Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Güney Kıbrıs Sinirlioğlu’na karşı kampanya başlattı 16. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi bugün yapılıyor Üç örgütten açıklama “Hiçbir beden toplumsal normlara uymak adına değiştirilmek zorunda değildir” Öztürkler “Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hakları tartışma konusu olamaz” Kathimerini “Türkiye Kıbrıs sorununa çizgiyi çekti...İki devlet” Güney Kıbrıs AB-Türkiye yakınlaşmasından endişeli Holguin “İlerlemenin önündeki en büyük engel iç siyaset ve seçimler” İKD 15. Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri sahiplerini buldu GİKAD, "Lapta Hesap İşi"ni podyuma taşıdı GSI: Abeille Marengo yarın çalışmalara başlıyor Sinirlioğlu Kıbrıs meselesinde izleyeceği politika hakkında da konuştu Genel ve yerel seçimler için ad çekme yarın yapılacak Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak Üçlü görüşme yarın yapılacak Son 24 saatte en fazla yağış alan yerler açıklandı Üstel “Koşulsuz bedelli askerlik için yasa önerisini ilk oturumda Meclis’e sunacağız” Zeytinyağı üretiminde kayıt dönemi başladı: Değirmene giden her ürün kayıt altına alınacak Arıklı "Yoruma açık seçim maddeleri düzeltilmeli" CTP, Gören’in adaylığına ilişkin YSK kararını değerlendirdi Japonya'da deprem: 20'den fazla kişi yaralandı Güney Kıbrıs Sinirlioğlu’na karşı kampanya başlattı 16. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi bugün yapılıyor Üç örgütten açıklama “Hiçbir beden toplumsal normlara uymak adına değiştirilmek zorunda değildir” Öztürkler “Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hakları tartışma konusu olamaz” Kathimerini “Türkiye Kıbrıs sorununa çizgiyi çekti...İki devlet” Güney Kıbrıs AB-Türkiye yakınlaşmasından endişeli Holguin “İlerlemenin önündeki en büyük engel iç siyaset ve seçimler” İKD 15. Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri sahiplerini buldu GİKAD, "Lapta Hesap İşi"ni podyuma taşıdı GSI: Abeille Marengo yarın çalışmalara başlıyor Sinirlioğlu Kıbrıs meselesinde izleyeceği politika hakkında da konuştu Genel ve yerel seçimler için ad çekme yarın yapılacak Meclis Genel Kurulu yarın toplanacak Üçlü görüşme yarın yapılacak Son 24 saatte en fazla yağış alan yerler açıklandı Üstel “Koşulsuz bedelli askerlik için yasa önerisini ilk oturumda Meclis’e sunacağız” Zeytinyağı üretiminde kayıt dönemi başladı: Değirmene giden her ürün kayıt altına alınacak Arıklı "Yoruma açık seçim maddeleri düzeltilmeli" CTP, Gören’in adaylığına ilişkin YSK kararını değerlendirdi Japonya'da deprem: 20'den fazla kişi yaralandı
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Yaşlanma 20'li yaşlarda başlıyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Yaşlanma 20'li yaşlarda başlıyor
Reklam

Yaşlanmanın 20'li yaşlarda başladığını belirten Dr. Semih Gökart, "20'li yaşlarda başlayan hücre yıkımları 35-40’lı yaşlardan itibaren vücutta iş gören hücre grubunda kayıplara dönüşür" dedi.

Yaşlılığın, çocukluk, gençlik, erişkinlik gibi doğal bir yaşam dönemi olduğuna dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniği Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Semih Gökart, "Türkiye'de yaşlı nüfusun toplumdaki oranı yaklaşık yüzde 4,5-5, ancak bu oran yıllarla birlikte artacaktır. Dünyada da 65 yaş ve üzerindeki insanların sayısı hızla artmaktadır. Bu dönemde, damar sertliği, kanser, diyabet, bunama, idrar tutmada zorlanma, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, yetersiz beslenme, kemik erimesi, eklem kireçlenmesi, kıkırdak harabiyeti, yürüme bozuklukları ve sık düşme, bası yaraları, uyku bozuklukları ile karşılaşılabilir. Bir kısmının yaşlanmayla direkt bağlantısı olmadığı gibi bir kısmı da sadece yaşlılıkta görülmektedir. Son yıllarda tıbbın gelişmesi, bireyin kendini ve yaşamı önemsemesi nedeniyle ortalama insan ömrü uzamaktadır" diye konuştu. "HÜCRE YIKIMI BAŞLIYOR" Yaşlıları, genç yaşlılar (65-74 yaş), orta yaşlılar (75-84) ve ileri derecede yaşlılar (85 yaş ve üzeri) olmak üzere üçe ayırdıklarını ifade eden Gökart, 20'li yaşlarda başlayan yaşlanma sürecini şu sözlerle anlattı: "Yaşlanma çok erken dönemlerde, 20'li yaşlarda başlar. Bu kadar genç yaşlarda başlayan değişiklikler insanların hücresel metabolizma aktivitelerinden yani 'metabolik yolak' diye tanımladığımız hücre içinde meydana gelen tepkimelerindeki aksamlar şeklinde açıklanabilir. Bazı metabolik yolaklarda pek çok bileşik ve enzim yer aldığı için bunlar çok karmaşık olabilir. Metabolik yolaklar organizmalarda hücre içi dengeleri sabit tutmaya çalışır. Bu sabit tutmayı ve dengeyi bozacak her durum hücrenin bozulmasına, yıkımına yol açar. İşte 20'li yaşlarda başlayan hücre yıkımları yaklaşık 35-40’lı yaşlardan itibaren vücutta iş gören hücre grubunda kayıplara dönüşür. Devam eden bu hücre kayıplarına bağlı olarak hücrelerin yaptığı görevlerde aksamalar, bozulmalar, kesintiler ortaya çıkar. 80’li yaşlardan sonra vücut bu kayıplara karşı iç dengesini koruyamaz ve bunun ilerlemesiyle ölüm ortaya çıkar."
BELİRGİN DEĞİŞİKLİK KAS VE İSKELET SİSTEMİNDE GÖRÜLÜYOR Yaşlanmayla meydana gelebilecek en belirgin değişikliğin kas ve iskelet sisteminde görüleceğini anlatan Uzm. Gökart, "Kadınlarda özellikle menopozdan sonraki dönemde yoğun bir şekilde kemik erimesi ortaya çıkar. Bu kayıplara bağlı olarak boy kısalmaları, omurlarda çökmeler, hatta kırıklar, en sık olarak da kalça kırıkları oluşabilir. Diğer önemli değişiklik zihinsel boyutlarda ortaya çıkar. Algılamada ve yaratıcı yeteneklerde yaşlanmayla birlikte bir azalma, dikkatsizlik ve düşünme hızında yavaşlama görülebilir. Öğrenme yeteneğindeki azalmaya, hareketlerdeki yavaşlama da eşlik edebilir. Yaşlılarda daha önce edinilen bilgiler sağlam kalırken yeni öğrenilen bilgiler çabuk unutulur" ifadelerini kullandı. BU BELİRTİLER DEMANSA İŞARET EDİYOR En yaygın bilinen zihinsel değişikliğin bunama yani demans olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Gökart, "Hastanın bilinci yerinde olmasına rağmen hafızada zayıflama ve bazı zihinsel becerilerde azalma olur. Kişi çevresinde olanlara ilgisi azalmaya başlar. Yeni bilgiler öğrenmede ve bunları hatırlamada, konuşma sırasında doğru kelimeleri bulmada, günlük yaşantıya ait sorunları çözmede sıkıntılar başlar ve zamanla bu şikâyetler artar. Bellekte zayıflama öncelikle telefon numaralarını, isimleri, yaşanan günlük olayları tam olarak hatırlayamama şeklindedir. Bir konuya yoğunlaşmada zorluklar başlar. Çevreyle kurulan ilişkileri sınırlamaya başlar bu da yalnızlığı, sosyal çevreden kopmayı getirir. Sosyal çevreden koptukça şikâyetler daha çok artar ve böylece kısır bir döngü oluşur. Kişi huzursuz ve kederlidir. Daha kırılgan, öfkeli ya da şüpheci olabilir. Zamanla geçmişe ait anılar da silinmeye başlayabilir" dedi. 10 KİŞİDEN BİRİNDE ALZHEİMER TEHLİKESİ Zihinsel boyutta meydana gelen bozuklukların en zorunun Alzheimer hastalığı olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Semih Gökart, "Yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. 65 yaşın üzerinde yaklaşık her 10 kişiden birinde; 85 yaşın üzerinde ise yaklaşık her üç kişiden birinde görülür. Yine bu yaş grubunda sıklıkla tansiyon yüksekliği, damar sertliği, şeker hastalığı görülür ki tedavileri ve takipleri düzgün yapılmazsa bunlar da zihinsel faaliyetlerde azalmaya yol açar. Boş vakitlerde bulmaca çözmek, okumak, çevrede olup bitenlerle ilgilenmek, toplumun bir parçası olduğunu hissetmek ve hissettirmek, beden egzersizlerine önem vermek, yaşa bağlı bu olumsuz etkilere karşı zihinsel fonksiyonların korunmasında etkili olabilecek önlemler arasında yer alır. Çene kemiklerinde ve dişlerde olan değişiklikler de çiğneme fonksiyonunu bozar. Böylelikle beslenme bozuklukları da sıklıkla karşımıza çıkan yaşlanmayla ilgili bulgulardandır" ifadelerini kullandı.

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (8 Kasım 2026) 8 Kas 2026 09:44 Güvenli sanılan plastik kimyasalı bebeklerin daha küçük doğmasına yol açabilir 7 Kas 2026 20:51 Yatmadan önce canınız abur cubur mu çekiyor? İşte nedenleri ve neler yapabileceğiniz 7 Kas 2026 19:30 Nöbetçi eczaneler (7 Kasım 2026) 7 Kas 2026 13:29 Nöbetçi eczaneler (6 Kasım 2026) 6 Kas 2026 17:20 Nöbetçi eczaneler (5 Kasım 2026) 5 Kas 2026 17:25 Kas sağlığı uzun yaşamın anahtarı: Kas kalitesini ölçmenin yolları 5 Kas 2026 09:22 Hangi besinler cildin daha genç görünmesine yardımcı olabilir? 4 Kas 2026 19:56 Nöbetçi eczaneler (4 Kasım 2026) 4 Kas 2026 17:16