Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Kıbrıs Türk Kız İzci Örgütü Derneği’nden, “Liderlik Temel Eğitim Kursu” “Çiftçinin Saati" ile geçen 50 yıl: Sözal Gürçınar Fransa'da eylemler büyüdü, birçok kentte çatışmalar gece boyu sürdü İskele'de bir restoranda yangın ChatGPT'nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti Kısa devre yapan derin dondurucu yangına neden oldu Nöbetçi eczaneler (18 Ekim 2026) Barış Festivali’nde Rum lider suçlayıcı açıklamalar yaptı, Cumhurbaşkanı Erhürman atmosferi bozmamak için konuşmadı Gönyeli'de alkollü sürücünün neden olduğu kaza ucuz atlatıldı Bugün hava nasıl olacak? (18 Ekim 2026) İki lider ilk kez sosyal bir etkinlikte bir araya geldi İncirli, gençlerle bir araya geldi "Üretimin her türlüsüne destek olacağız" Üstel’den yeni beş yıl mesajı Taçoy “Özerk sanayi bölgeleri ile üretimde reform yaşanacaktır” Çağıner Vakfı’ndan eğitim bursu Güney'in eylül enflasyonu yüzde 5,2 İlkan Varol, Ombudsman raporunu Erhürman’a sundu Petrol-İş ile hissedarlar uzlaştı, bayilere akaryakıt verilmeye başlandı Polisten beş ilçede asayiş ve trafik denetimi Güney'de yeni doğan bebeğe Lejyoner tanısı.. Hastalığa neden olan bakteri klinikteki suda tespit edildi Kıbrıs Türk Kız İzci Örgütü Derneği’nden, “Liderlik Temel Eğitim Kursu” “Çiftçinin Saati" ile geçen 50 yıl: Sözal Gürçınar Fransa'da eylemler büyüdü, birçok kentte çatışmalar gece boyu sürdü İskele'de bir restoranda yangın ChatGPT'nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti Kısa devre yapan derin dondurucu yangına neden oldu Nöbetçi eczaneler (18 Ekim 2026) Barış Festivali’nde Rum lider suçlayıcı açıklamalar yaptı, Cumhurbaşkanı Erhürman atmosferi bozmamak için konuşmadı Gönyeli'de alkollü sürücünün neden olduğu kaza ucuz atlatıldı Bugün hava nasıl olacak? (18 Ekim 2026) İki lider ilk kez sosyal bir etkinlikte bir araya geldi İncirli, gençlerle bir araya geldi "Üretimin her türlüsüne destek olacağız" Üstel’den yeni beş yıl mesajı Taçoy “Özerk sanayi bölgeleri ile üretimde reform yaşanacaktır” Çağıner Vakfı’ndan eğitim bursu Güney'in eylül enflasyonu yüzde 5,2 İlkan Varol, Ombudsman raporunu Erhürman’a sundu Petrol-İş ile hissedarlar uzlaştı, bayilere akaryakıt verilmeye başlandı Polisten beş ilçede asayiş ve trafik denetimi Güney'de yeni doğan bebeğe Lejyoner tanısı.. Hastalığa neden olan bakteri klinikteki suda tespit edildi
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Uzmanından "koronavirüsü takıntı haline getirmeyin" uyarısı!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Uzmanından "koronavirüsü takıntı haline getirmeyin" uyarısı!
Reklam

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için tedbirlerin mutlaka titizlikle alınmasının önemli olduğunu ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmemesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Erkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 ile mücadele bireysel önlemlerin, hijyen ve temizliğin önemine değindi. Erkmen, "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için bireysel tedbirlerin mutlaka titizlikle alınması çok önemli ancak bunların mantık dışı takıntılar haline getirilmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Bir soruna takıntı hastalığı denilebilmesi için bir şeyin çok aşırıya giden ve ortada mantığı da zorlayan bir durum olması gerektiğini belirten Erkmen, "Yani ellerimizi dikkatle yıkamak bu dönemde çok gerekli. Titizlikle yıkamak gerekiyor ancak ellerin yıkanması biter bitmez tekrar elleri yıkamaya başlamamak gerekiyor. Kullandığımız aletleri dezenfektanda temizlemek gerekebilir ama bunu bir kere yapıp sınırlamak gerekir. Aşırıya gidince bu durum takıntıya dönüşür. Takıntıya dönüşünce de salgın tehlikesi geçtikten sonra bambaşka bir sorun olarak geri dönebilir." değerlendirmesinde bulundu. Erkmen, bu dönemde tanı almış hastalarının ilaçlarını ve tedavilerini devam ettirmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Eğer kendilerine bu süreç ile ilgili yapmaları gereken bir ödev verildiyse, bunları yapmalılar. Herkesten daha aşırıya giden bir titizlik içine kendilerini sokmamaları gerekiyor. Normal düzeyde bir temizlik yeterli olacaktır. Titizliğin takıntıya dönüştüğünü kişi kolaylıkla anlayabilir. Dışarıdan insanların 'Bu iş aşırıya gidiyor' diye söylemesi de bazen etkili olabilir. Ancak kendileri de zaten davranış ve tutumlarından bunun mantık dışı, aşırı ve gereksiz bir temizlik olduğunun farkına varabilirler. Bu fark edilince azaltmaya çalışmaları, eğer bunu yapamıyorlarsa bir psikiyatriste başvurmaları gerekir. Zaten mevcut bir takıntısı olan da varsa durum aşırıya gitmesin diye baştan psikiyatriye başvurup kendilerini bir düzene sokabilirler." "BÜYÜK BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ, VAKALARIN GÖRÜLMESİ ANORMAL KARŞILANMAMALI" İçerisinde bulunulan süreçte Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) hastalığı olanlardan bazılarının da olayı çok aşırıya götürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Erkmen, konuşmasını şöyle tamamladı: "Dolayısıyla onların ekstra tedbir almalarına gerek olmadığını söyleyebiliriz. Aksine OKB benzeri aşırı yıkanmalar varsa günlük hayatlarında zaten vücut dirençlerini de kırmış oluyorlar. Yıkama eylemlerini azaltmaları gerekiyor. Çünkü doğru yaptıklarını düşünürken kendileri için tehlike seviyesini artırmış oluyorlar. Panik bozukluğu olanlar da her dakika olumsuz bir durum olacak korkusuyla hayatlarına, yaşamalarına engel olacak davranışlar içine giriyor. Oysa hastanelerde koronavirüsten çok daha zararlı hastalıklar görülüyor, popüler olmadığı için kimsenin ilgisini çekmiyor. Yüzölçümü olarak da nüfus olarak da büyük bir ülkede yaşıyoruz, dolayısıyla vakaların görülmesi anormal karşılanmamalı. Gerekli önlemler alınmalı ve yetkili kişi ve kurumların açıklamaları dikkate alınmalıdır." (AA)

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (18 Ekim 2026) 18 Eki 2026 08:44 Nöbetçi eczaneler (17 Ekim 2026) 17 Eki 2026 14:04 Yunanistan'da sıcaklıkların düşmesine rağmen Batı Nil virüsü görülmeye devam ediyor 16 Eki 2026 22:00 Nöbetçi eczaneler (16 Ekim 2026) 16 Eki 2026 17:55 İyi yaşam koşullarına rağmen görülen mutsuzluk psikolojik sorunlara işaret edebilir 16 Eki 2026 14:33 Meksika'da alarm "Beyin yiyen amip" tespit edilmesinin ardından 6 yapay göl kapatıldı 16 Eki 2026 09:38 Nöbetçi eczaneler (15 Ekim 2026) 15 Eki 2026 16:23 Zayıflama ilaçlarına dikkat! 14 Eki 2026 21:48 Nöbetçi eczaneler (13 Ekim 2026) 13 Eki 2026 17:16