Trump'ın elçileri Moskova temaslarının ardından ilk kez Kiev'de

Voice Kıbrıs Haber
ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner, savaşı sona erdirmeye yönelik barış teklifini iletmek üzere ilk kez Ukrayna'ya ulaştı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik girişimler kapsamında Ukrayna'ya gitti.
Kiev yönetimi ile bir araya gelen iki temsilci, böylelikle barış müzakereleri sürecinde Ukrayna topraklarına ilk ziyaretini gerçekleştirmiş oldu.
Amerikan heyeti, Kiev temaslarından hemen önce Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaklaşık üç saat süren bir görüşme yaptı.
Hem Beyaz Saray hem de Kremlin yetkilileri, görüşmenin son derece içerikli geçtiğini duyurdu.
Donald Trump, elçilerinin Moskova ve Kiev'e savaşı bitirecek bir barış teklifi götürdüğünü dile getirmişti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de son saatlerde Telegram kanalından yaptığı açıklamada, görüşmelerin ilk turunun sona erdiğini belirtti.
Moskova'daki görüşmenin ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov, Amerikan heyetinin barış sürecine dair somut fikirler sunduğunu belirtti.
Reuters ajansının aktardığına göre Uşakov, Moskova'daki temaslarda Rus ordusunun sahadaki ilerleyişini heyete aktardıklarını ve hedeflere ulaşma kararlılığını vurguladıklarını kaydetti.
Rus yetkili, heyetin Putin'in değerlendirmelerini doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy yönetimine aktarma sözü verdiğini söyledi.
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dmitriyev'in de katıldığı Moskova temaslarında, iki ülke arasındaki olası ekonomik projeler de ele alındı.

Öte yandan Rus tarafı, istihbarat ve dışişleri kanallarından gelen talep doğrultusunda, müzakere güvenliğini sağlamak amacıyla 5 Eylül gece yarısından itibaren Kiev'e yönelik hava saldırılarını durdurduğunu açıkladı.
Moskova yönetimi, olası bir ateşkeste sahadaki askeri gerçeklerin ve Haziran 2024'te ilan edilen şartların esas alınması gerektiğini savunuyor.
Rusya bu kapsamda Ukrayna birliklerinin Donbass, Zaporijya ve Herson bölgelerinden bütünüyle çekilmesini, bu bölgelerin ve Kırım'ın Rus toprağı olarak tanınmasını şart koşuyor.
Rusya'nın diğer talepleri arasında Ukrayna'nın tarafsız, nükleersiz bir statü benimsemesi, NATO hedefinden vazgeçmesi ve Batı yaptırımlarının kalkması yer alıyor.
Benzer haberler
Dünya
Kalbi atmasına rağmen morgda bırakılan bebek engelli kaldı
İspanya'daki hızlı tren kazasında en az 10 kişi hayatını kaybetti
İklim değişikliği küresel sağlık acil durumu: Lancet raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi
Artan yakıt maliyetleri lüks yolcu gemisini vurdu: Kamboçya'da mahsur kaldılar
New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı
İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo
İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti
Neil Young Trump'a dava açtı
Melania Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki bölgesel ateşkesin başladığını duyurdu




