Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Ege Işık, 1.64’lük derece ile Türkiye şampiyonu oldu! İlk yurt dışı yarışında Türkiye beşincisi olan küçük Doran gururlandırdı! Kolombiya'da halk son yılların en kritik tercihini yapacak Bolivya Devlet Başkanı Rodrigo Paz, ülkede olağanüstü hal ilan etti Hürmüz Boğazı tekrar kapatıldı mı? Heyetler İsviçre'ye gidiyor Kemal Kılıçdaroğlu'ndan dokunulmazlık açıklaması Tahran’da tasarruf kararına uymayan 30 kamu idaresinin elektriği kesildi Erdoğan "Türkiye, tarihinde ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkeye savaş gemisi ihraç etmiştir" Azra, Türkiye ikinciliğine atladı İspanya Başbakanı'nın eşine yurt dışına çıkış yasağı Vance "Müzakereler pazar günü yapılabilir" İsrail'de ilk kez Ebola şüphesiyle bir kişi karantinaya alındı Mahmut Yusuf Tekinay 200 metre branşında Türkiye ikincisi oldu İran "Hürmüz Boğazı tanker trafiğine kapatılacak" Alzheimer riskine dair ilk ipuçları gözlerde gizli olabilir Erkek takımı ikinci, kız takımı ise dördüncü olarak gururlandırdı Kuş gribi son kıtanın da kapısını çaldı: H5N1 Avustralya’ya ulaştı AB Bilgi Merkezi Avrupa Müzik Günü nedeniyle Lefkoşa’da konser düzenledi Azade Osmanoğlu, U14 Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye ikincisi oldu Sevgi Atailer için Acil Trombosit donörü aranıyor! Ege Işık, 1.64’lük derece ile Türkiye şampiyonu oldu! İlk yurt dışı yarışında Türkiye beşincisi olan küçük Doran gururlandırdı! Kolombiya'da halk son yılların en kritik tercihini yapacak Bolivya Devlet Başkanı Rodrigo Paz, ülkede olağanüstü hal ilan etti Hürmüz Boğazı tekrar kapatıldı mı? Heyetler İsviçre'ye gidiyor Kemal Kılıçdaroğlu'ndan dokunulmazlık açıklaması Tahran’da tasarruf kararına uymayan 30 kamu idaresinin elektriği kesildi Erdoğan "Türkiye, tarihinde ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkeye savaş gemisi ihraç etmiştir" Azra, Türkiye ikinciliğine atladı İspanya Başbakanı'nın eşine yurt dışına çıkış yasağı Vance "Müzakereler pazar günü yapılabilir" İsrail'de ilk kez Ebola şüphesiyle bir kişi karantinaya alındı Mahmut Yusuf Tekinay 200 metre branşında Türkiye ikincisi oldu İran "Hürmüz Boğazı tanker trafiğine kapatılacak" Alzheimer riskine dair ilk ipuçları gözlerde gizli olabilir Erkek takımı ikinci, kız takımı ise dördüncü olarak gururlandırdı Kuş gribi son kıtanın da kapısını çaldı: H5N1 Avustralya’ya ulaştı AB Bilgi Merkezi Avrupa Müzik Günü nedeniyle Lefkoşa’da konser düzenledi Azade Osmanoğlu, U14 Türkiye Şampiyonası’nda Türkiye ikincisi oldu Sevgi Atailer için Acil Trombosit donörü aranıyor!
Dolar
Euro
Sterlin

“Ton başına sulama ücretleri makul seviyeye indirilmeli"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

“Ton başına sulama ücretleri makul seviyeye indirilmeli"

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Derneği Başkanı Turgut Akçın, ton başına sulama ücretlerinin makul seviyeye indirilmesini ve girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle Doğrudan Gelir Desteği’nin bir an önce ödenmesini talep etti.

Akçın yaptığı yazılı açıklamada, narenciye üreticisinin, mandora, mandarin dışındaki valensiya ürününde çok kötü bir sezon geçirdiğini belirterek, hasadın hala devam ettiğini, şu anda 49 bin ton ürün hasat edildiğini kaydetti.

Bu ürünün 20-25 bin tonunun makasla kesilip, paketlenerek dış pazarlara ihracat için buzluklarda bekletildiğini ifade eden Akçın, geriye kalan tüm ürünün Cypfruvex’in büyük çaba ve gayretiyle konsantrede değerlendirildiğini belirtti. Akçın, “Bu da göstermiştir ki hükümetler, Cypfruvex’e, Toprak Ürünleri gibi sahip çıkmalı ve her türlü desteği vermelidir” dedi.

Kesim işçilerinin büyük bir kısmının adadan ayrıldığına dikkat çeken Turgut Akçın, bu nedenden dolayı kesimde aksamaların olduğunu, hatta bir miktar ürünün dalında kalma ihtimali bulunduğunu kaydetti.

Yaklaşık 6-7 bin ton kadar ürünün kesilmeyi beklediğini ifade eden Akçın, “işçilerin azalmasından dolayı bir kısım kontraktörlerin, meyvesi seyrek olan ayrıca budanmamış bahçelere girip hasat etmek istemediğini veya ekstradan para istediğini” savunarak, bunun bahçe sahiplerini tedirgin ettiğini belirtti.

Diğer yandan sulama sezonunun çoktan başladığına işaret eden Akçın, Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen suyun neden hala sulamaya verilmediğinin, üretici arasında sorgulanmaya başladığını kaydetti. Turgut Akçın, “Sulama sezonunun ortasındayız ve hala su birliklere verilmedi. Ne zaman verileceğinden de kimsenin haberi yok” dedi.

Hükümetin kontrolünde olan Yayla Sulama Birliği, Akçay Sulama Birliği ve Gayretköy Sulama Birliği ile ilgili üreticilerden sürekli şikayetler geldiğini ifade eden Akçın, bunun nedeninin, Yayla Sulama Birliği’nin, ton başına içme suyundan daha pahalı olarak 8 TL fiyat belirlemesi olduğunu kaydetti. Akçın, aynı şikayetlerin Akçay ve Gayretköy’den de geldiğini belirtti.

Devletin, birliklere verdiği suyun 3.70 TL olmasına karşın bu kadar farkın nereye harcandığını üreticinin bilmesi gerektiğini kaydeden Akçın, “Bir an önce bu birliklerin ton başına sulama ücretlerinin makul seviyeye indirilmesini bekliyoruz” dedi.

Ayrıca girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle Doğrudan Gelir Desteği’nin de bir an önce ödenmesini talep eden Akçın, durumun, hiç de iç açıcı olmadığını kaydetti.

Benzer haberler

Featured
Ege Işık, 1.64’lük derece ile Türkiye şampiyonu oldu! 2026-06-20 22:14:00 İlk yurt dışı yarışında Türkiye beşincisi olan küçük Doran gururlandırdı! 2026-06-20 22:02:00 Kolombiya'da halk son yılların en kritik tercihini yapacak 2026-06-20 21:27:00 Bolivya Devlet Başkanı Rodrigo Paz, ülkede olağanüstü hal ilan etti 2026-06-20 21:19:00 Hürmüz Boğazı tekrar kapatıldı mı? Heyetler İsviçre'ye gidiyor 2026-06-20 20:23:00 Kemal Kılıçdaroğlu'ndan dokunulmazlık açıklaması 2026-06-20 20:18:00 Tahran’da tasarruf kararına uymayan 30 kamu idaresinin elektriği kesildi 2026-06-20 20:14:00 Erdoğan "Türkiye, tarihinde ilk kez bir NATO ve Avrupa Birliği üyesi ülkeye savaş gemisi ihraç etmiştir" 2026-06-20 20:09:00 Azra, Türkiye ikinciliğine atladı 2026-06-20 20:02:00