Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
TDP’de Aday Sıralama Kurultayı başladı Güney Kıbrıs, Mari ve Baf’taki askeri üsleri genişletiyor İncirli "Barış siyasi bir hedefin ötesinde, toplumların birbirine güven duyabilmesidir" Green Pedal’dan yol güvenliği çağrısı “Yollardaki ihmaller can yakıyor” Serdaroğlu "Personel yetersizliği ve sorunlar artık görmezden gelinemeyecek vaziyette" Dericioğlu "Menapozda hissedilen ağrı, kadınların hayatını sınırlandırmamalı" Şili'de çığ felaketi: 4 ölü, 4 yaralı Hindistan'da dini festivaller kana bulandı Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu Bağdat’ta temaslarını sürdürüyor Rüya Taner, İtalya’da konser sezonunu açtı DP’nin Değirmenlik-Akıncılar ile Çatalköy-Esentepe Belediyesi başkan adayları açıklandı 34 araç trafikten men edildi, 5 sürücü tutuklandı UBP’de sıralama seçiminde kullanılacak numaralar belirlendi En çok yağış Gazimağusa’ya düştü Kıbrıs Türk Kız İzci Örgütü Derneği’nden, “Liderlik Temel Eğitim Kursu” “Çiftçinin Saati" ile geçen 50 yıl: Sözal Gürçınar Fransa'da eylemler büyüdü, birçok kentte çatışmalar gece boyu sürdü İskele'de bir restoranda yangın ChatGPT'nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti Kısa devre yapan derin dondurucu yangına neden oldu TDP’de Aday Sıralama Kurultayı başladı Güney Kıbrıs, Mari ve Baf’taki askeri üsleri genişletiyor İncirli "Barış siyasi bir hedefin ötesinde, toplumların birbirine güven duyabilmesidir" Green Pedal’dan yol güvenliği çağrısı “Yollardaki ihmaller can yakıyor” Serdaroğlu "Personel yetersizliği ve sorunlar artık görmezden gelinemeyecek vaziyette" Dericioğlu "Menapozda hissedilen ağrı, kadınların hayatını sınırlandırmamalı" Şili'de çığ felaketi: 4 ölü, 4 yaralı Hindistan'da dini festivaller kana bulandı Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu Bağdat’ta temaslarını sürdürüyor Rüya Taner, İtalya’da konser sezonunu açtı DP’nin Değirmenlik-Akıncılar ile Çatalköy-Esentepe Belediyesi başkan adayları açıklandı 34 araç trafikten men edildi, 5 sürücü tutuklandı UBP’de sıralama seçiminde kullanılacak numaralar belirlendi En çok yağış Gazimağusa’ya düştü Kıbrıs Türk Kız İzci Örgütü Derneği’nden, “Liderlik Temel Eğitim Kursu” “Çiftçinin Saati" ile geçen 50 yıl: Sözal Gürçınar Fransa'da eylemler büyüdü, birçok kentte çatışmalar gece boyu sürdü İskele'de bir restoranda yangın ChatGPT'nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti Kısa devre yapan derin dondurucu yangına neden oldu
Dolar —
Euro —
Sterlin —

"Yaşam kalitemizin daha da yükseleceği bir geleceğe yürüyeceğiz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
"Yaşam kalitemizin daha da yükseleceği bir geleceğe yürüyeceğiz"
Reklam

UBP Genel Başkanı, Başbakan Ersan Saner Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethinin 450’nci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluşunun 63’ncü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kuruluşunun 45’nci yıldönümleri dolayısı ile bir mesaj yayımladı.

Saner, mesajında şunları kaydetti:

“ 1 Ağustos Kıbrıs’taki Türk varlığı, güvenliği ve egemenliği açısından büyük önem taşıyan bir tarihtir.

1 Ağustos 1571’de Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethi ile o zaman da kaynayan bir kazan halinde olan Ortadoğu’da Haçlı seferleri durdu, Osmanlı İmparatorluğu ve İslam Dünyası yüzyıllar sürecek olan rahat bir nefes alma fırsatını buldu.
Kıbrıs’ın fethi ile Ada’da Türk varlığı başladı ve yüzyıllar boyunca bu topraklarda karşılıklı anlayış, adalet hüküm sürdü, Ortodoks Rumlar hiç yaşamadıkları gelişmeleri yaşadı.
Kıbrıs’ın 1878’de Osmanlı elinden çıkarak İngilizler’in yönetimine geçmesi İngilizlerin Ortadoğu’ya hakim, stratejik bir Ada’nın ele geçirilmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun geriletilmesi, Rusların sıcak sulara inişinin engellenmesi hedeflerinin bir sonucudur.

Kıbrıs Türk Halkı 1878’den itibaren zor günler yaşamaya başladı ancak hiç bir zaman benliğini, özgürlük istencini yitirmedi, Rumlar’ın Ada’nın Yunan hegemonyasına sokulması çabaları karşısında boy eğmedi.

Rumların 1931 isyanındaki ana gayeleri, 1950 halkoylamasını yaparken akıllarındaki hedef Ada’nın Yunanistan’a bağlanması idi. Yunanistan 1954’te Kıbrıs halkının self determinasyon hakkı için Birleşmiş Milletler’e başvururken çeşitli nedenlerle Ada nüfusunun büyük çoğunluğunu ele geçiren Rumlar’ın oyları ile Ada’yı kendisine bağlamayı amaçlıyordu.

1955 yılında ise Ada’da Yunanistan’ın dürtüsü ‘Kıbrıslıların Milli Mücadele Örgütü’ anlamına gelen EOKA terör örgütünü kurdular. Bu gelişme karşısında hareketsiz kalması halinde Girit’teki Türklerin yaşandığı gibi toprağından, canından benliğinden olacağını iyi bilen Kıbrıs Türkleri ise 1 Ağustos 1958’de direniş için ‘Türk Mukavemet Teşkilatı’nı ‘vücuda getirdi.

Anavatan Türkiye ile birlikte verilen mücadele sonucu, Kıbrıs Türk Halkı olarak 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti Devleti’nin Kıbrıs Rum Halkı ile siyasi eşitliğe sahip kurucu ortağı olduk.

Ancak Rumlar’ın hedefi değişmediği, hala Ada’yı Yunanistan’a bağlama ülküsünden ayrılmadıkları için kurulan ortaklık Devleti 21 Aralık 1963’teki silahlı Rum saldırıları ile yıkıldı.
Çok acılar çektik, toplu mezarlara gömüldük, 103 köyümüzü terk etmek zorunda kaldık, göçmen olduk , adadan silinmeye yüz tuttuk ama Anavatan Türkiye’nin de desteği ile Enosis’e geçit vermedik.

1968-1974 yılları arasındaki toplumlar arası görüşmelerde bozulan ortaklığın yeniden kurulması için yapıcı rol oynadık ancak Rumlar’ın aklında-fikrinde Enosis olmaya devam etti.

15 Temmuz 1974’teki Rum-Yunan darbesi pervasızca atılmış kesin hedefi Enosis olan bir adımdı.

20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Türk Barış Harekatı bizi, yok olmaktan, Yunan egemenliğinden, toplu mezarlardan kurtardı, üzerinde Devlet kurduğumuz, özgürce, güven içinde yaşadığımız bir toprak parçasına kavuşmamızı sağladı.
Tarihi gerçekler bunlardır. Bu topraklarda özgür yaşamak isteyen her Kıbrıs Türkü bu gerçekleri bilmeli, anlatmalı, gelecek nesilllere aktarmalıdır.Bizim tarihimizde utanacağımız bir sayfa yoktur. Biz esir alınmak, yok edilmek istenmemiz karşısında direndik ve başardık.
1 Ağustos 1976’da Türk Mukavemet Teşkilatı’nın görevini başarı ile tamamlayarak tarihteki yerini almasından sonra yasa ile barışı sürdürmek, özgürlüğümüzü, güvenliğimizi sağlamak için Güvelik Kuvvetleri Komutanlığımız kuruldu.
Bizler için anlamı büyük olan 3 mutlu olayın yıldönümlerinde bir kez daha Rum komşularımıza egemenlik ve 2 Devlet temelinde bir uzlaşmaya varma, dostluk ve barış çağrımızı yinelerken, Kıbrıs Türk Halkı’nın asla 1974 öncesi karanlık günlere dönülmesine izin vermeyeceğinin altını çizmek istiyorum.
Kıbrıs Yunan değildir.
Kimse bizim Helen Devleti’ne dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti şemsiyesi altına sokma oyununa boyun eğmemizi beklemesin.

Biz, Anavatan Türkiye ile birlikte güvenli, aydınlık, yaşam kalitemizin daha da yükseleceği bir geleceğe yürüyeceğiz.
Bunun için gereken vizyona ve kararlılığa sahibiz.

Bu duygu ve düşüncelerle dünden bugüne bu topraklardaki Türk varlığı, özgürlüğümüz, güvenliğimiz için mücadele ederken canlarını kaybeden tüm şahitlerimizi Rahmet, gazilerimizi şükranla anıyor halkımızın 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı candan kutluyorum.”

BRTK

Benzer haberler

Featured
TDP’de Aday Sıralama Kurultayı başladı 18 Eki 2026 13:51 Güney Kıbrıs, Mari ve Baf’taki askeri üsleri genişletiyor 18 Eki 2026 13:47 İncirli "Barış siyasi bir hedefin ötesinde, toplumların birbirine güven duyabilmesidir" 18 Eki 2026 13:41 Green Pedal’dan yol güvenliği çağrısı “Yollardaki ihmaller can yakıyor” 18 Eki 2026 13:27 Serdaroğlu "Personel yetersizliği ve sorunlar artık görmezden gelinemeyecek vaziyette" 18 Eki 2026 13:19 Dericioğlu "Menapozda hissedilen ağrı, kadınların hayatını sınırlandırmamalı" 18 Eki 2026 12:58 Şili'de çığ felaketi: 4 ölü, 4 yaralı 18 Eki 2026 12:55 Hindistan'da dini festivaller kana bulandı 18 Eki 2026 12:17 Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu Bağdat’ta temaslarını sürdürüyor 18 Eki 2026 12:13