Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Leyen "İsrail'e yaptırımlar konusunda top artık üye devletlerin sahasında" Dünya Meteoroloji Örgütü "El Nino'nun şiddetlenmesiyle aşırı hava olayları riskinin artması bekleniyor" Döviz piyasalarında günün son rakamları (3 Haziran 2026) Belçika'da sıcak hava dalgasında ölümler, normal seviyelerin yüzde 39 üzerine çıktı Dünya'ya düşme tehlikesi bulunan NASA teleskobu için kurtarma operasyonu başlatıldı Tatar, Aix-en-Provence İstinaf Mahkemesi'nin iade kararını değerlendirdi “Son derece kaygı vericidir” Geleneksel Benon Dervişler İskele Yol Yarışı pazar günü yapılacak Gürcafer “Hukukun siyasallaştırılması Kıbrıs'taki diyalog sürecine zarar verir” Borsa günü yüzde 0,26 değer kaybederek tamamladı KTTO ve KTSO “Sıfır km hafif ticari araçlarda Fiyat İstikrar Fonu sıfırlanmalı” Üstel 2026 TÜK zahire alım fiyatlarını açıkladı Genç Yetenekler Production Gençlik Orkestrası, Polonya’da ödül aldı HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı" Pazar ve Pazartesi iç kesimlerde yer yer sağanak bekleniyor Res-Bir “Zincir marketlerin sıcak yemek satışı haksız rekabet yaratıyor” GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) DSÖ "Depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık sistemi ciddi baskı altında" CTP Dış İlişkiler Sekreteri Toros, AB Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Genel Müdürü ile görüştü KTEZO 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı Leyen "İsrail'e yaptırımlar konusunda top artık üye devletlerin sahasında" Dünya Meteoroloji Örgütü "El Nino'nun şiddetlenmesiyle aşırı hava olayları riskinin artması bekleniyor" Döviz piyasalarında günün son rakamları (3 Haziran 2026) Belçika'da sıcak hava dalgasında ölümler, normal seviyelerin yüzde 39 üzerine çıktı Dünya'ya düşme tehlikesi bulunan NASA teleskobu için kurtarma operasyonu başlatıldı Tatar, Aix-en-Provence İstinaf Mahkemesi'nin iade kararını değerlendirdi “Son derece kaygı vericidir” Geleneksel Benon Dervişler İskele Yol Yarışı pazar günü yapılacak Gürcafer “Hukukun siyasallaştırılması Kıbrıs'taki diyalog sürecine zarar verir” Borsa günü yüzde 0,26 değer kaybederek tamamladı KTTO ve KTSO “Sıfır km hafif ticari araçlarda Fiyat İstikrar Fonu sıfırlanmalı” Üstel 2026 TÜK zahire alım fiyatlarını açıkladı Genç Yetenekler Production Gençlik Orkestrası, Polonya’da ödül aldı HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı" Pazar ve Pazartesi iç kesimlerde yer yer sağanak bekleniyor Res-Bir “Zincir marketlerin sıcak yemek satışı haksız rekabet yaratıyor” GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) DSÖ "Depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık sistemi ciddi baskı altında" CTP Dış İlişkiler Sekreteri Toros, AB Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Genel Müdürü ile görüştü KTEZO 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı
Dolar
Euro
Sterlin

Türkiye'de eylül ayının önceki yıllardan daha sıcak geçmesi bekleniyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Türkiye'de eylül ayının önceki yıllardan daha sıcak geçmesi bekleniyor

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisi nedeniyle Türkiye'de eylül ayı sıcaklık ortalamasının normal değerlerin üzerinde olacağını, bu yıl dünya genelinde ölçülen rekor sıcaklıklardan çok daha yüksek değerlerin ise 2024 yılında görüleceğini belirtti.

İklim değişikliği, küresel sıcaklık değerlerindeki artışın en önemli nedenini oluştururken, bu yıl mayıs ayından itibaren buna bir de El Nino etkisi eklendi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kurnaz, El Nino'nun, Pasifik Okyanusu'ndaki suların normalden daha fazla ısınması anlamına geldiğini ve öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerde etkili olduğunu söyledi.

El Nino etkisinin ilk olarak Pasifik Okyanusu'nun batı tarafında, Japonya, Çin, Tayvan ve Avustralya'da görülmeye başlandığını aktaran Kurnaz, "Sonra ABD tarafında görülür, ardından Atlantik'e geçerek önce batısında, sonra doğusunda görülür ve yavaş yavaş bütün dünyaya yayılır. Bunun bütün dünyaya yayılması yaklaşık 3-4 ay sürer." dedi.

El Nino etkisinin Türkiye'de son 20 günde görülmeye başlandığı bilgisini veren Prof. Dr. Kurnaz şöyle devam etti:

"El Nino'nun resmi başlangıcı mayıs ayı. Biz şu sıralarda etkilerini görmeye başladık, sıcaklıklardan bunu biraz daha net anlıyoruz. Türkiye'de temmuz ayının son, ağustos ayının ilk haftası yaz sıcakları tepe noktaya çıkar, sonra serinleme başlar. Bu sene eylül ayı epey normalin üstünde sıcak geçebilir, İstanbul'a baktığımızda eylül ayı sıcaklıkları 23-24 derece beklenir ancak biraz daha sıcak, 25-26 derecelerde bir eylül ayı geçireceğiz. El Nino'nun Türkiye'ye bir faydası yağış getirecek olması, geçen seneki kuraklığı yaşamayacağımızı umuyoruz."

Kurnaz, gelecek yılın yaz mevsimine kadar Türkiye'nin de içinde yer aldığı bölgede yağışın biraz daha artmasını beklediklerini ancak ocak ayında İstanbul'a kar yağmasını beklemediklerini çünkü hava sıcaklığının kar yağacak kadar düşmeyebileceğini ifade etti.

- Günlük sıcaklık rekorları

Dünya genelinde ortalama sıcaklığın şimdiye kadar en yüksek 2016'da ölçüldüğünü hatırlatan Kurnaz, şunları söyledi:

"Sene başından bu yana, her gün için bu soruyu soracak olursak, 'Bugünün tarihteki en yüksek sıcaklığı hangi sene ölçüldü?' diye, bu sene gittikçe artan sayıda rekor sıcaklık ölçüyoruz, hangi günde olursak olalım o günün sıcaklığı, tarihte ölçülen en yüksek sıcaklıklar. Bu muhtemelen sene sonuna kadar gidecek ve daha 4 ay var, 120 günün önemli bir çoğunluğunun rekor sıcaklık olacağını düşünüyoruz. Bu da, bu senenin bütün günlerine baktığımızda, senenin en az yarısındaki günlerde, en yüksek sıcaklık rekorunu kırmışız demek. Bu seneden çok daha yüksek bir sıcaklığı 2024'te bekliyoruz, neredeyse her günü rekor bir sıcaklık olacak."

- İklim değişikliğinin etkileri

Şu anda dünyada görülen ısınmanın önemli ölçüde iklim değişikliğinden kaynaklandığını kaydeden Kurnaz, geçen 3 yılda Pasifik Okyanusu'ndaki suların normalden daha serin olmasının küresel ısınmanın etkisini biraz sakladığını dile getirdi.

Kurnaz, "İnsanlar geçtiğimiz 100 senede hayatları nasıl ilerlediyse öyle devam edeceğini düşünüyor. Panama Kanalı'nın dışında şu anda sayısız gemi bekliyor çünkü gemileri iki tarafa da geçirecek su kalmadı. Bundan dolayı dünyadaki bütün tedarik zincirleri bozuluyor, gıda ticaretinde o kanaldan geçen trafik durmuş durumda. Bu da özellikle Asya tarafındaki gıda fiyatlarına korkunç derecede yansıyor." diye konuştu.

Dünyada gıda fiyatlarının iklim değişikliğine bağlı olmadan her geçen gün arttığına dikkati çeken Kurnaz, bunun üstüne kuraklık ve iklim değişikliği etkisinin ekleneceği ve gıdaya erişimin en önemli sorun olacağı uyarısında bulundu.

- 1,5 derece hedefi

Küresel sıcaklık artışını, sanayi devrimi öncesi döneme göre sınırlı tutmak için belirlenen 1,5 derece eşiğinin bu yıl ya da gelecek yıl kesinlikle aşılacağı yorumunu yapan Kurnaz, "Muhtemelen 2040'lara doğru da 2 dereceyi geçmiş olacağız. Bu sene geçeceğiz, seneye de geçeceğiz, 2025'te El Nino bitip, La Nina'ya geçecek olursak 1,5 derecenin altına düşüyor olabiliriz. Her sene devamlı olarak 1,5 derece geçilirse, 1,5 derecenin hiç altında kalmazsak, o zaman aslında eşik aşıldı diyebiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kurnaz, sözlerini, "İklim değişikliği pek umursanmıyor, günlük hayata devam ediliyor. Felaketlerin üst üste bindiği bir noktada bu felaketler cana tak edince sorgulama ancak o zaman başlayacak" diye tamamladı.

Benzer haberler

Türkiye
Trump 7 Temmuz'da Ankara'ya gidecek 2026-07-03 13:43:21 TÜİK haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! 2026-07-03 12:53:00 Kusurlu sürücüyü yapay zeka kurtardı 2026-07-03 10:32:16 Oyuncu Kamuran İnselel hayatını kaybetti 2026-07-01 13:53:32 NATO Genel Sekreteri Rutte "Türkiye devasa savunma sanayii avantajına sahip" 2026-07-01 13:36:09 Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay, Khassim Diagne ile görüştü 2026-06-30 18:06:47 Özel "Biz partimizdeyiz ama yeni bir yürüyüşün, yeni bir yaklaşımın içindeyiz" 2026-06-29 22:30:32 Kallas, Kos ve Brunner yarın Türkiye’yi ziyaret edecek 2026-06-29 13:52:28 Yeşilçam'ın usta ismi son yolculuğuna uğurlanıyor 2026-06-28 11:40:06