Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Trafiğe bir can daha: Raif Mavideniz hayatını kaybetti Güney'deki Cezaevi’nde yatanların onda biri cinsel suçtan mahkum Çar Samuil'in kemikleri 1000 yıl sonra Bulgaristan'a naklediliyor "MEMO” yasa tasarısına Kıbrıs Rum Anayasa Mahkemesi engeli Netflix abonelik fiyatlarına zam yaptı: İşte yeni fiyatlar Sekiz yasa gücünde kararname Resmi Gazete’de yayımlandı Başbakanlık “Bir naaşa daha ulaşıldı” Türkiye ile Fransa arasında "Savunma İş Birliği Yol Haritası" imzalandı Yunanistan'ın güneyinde şiddetli yağışlar üç gündür etkisini sürdürüyor Nöbetçi eczaneler (3 Ekim 2026) Nazlı "Sosyal sigorta destekleri kalıcı bir hak olmalı" Taçoy “Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi güçlü ve başarılı şekilde ilerliyor” Kıbrıs sorunu Yunanistan’ın BM Güvenlik Konseyi başkanlığı önceliklerinin üst sırasında Bir günde 264 sürücü rapor edildi, 3 kişi tutuklandı En fazla yağış Ziyamet’te Menelau "Kıbrıs sorununda bataklık tercih olamaz" Bir günde iki seyir halindeki araçta yangın 4. Koruyucu Sağlık Zirvesi düzenlendi Gönyeli ve Gemikonağı’ndaki kazalarda 2 kişi yaralandı, 1 sürücü tutuklandı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni sezon açılış konseri yoğun katılım Trafiğe bir can daha: Raif Mavideniz hayatını kaybetti Güney'deki Cezaevi’nde yatanların onda biri cinsel suçtan mahkum Çar Samuil'in kemikleri 1000 yıl sonra Bulgaristan'a naklediliyor "MEMO” yasa tasarısına Kıbrıs Rum Anayasa Mahkemesi engeli Netflix abonelik fiyatlarına zam yaptı: İşte yeni fiyatlar Sekiz yasa gücünde kararname Resmi Gazete’de yayımlandı Başbakanlık “Bir naaşa daha ulaşıldı” Türkiye ile Fransa arasında "Savunma İş Birliği Yol Haritası" imzalandı Yunanistan'ın güneyinde şiddetli yağışlar üç gündür etkisini sürdürüyor Nöbetçi eczaneler (3 Ekim 2026) Nazlı "Sosyal sigorta destekleri kalıcı bir hak olmalı" Taçoy “Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi güçlü ve başarılı şekilde ilerliyor” Kıbrıs sorunu Yunanistan’ın BM Güvenlik Konseyi başkanlığı önceliklerinin üst sırasında Bir günde 264 sürücü rapor edildi, 3 kişi tutuklandı En fazla yağış Ziyamet’te Menelau "Kıbrıs sorununda bataklık tercih olamaz" Bir günde iki seyir halindeki araçta yangın 4. Koruyucu Sağlık Zirvesi düzenlendi Gönyeli ve Gemikonağı’ndaki kazalarda 2 kişi yaralandı, 1 sürücü tutuklandı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın yeni sezon açılış konseri yoğun katılım
Dolar —
Euro —
Sterlin —

YDÜ'de yüksek kolesterollü hastalara yeni umut

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
YDÜ'de yüksek kolesterollü hastalara yeni umut
Reklam

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, yüksek kolesterollü hastalara umut olan ve 2-4 haftada bir kez cilt altına enjeksiyonla uygulanan kolesterol aşısının kötü huylu kolesterole yüzde 50 ila yüzde 60 oranında olumlu yönde etki sağladığını ifade etti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından geçtiğimiz günlerde onaylanarak satışa sunulan yeni kolesterol ilaçları, kötü huylu kolesterolü (LDL) düşürmek için kullanılan statin grubu ilaçlara önemli bir alternatif yaratarak, kalp damar tıkanıklığı bulunan veya doğuştan yüksek kolesterole sahip kişiler için yeni bir umut ışığı yarattı.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, kolesterol aşısı denilen bu yeni ilaç grubunun, piyasadaki mevcut ilaçları en yüksek dozda kullanmasına rağmen fayda görmeyen ve doğuştan kolesterol yüksekliği olan hastalarda kullanıldığını ifade etti.

Prof. Dr. Hamza Duygu, FDA onayı da alan ilaçlarla ilgili “Bu ilaçlar PCSK-9 inhibitörleri olarak biliniyor. En önemli kolaylığı, 2-4 haftada bir kez, cilt altına enjeksiyonla uygulanmasıdır. Piyasadaki en güçlü kolesterol düşürücü ilaç özelliği bulunan bu ilaçlar, kötü huylu kolesterolde yüzde 50 ila yüzde 60 oranında düşüş sağlıyor. İlaçların enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık gibi lokal yan etkileri dışında, henüz bildirilen ciddi bir yan etkisi de bulunmuyor” değerlendirmesi yaptı.

Yüksek Kolesterollü Hastaların Değerleri 1000’e Kadar Çıkabilir

Yirmili veya otuzlu yaşlarda kalp krizi ya da inmeyle ortaya çıkan ailevi kolesterol yüksekliğinde, kandaki kolesterol düzeyinin çocuklarda bile 500 mg/dl’dan fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, bu hastalıklardaki temel problemin, kandan kolesterolü temizleyen sistemden sorumlu olan genlerin bir veya birkaçının işlevsiz kalması olduğunu ifade etti.

Günlük pratikte sık görülmeye başlanan ailesel yüksek kolesterol tedavisinin güç olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, genlerden iki parçada da sorun olduğunda, kolesterol değerlerinin 1000’e kadar yaklaştığını ifade etti. Prof. Dr. Hamza Duygu şöyle devam etti: “Hastalığa yol açan genin iki parçasından biri sağlam olsa da diğeri iyi çalışmıyorsa, LDL yine yüksektir ancak kolesterol yüksekliği ve hastalığın seyri diğeri kadar ağır olmaz. Kalp krizi gibi damar sertliğine bağlı hastalıkların ortaya çıkışı, çocuklukta değil otuzlu ve kırklı yaşarda olur ki pratikte en sık gördüğümüz form budur. Ailevi kolesterol yüksekliğinin iki türünde de hastalara yüksek dozda statin verilir. Kan kolesterol değerleri düşse de, başlangıçtaki düzeyler çok yüksek olduğu için çoğu zaman yeterli olmaz”.

Piyasadaki Kolesterol İlaçlarının Kötü Huylu Kolesterole Etkisi yüzde 30 ila yüzde 50

Piyasadaki normal kolesterol ilaçlarının kötü huylu kolesterolde (LDL) yaklaşık yüzde 30-yüzde 50 oranında azalma sağladığını söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, bu nedenle çok yüksek dozda ilaç kullanma gereksiniminin, yan etkileri de beraberinde getirdiğini ifade etti. Yan etkilerin karaciğer hasarı, kas ağrıları ve ileri kas yıkımına bağlı böbrek yetmezlikleri olabileceğini belirten Prof. Dr. Hamza Duygu, bu hasta grubunda diyaliz benzeri aferez yöntemiyle kandan kolesterolün temizlenmesini sağlanmakla birlikte, bu yöntemin pratik olmaması nedeniyle, kolesterol aşısı denilen yeni ilaçlar sayesinde bu tedaviye gereksinimin ortadan kalkacağını ifade etti.

Prof. Dr. Hamza Duygu, kolesterol aşılarının yeni kullanılmaya başlanmış olunması nedeniyle, mevcut bilinmeyen olası nörolojik, karaciğer yağlanması gibi yan etkilerin görülüp görülmeyeceği konusunda, ilaçlarla ilgili deneyim arttıkça daha geniş bilgi sahibi olunabileceğini söyledi. Prof. Dr. Duygu, ayrıca doğuştan kolesterol yüksekliği olmayanlarda kötü kolesterolü çok fazla düşürmenin olası yan etkilere yol açıp açmayacağının da tartışma konusu olduğunu belirtti. Piyasadaki mevcut ilaçlara göre kolesterol aşılarının oldukça yüksek maliyetli olmasının da dezavantaj olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Hamza Duygu, ancak maliyetin etkinlik analizlerinde, diğer ilaçlara benzer sonuçların elde edildiğini ifade etti.

(BRT)

Benzer haberler

Featured
Trafiğe bir can daha: Raif Mavideniz hayatını kaybetti 3 Eki 2026 16:04 Güney'deki Cezaevi’nde yatanların onda biri cinsel suçtan mahkum 3 Eki 2026 15:26 Çar Samuil'in kemikleri 1000 yıl sonra Bulgaristan'a naklediliyor 3 Eki 2026 15:03 "MEMO” yasa tasarısına Kıbrıs Rum Anayasa Mahkemesi engeli 3 Eki 2026 14:58 Netflix abonelik fiyatlarına zam yaptı: İşte yeni fiyatlar 3 Eki 2026 14:53 Sekiz yasa gücünde kararname Resmi Gazete’de yayımlandı 3 Eki 2026 14:47 Başbakanlık “Bir naaşa daha ulaşıldı” 3 Eki 2026 14:42 Türkiye ile Fransa arasında "Savunma İş Birliği Yol Haritası" imzalandı 3 Eki 2026 14:26 Yunanistan'ın güneyinde şiddetli yağışlar üç gündür etkisini sürdürüyor 3 Eki 2026 14:02