kaybetti 2026-08-01 19:44:59 SpaceX roketinin Ay'a çarpmasına günler kaldı 2026-08-01 19:16:00 ABD'nin İsrail Büyükelçiliği'nden vatandaşlarına seyahat uyarısı 2026-08-01 19:01:34 Kontrolden çıkan minibüs ağaçlara çarptı: 5 kişi yaralandı! 2026-08-01 18:49:00 Fransa'nın güneydoğusunda yangınlar nedeniyle 2 bini aşkın kişi tahliye edildi 2026-08-01 18:22:13 Türkiye ve Irak arasında yeni petrol anlaşması 2026-08-01 18:16:22