Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Ortadoğu'daki krizin büyümesi petrol fiyatlarını etkiliyor Haluk Başaraner için acil kan aranıyor BM İnsan Hakları Konseyinin 15 yeni üyesi belli oldu Altın yatırımcısının gözü kulağı ABD’de Evinizdeki akıllı cihazlar yapay zeka solucanlarının hedefi olabilir Döviz kurlarında son durum (14 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Ekim 2026) Dünya büyüklüğündeki Star Wars benzeri gezegen yaşama elverişli olabilir Breaking Bad dizisinin yıldızı RJ Mitte 34 yaşında hayatını kaybetti Eğlence merkezindeki kazada 1 kişi hayatını kaybetti Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ekim 2026) KIB-TEK Başkanı Uzun “Uzlaşı sağlandı, önceliğimiz halkımızın mağduriyetini gidermek” KTMMOB ve Gençlik Federasyonu Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı düzenledi Tuğcu “Dört talebimizin tamamında uzlaşı sağlandı, arızalar ek mesai talep edilmeden giderilecek" CTP, “Yerel Vizyon 2030” yol haritasını sundu; “Herkes İçin Hizmet” vizyonu her yere yayılacak Üstel “Yeni dönemde çocuklu ailelerimize yönelik üç yeni projeyi daha hayata geçireceğiz” Borsa günü yüzde 0,82 değer kazanarak tamamladı EL-SEN ile Kıb-Tek arasında uzlaşıya varıldı, grev sona erdi Gemi Faciasının Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi bugün yeniden toplandı Hasipoğlu “Dokuz çalışanı işten çıkarma bildirimini bu haliyle kabul etmeyeceğiz” Ortadoğu'daki krizin büyümesi petrol fiyatlarını etkiliyor Haluk Başaraner için acil kan aranıyor BM İnsan Hakları Konseyinin 15 yeni üyesi belli oldu Altın yatırımcısının gözü kulağı ABD’de Evinizdeki akıllı cihazlar yapay zeka solucanlarının hedefi olabilir Döviz kurlarında son durum (14 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Ekim 2026) Dünya büyüklüğündeki Star Wars benzeri gezegen yaşama elverişli olabilir Breaking Bad dizisinin yıldızı RJ Mitte 34 yaşında hayatını kaybetti Eğlence merkezindeki kazada 1 kişi hayatını kaybetti Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ekim 2026) KIB-TEK Başkanı Uzun “Uzlaşı sağlandı, önceliğimiz halkımızın mağduriyetini gidermek” KTMMOB ve Gençlik Federasyonu Sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayı düzenledi Tuğcu “Dört talebimizin tamamında uzlaşı sağlandı, arızalar ek mesai talep edilmeden giderilecek" CTP, “Yerel Vizyon 2030” yol haritasını sundu; “Herkes İçin Hizmet” vizyonu her yere yayılacak Üstel “Yeni dönemde çocuklu ailelerimize yönelik üç yeni projeyi daha hayata geçireceğiz” Borsa günü yüzde 0,82 değer kazanarak tamamladı EL-SEN ile Kıb-Tek arasında uzlaşıya varıldı, grev sona erdi Gemi Faciasının Araştırılmasına İlişkin Meclis Araştırma Komitesi bugün yeniden toplandı Hasipoğlu “Dokuz çalışanı işten çıkarma bildirimini bu haliyle kabul etmeyeceğiz”
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Umut veren araştırma: Ölümcül tümörün çaresi var mı?

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Umut veren araştırma: Ölümcül tümörün çaresi var mı?
Reklam
İngiliz bilim insanları, en ölümcül beyin tümörü türü olan glioblastomanın ilerlemesini durdurabilecek yeni bir yöntem keşfetti. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, glioblastomanın en hızlı şekilde beynin ak madde bölgelerinde yayıldığı gözlemlendi. Bu bölgeler, "akson" adı verilen sinir hücresi bağlantılarıyla dolu. Kanser büyüdükçe bu bağlantılar parçalanıyor ve "Wallerian dejenerasyonu" olarak bilinen bir temizlik sürecini tetikliyor. Ancak bu sürecin beyni korumaktan ziyade, iltihaplanmayı artırdığı ve tümörün daha da hızlı yayılması için elverişli bir ortam oluşturduğu belirtildi. Araştırmacılar, hasar gören aksonları temizlemekle görevli olan proteinin hedef alınarak bu doğal onarım mekanizmasının tümör tarafından kötüye kullanılmasının önlenebileceğini düşünüyor. Beyin cerrahı Ciaran Hill, “Bulgularımız, hastalığın erken bir evresinde müdahale edilebilecek bir pencere olduğunu gösteriyor. Beynin yaralanmaya verdiği tepkiye müdahale ederek tümörleri daha iyi kontrol altına alabilir ve daha az saldırgan bir hale getirebiliriz” dedi. UMUT VEREN SONUÇLAR Çalışma kapsamında, insanlardakine benzer glioblastoma geliştirecek şekilde genetik olarak değiştirilmiş fareler incelendi. "SARM1" adı verilen ve beynin yaralanmalara verdiği tepkiyi yöneten gen devre dışı bırakıldığında, farelerde daha az saldırgan tümörler gelişti, daha uzun yaşadılar ve beyin fonksiyonlarını büyük ölçüde korudular. Öte yandan, doğal yollarla hasar görmüş hücreleri temizleyen farelerde tümörler daha hızlı ilerledi. Halihazırda motor nöron hastalığı gibi rahatsızlıklar için klinik deneme aşamasında olan SARM1’i hedef alan ilaçların, glioblastoma tedavisinde de kullanılabileceği değerlendiriliyor. Prof. Simona Parrinello, “Bu çalışma, glioblastomanın ilerlemesini yavaşlatmanın ya da tamamen önlemenin yeni bir yolunu gösteriyor. Bu özellikle önemli çünkü mevcut tedaviler genellikle etkisiz kalıyor, çoğu hasta teşhis edildiğinde hastalık zaten çok ilerlemiş oluyor,” dedi. Parrinello, tümörün büyümesiyle tetiklenen beyin hasarının durdurulmasının hem kanserin ilerlemesini yavaşlatabileceğini hem de hastalığa bağlı engelleri azaltabileceğini belirtti.

Benzer haberler

Featured
Ortadoğu'daki krizin büyümesi petrol fiyatlarını etkiliyor 14 Eki 2026 09:24 Haluk Başaraner için acil kan aranıyor 14 Eki 2026 09:04 BM İnsan Hakları Konseyinin 15 yeni üyesi belli oldu 14 Eki 2026 08:46 Altın yatırımcısının gözü kulağı ABD’de 14 Eki 2026 08:43 Evinizdeki akıllı cihazlar yapay zeka solucanlarının hedefi olabilir 14 Eki 2026 08:38 Döviz kurlarında son durum (14 Ekim 2026) 14 Eki 2026 08:23 Bugün hava nasıl olacak? (14 Ekim 2026) 14 Eki 2026 08:18 Dünya büyüklüğündeki Star Wars benzeri gezegen yaşama elverişli olabilir 13 Eki 2026 21:59 Breaking Bad dizisinin yıldızı RJ Mitte 34 yaşında hayatını kaybetti 13 Eki 2026 21:50