Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden çam kese böceğine karşı doğal mücadele projesi

Voice Kıbrıs Haber
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Taşkent Doğa Parkı iş birliğiyle, son yıllarda popülasyonu artış gösteren ve kızılçam ormanları ile insan ve hayvan sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturan çam kese böceğine karşı doğal ve çevre dostu bir mücadele projesi başlattı.
Proje kapsamında, çam kese böceğiyle mücadelede kimyasal insektisit kullanımına başvurulmadan, ekosistemin doğal dengesini koruyan sürdürülebilir yöntemlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, Lefkoşa Orman Dairesi ve Taşkent Doğa Parkı’ndan temin edilen kuş evleri, UKÜ Hayvan Dostları Kulübü, Çevre Kulübü ve Tarım Kulübü öğrencilerinin katılımıyla belirlenen ağaçlara yerleştirilmeye başlandı.
Çalışma çerçevesinde, çam kese böceğinin doğal düşmanları arasında yer alan çam baştankara kuşlarının popülasyonunun artırılması amaçlanıyor. Kuş evleri aracılığıyla güvenli üreme alanları oluşturularak, bu türlerin çam kese böceğiyle doğal yollarla mücadelede etkin rol oynaması hedefleniyor.
Proje süresince kuş evlerinde üreyen kuş popülasyonuna ilişkin veriler düzenli olarak toplanacak ve elde edilen bulgular, doğal mücadele yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak. Aynı zamanda, geleneksel yöntemlerde kullanılan kimyasal ilaçların uzun vadede yol açtığı çevresel ve biyolojik olumsuz etkilerden kaçınılarak, zararlı ve faydalı organizmalar arasındaki dengenin korunması amaçlanıyor.
UKÜ yerleşkesi içerisinde konumlandırılan kuş evleri sayesinde, projenin insan yerleşimine yakın alanlarda da ne ölçüde etkili olabileceği değerlendirilecek. Bu yönüyle proje, ülke genelinde uygulanabilecek sürdürülebilir ve doğa dostu mücadele yöntemlerine örnek teşkil etmeyi hedefliyor.
Benzer haberler
Featured
Sunucunun sorusuna kızan Trump, röportajı yarıda bıraktı
Döviz piyasalarında günün son rakamları (8 Haziran 2026)
Üstel "Güney Kıbrıs'ın yaklaşımının barışa faydası yok”
Çarşmaba günü bazı bölgelere 3 saat elektrik verilemeyecek
Bitcoin fiyatları düşüşte
Bengihan, sendikaların önümüzdeki hafta eylemlilik süreci başlatma kararı aldığını duyurdu
Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki SOFA Anlaşması bugün imzalandı
Meteoroloji Dairesi 9-15 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı
31 Ekim’e kadar ateş yakmak yasak


