Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
"Erhürman’ın haftalık görüşme önerisi önemli, ancak henüz Güney’den yanıt yok" Güney Kıbrıs'ta büyük yangın: 7 hava aracıyla müdahale ediliyor Shell, Kıbrıs'taki iştirakini Macaristan merkezli MOL Group’a satıyor Nöbetçi eczaneler (31 Temmuz 2026) SpaceX roketinin parçası Ay'a çarpmak üzere Birbirine çarpan elektrik telleri yangına neden oldu! Turknet “Türkiye genelini etkileyen internet kesintisi yaşanıyor” 7 metre yükseklikten düşen işçi ağır yaralandı! Cumhurbaşkanı Erhürman "AB ile güven yaratıcı önlemlere ihtiyacımız var" Kanatlı "5+1 masası kurulana kadar geçecek süre boş bir bekleme odası değildir" Balıkesir’de orman yangını: Ayvalık'a bazı mahalleler tahliye edildi Cumhurbaşkanı Erhürman “Guterres'in adaya gelmesinin öncesine oranla daha doğru bir noktadayız" Alithia "Vuda atış alanındaki imha Amerikalıların da katıldığı EOD-3 eğitiminin son aşamasıydı” Seyir halindeki tırda yangın meydana geldi! Üstel "Birikmiş prim borçları affı yürürlükte" 15 yaşında, 100 yıl hapis cezası aldı Üç Kıbrıslı Rum’dan biri tatile gidemiyor Kamuda örgütlü dört sendika, ek mesaiye kalmama eylemi başlatacağını açıkladı Atan “Popülizm ve yolsuzluk hat safhada” Sılalı “Kullanım ömrünü tamamlamış veya standart dışı elektrikli cihazlar yangın riski taşıyor” "Erhürman’ın haftalık görüşme önerisi önemli, ancak henüz Güney’den yanıt yok" Güney Kıbrıs'ta büyük yangın: 7 hava aracıyla müdahale ediliyor Shell, Kıbrıs'taki iştirakini Macaristan merkezli MOL Group’a satıyor Nöbetçi eczaneler (31 Temmuz 2026) SpaceX roketinin parçası Ay'a çarpmak üzere Birbirine çarpan elektrik telleri yangına neden oldu! Turknet “Türkiye genelini etkileyen internet kesintisi yaşanıyor” 7 metre yükseklikten düşen işçi ağır yaralandı! Cumhurbaşkanı Erhürman "AB ile güven yaratıcı önlemlere ihtiyacımız var" Kanatlı "5+1 masası kurulana kadar geçecek süre boş bir bekleme odası değildir" Balıkesir’de orman yangını: Ayvalık'a bazı mahalleler tahliye edildi Cumhurbaşkanı Erhürman “Guterres'in adaya gelmesinin öncesine oranla daha doğru bir noktadayız" Alithia "Vuda atış alanındaki imha Amerikalıların da katıldığı EOD-3 eğitiminin son aşamasıydı” Seyir halindeki tırda yangın meydana geldi! Üstel "Birikmiş prim borçları affı yürürlükte" 15 yaşında, 100 yıl hapis cezası aldı Üç Kıbrıslı Rum’dan biri tatile gidemiyor Kamuda örgütlü dört sendika, ek mesaiye kalmama eylemi başlatacağını açıkladı Atan “Popülizm ve yolsuzluk hat safhada” Sılalı “Kullanım ömrünü tamamlamış veya standart dışı elektrikli cihazlar yangın riski taşıyor”
Dolar
Euro
Sterlin

TİKA'dan çiftçilere küçükbaş hayvan desteği

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
TİKA'dan çiftçilere küçükbaş hayvan desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) çiftçilere küçükbaş hayvan desteği için yeni bir proje başlattı.

TİKA Lefkoşa Program Ofisi tarafından, "ivesi" cinsi 253 küçükbaş hayvan KKTC'ye getirildi.

Kıbrıs iklimine uygun ve sütü hellim peynirinde kullanılmaya müsait olan 253 küçükbaş hayvan, zorunlu karantina uygulaması sebebiyle 3 Ekim'e kadar Devlet Üretme Çiftliği'ne bağlı karantina merkezinde kalacak.

Küçükbaş hayvanlar 3 Ekim'den sonra belirlenecek kriterlere göre çiftçilere dağıtılacak.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Bakanlık yetkilileri ve TİKA Lefkoşa Temsilcisi Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, küçükbaş hayvanların karantinada tutulduğu Devlet Üretme Çiftliği'ni ziyaret etti.

BAKAN OĞUZ’DAN TİKA’YA TEŞEKKÜR

Bakan Oğuz, KKTC'de çok etkin bir şekilde çalışmalarını yürüten TİKA'ya teşekkür etti.

Türkiye'den küçükbaş hayvanların KKTC'ye getirilmesinin TİKA'nın projelerinden biri olduğunu söyleyen Oğuz, "KKTC'de hayvancılık sektöründe, özellikle küçükbaş hayvancılıkta, damızlık hayvan ihtiyacı var. Bunu geliştirmeyi ve hayvan sayısını artırmayı hedefliyoruz. Hellim peynirinin içerisinde belli oranda küçükbaş hayvan sütü aranıyor. Bu sütün de Akdeniz ırkı olan koyunlardan sağlanması gerekiyor. İvesi ırkı, en son 1980'lerde KKTC'ye getirilmiş bir Akdeniz ırkı. Türkiye'de de bu koyunlar üretiliyor. O nedenle ayrı bir önem taşıyor." dedi.

Oğuz, "TİKA bir pilot proje uygulamasına başladı. Başarılı olursa rakamlar daha da büyüyerek gelişecek. Bu sayıyı artırmak niyetindeyiz. 1980'den beri bu ülkeye damızlık hayvan gelmedi, bu nedenle TİKA'ya teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

"HAYVANLAR BELİRLEDİĞİMİZ ŞARTLARLA DAĞITILACAK"

TİKA Lefkoşa Temsilcisi Küçükçavuş, aralıkta faaliyete geçen TİKA Lefkoşa Program Ofisinin ilk günden bu yana farklı alanlarda birçok projeyi hayata geçirmeye devam ettiğini söyledi.

Tarım ve hayvancılık sektörüne büyük önem verdiklerini vurgulayan Küçükçavuş, "Ada iklimine uygun ivesi koyunlar, yanlarındaki koçlarıyla beraber Mersin'den bir pilot proje kapsamında KKTC'ye getirildi. Hayvanlar, karantinadan sonra belirlediğimiz şartlarla dağıtılacak." dedi.

Küçükçavuş, "Bu projenin başarılı olması halinde devam ettirecek olmamız da ülkede özellikle marka haline gelmiş hellimin içerisindeki küçükbaş hayvan sütünün üretiminin artırılması açısından çok önemli." ifadelerini kullandı.

“KIBRIS TÜRK HALKININ YANINDA OLACAK PROJELER YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Küçükçavuş, KKTC'de tarım ve hayvancılık sektöründe doğrudan üreticilerin sorunlarına merhem olacak ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacak projeler yapmaya devam etmek istediklerini belirtti.

(AA)

Benzer haberler

Featured
"Erhürman’ın haftalık görüşme önerisi önemli, ancak henüz Güney’den yanıt yok" 2026-07-31 17:37:35 Güney Kıbrıs'ta büyük yangın: 7 hava aracıyla müdahale ediliyor 2026-07-31 17:16:00 Shell, Kıbrıs'taki iştirakini Macaristan merkezli MOL Group’a satıyor 2026-07-31 17:04:00 Nöbetçi eczaneler (31 Temmuz 2026) 2026-07-31 16:56:36 SpaceX roketinin parçası Ay'a çarpmak üzere 2026-07-31 16:17:00 Birbirine çarpan elektrik telleri yangına neden oldu! 2026-07-31 15:54:35 Turknet “Türkiye genelini etkileyen internet kesintisi yaşanıyor” 2026-07-31 15:50:51 7 metre yükseklikten düşen işçi ağır yaralandı! 2026-07-31 15:42:13 Cumhurbaşkanı Erhürman "AB ile güven yaratıcı önlemlere ihtiyacımız var" 2026-07-31 15:09:24