Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Bilim Kafe’nin 4. Buluşması’nda yapay zekâ konuşulacak Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı, 2026-2027 eğitim yılında 219 destek bursu verecek Güney'de küçükbaş hayvan üreticileri zarar ediyor Rüya Taner, İtalya’da “Pomeriggi Musicali” konser sezonunun açılışını yapacak Bağımsızlık Yolu genel seçimlere katılacak, yerel seçimlerde aday göstermeyecek KTGB’den basın özgürlüğü ihlalleri için uluslararası raporlama çalışması “Bir Şehir, Bir Ses, Bir Gece” konseri büyük ilgi gördü Nexans, GSI projesi kapsamında NAVTEX yayımlanması sürecini başlattı Osman Özçimen için acil kan aranıyor Kuir Kıbrıs Derneği “Her nefret söyleminin ve saldırının takipçisi olacağız” Yiğit "Vakıflar Bankası’na 130 bin sterlin değerinde araç alınması kabul edilemez" Üstel “Doğal gaz geliyor, elektrikte yüzde 50 indirim hedefimiz var” Emine Özalp için acil kan aranıyor KKTC Yazım Eş Güdüm Toplantısı düzenlendi En çok yağış Akıncılar'a düştü KTOEÖS'ün TMK'daki grevi sona erdi Dikkat! Bellapais’te yol tamiratı çalışması nedeniyle yol kapatılacak Güney'de kadınlara ve erkeklere Sivil Savunma Teşkilatı’na zorunlu görev çağrısı yapıldı Klasik otomobiller cumartesi Zahra Sokak’ta sergilenecek KTTB “Mamografi hizmetlerine tüm kadınlar erişebilmeli” Bilim Kafe’nin 4. Buluşması’nda yapay zekâ konuşulacak Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı, 2026-2027 eğitim yılında 219 destek bursu verecek Güney'de küçükbaş hayvan üreticileri zarar ediyor Rüya Taner, İtalya’da “Pomeriggi Musicali” konser sezonunun açılışını yapacak Bağımsızlık Yolu genel seçimlere katılacak, yerel seçimlerde aday göstermeyecek KTGB’den basın özgürlüğü ihlalleri için uluslararası raporlama çalışması “Bir Şehir, Bir Ses, Bir Gece” konseri büyük ilgi gördü Nexans, GSI projesi kapsamında NAVTEX yayımlanması sürecini başlattı Osman Özçimen için acil kan aranıyor Kuir Kıbrıs Derneği “Her nefret söyleminin ve saldırının takipçisi olacağız” Yiğit "Vakıflar Bankası’na 130 bin sterlin değerinde araç alınması kabul edilemez" Üstel “Doğal gaz geliyor, elektrikte yüzde 50 indirim hedefimiz var” Emine Özalp için acil kan aranıyor KKTC Yazım Eş Güdüm Toplantısı düzenlendi En çok yağış Akıncılar'a düştü KTOEÖS'ün TMK'daki grevi sona erdi Dikkat! Bellapais’te yol tamiratı çalışması nedeniyle yol kapatılacak Güney'de kadınlara ve erkeklere Sivil Savunma Teşkilatı’na zorunlu görev çağrısı yapıldı Klasik otomobiller cumartesi Zahra Sokak’ta sergilenecek KTTB “Mamografi hizmetlerine tüm kadınlar erişebilmeli”
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Yarasalarda yeni koronavirüs keşfedildi: İnsanlara bulaşma riski olabilir

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Yarasalarda yeni koronavirüs keşfedildi: İnsanlara bulaşma riski olabilir
Reklam

Brezilya’daki bilim insanları ve Hong Kong Üniversitesi’nden araştırmacılar, yarasalardan alınan örnekler üzerinde yaptıkları incelemelerde yeni bir koronavirüs türü keşfetti. Uzmanlar, virüsün yapısının Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) benzer olduğunu ve insanlara bulaşma potansiyeline sahip olabileceğini belirtti.

Araştırmacılar, virüsün spike protein yapısının, enfeksiyon başlatma mekanizmasının insan hücrelerine tutunabilecek özellikler taşıdığını ifade etti. Araştırmayı yürüten São Paulo Üniversitesi’nden Dr. Bruna Silverio, “Şu anda virüsün insanlara bulaşıp bulaşamayacağını kesin olarak bilmiyoruz. Ancak, spike proteininde MERS-CoV'un kullandığı reseptörle etkileşime girebilecek unsurlar tespit ettik” dedi. Virüsle ilgili daha fazla deney yapılması planlanıyor. Bilim insanları, Hong Kong’da gerçekleştirilecek laboratuvar çalışmalarıyla virüsün insan hücrelerini enfekte etme potansiyelini değerlendirecek. Virüs Çin’e gönderilecek Araştırma kapsamında keşfedilen yedi yeni virüs, daha ayrıntılı testler için Çin’e gönderilecek. Ancak bu durum, laboratuvar çalışmalarının güvenliği ve olası riskleri konusunda bazı endişeleri beraberinde getirdi. COVID-19 pandemisinin laboratuvar çalışmalarıyla ilişkili olduğu yönündeki tartışmalar göz önüne alındığında, bilim dünyasında bu tür deneylerin dikkatle yürütülmesi gerektiği vurgulanıyor. MERS benzeri belirtiler gösteriyor Yeni tespit edilen virüsün MERS’e benzer özellikler taşıdığı belirtiliyor. MERS, hayvanlardan insanlara ve insandan insana bulaşabilen solunum yolu hastalığı olarak biliniyor. Yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, ishal ve kusma gibi semptomlara neden olabilen hastalık, ağır vakalarda ölümcül olabiliyor. Dünya genelinde şimdiye kadar 2.613 MERS vakası görülürken, 943 kişi hayatını kaybetti. Yarasalar virüs taşıyıcıları olabilir Araştırma, 15 farklı yarasa türünden alınan 423 ağız ve rektal örnek üzerinde yapıldı. Yapılan genetik analizler, keşfedilen yedi koronavirüs türünün daha önce bilinen hiçbir patojene benzemediğini ortaya koydu. Virüslerin, Güney Amerika ve Meksika'da yaşayan “kadife kuyruklu serbest yarasa” ve “büyük meyve yarasası” türlerinde bulunduğu açıklandı. Araştırmaya katılan virolog Dr. Ricardo Durães-Carvalho, yarasaların önemli birer viral taşıyıcı olduklarını ve bu nedenle sürekli olarak epidemiyolojik gözetim altında tutulmaları gerektiğini vurguladı. “Bu tür izleme çalışmaları, dolaşımdaki virüsleri ve diğer hayvanlara ya da insanlara bulaşma risklerini belirlemek için kritik öneme sahiptir” dedi. {ilgili-haber- 898535} Çin’de de yeni koronavirüs keşfedilmişti Bu yeni keşif, Çin’de üç hafta önce açıklanan başka bir koronavirüs bulgusunun ardından geldi. Wuhan Viroloji Enstitüsü’nde yapılan çalışmalarda, HKU5-CoV-2 adlı yeni bir koronavirüs türünün yarasalarda yaşadığı tespit edilmişti. Bilim insanları, bu virüsün COVID-19’a oldukça benzediğini belirterek, olası bir salgın riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etmişti. Yeni keşfedilen bu virüslerin insanlara bulaşıp bulaşmayacağı, önümüzdeki süreçte yapılacak laboratuvar deneyleriyle netlik kazanacak.

Benzer haberler

Dünya
Tur gemisinden denize atlayan kadın 20 saat sonra yüzerken bulundu 15 Eki 2026 09:21 Tahran'dan İstanbul'a giden yolcu uçağı acil iniş yaptı 14 Eki 2026 22:16 Trump "İran'a ne yapacağımızı bekleyin ve görün" 14 Eki 2026 21:41 Air India uçağı, kaçırılma alarmı iddiası üzerine acil iniş yaptı 14 Eki 2026 15:50 Ameliyat geçiren Papa 14. Leo'ya akciğer kanseri tanısı kondu 14 Eki 2026 10:23 BM İnsan Hakları Konseyinin 15 yeni üyesi belli oldu 14 Eki 2026 08:46 Dünya büyüklüğündeki Star Wars benzeri gezegen yaşama elverişli olabilir 13 Eki 2026 21:59 Breaking Bad dizisinin yıldızı RJ Mitte 34 yaşında hayatını kaybetti 13 Eki 2026 21:50 Eğlence merkezindeki kazada 1 kişi hayatını kaybetti 13 Eki 2026 21:45