Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Bugün hava nasıl olacak? (13 Eylül 2026) Batı Nil virüsüne karşı tavuklar erken uyarı sistemi olarak kullanılıyor Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Ebola salgınında vaka sayısı 7 bini aştı Belçika’da cezaevlerindeki "aşırı doluluk" krizi büyüyor Fed, güçlenen faiz artışı beklentileriyle gelecek haftaki toplantısına hazırlanıyor Alayköy Sanayi Bölgesi'nde korkunç cinayet: 35 yaşındaki kadın hayatını kaybetti! Sezonun en büyük rallisinde 2.günün lideri Bozalanlar-Evrensel ikilisi Dışişleri Bakanlığı "ABD Yönetimi’nin aldığı bu karardan derin üzüntü duyduk" Akansoy "Bu ülkede hukuku ve  adaleti tesis etmek zorundayız" Taçoy “Bu zor dönemde elimizi taşın altına koyabilecek cesareti gösterebilmek önemlidir” Nöbetçi eczaneler (12 Eylül 2026) Değirmenlik’te dikkatsizce yakılan kuru otlar yangına dönüştü: Bir kişi tutuklandı Alabora olan teknenin üzerinde günlerce kalan çocuk kurtarıldı Fransa'da raydan çıkan trende 1'i ağır 44 kişi yaralandı Belediye Başkanları Derneği'nden Seçim Yasası ile ilgili eleştiri Arıklı "Adalet önünde hesap vermekten çekinmeyeceğim" Şener Şen, "Zengin Mutfağı" ile ilk kez KKTC'de sahne alacak Anita Dimitriu'dan Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklama Güney Kıbrıs'ta hellim konusunda tehlike Hristodulidis “Piroi geçiş noktasının açılmasına dair talep Kıbrıs Türk tarafının itirazına takıldı" Bugün hava nasıl olacak? (13 Eylül 2026) Batı Nil virüsüne karşı tavuklar erken uyarı sistemi olarak kullanılıyor Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Ebola salgınında vaka sayısı 7 bini aştı Belçika’da cezaevlerindeki "aşırı doluluk" krizi büyüyor Fed, güçlenen faiz artışı beklentileriyle gelecek haftaki toplantısına hazırlanıyor Alayköy Sanayi Bölgesi'nde korkunç cinayet: 35 yaşındaki kadın hayatını kaybetti! Sezonun en büyük rallisinde 2.günün lideri Bozalanlar-Evrensel ikilisi Dışişleri Bakanlığı "ABD Yönetimi’nin aldığı bu karardan derin üzüntü duyduk" Akansoy "Bu ülkede hukuku ve  adaleti tesis etmek zorundayız" Taçoy “Bu zor dönemde elimizi taşın altına koyabilecek cesareti gösterebilmek önemlidir” Nöbetçi eczaneler (12 Eylül 2026) Değirmenlik’te dikkatsizce yakılan kuru otlar yangına dönüştü: Bir kişi tutuklandı Alabora olan teknenin üzerinde günlerce kalan çocuk kurtarıldı Fransa'da raydan çıkan trende 1'i ağır 44 kişi yaralandı Belediye Başkanları Derneği'nden Seçim Yasası ile ilgili eleştiri Arıklı "Adalet önünde hesap vermekten çekinmeyeceğim" Şener Şen, "Zengin Mutfağı" ile ilk kez KKTC'de sahne alacak Anita Dimitriu'dan Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklama Güney Kıbrıs'ta hellim konusunda tehlike Hristodulidis “Piroi geçiş noktasının açılmasına dair talep Kıbrıs Türk tarafının itirazına takıldı"
Dolar
Euro
Sterlin

Theodoros Theodoru Politis’e yazdı “Sayın Başkanın ucuz kabadayılıkları”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Theodoros Theodoru Politis’e yazdı “Sayın Başkanın ucuz kabadayılıkları”
Reklam

Politis gazetesinde yayınlanan “Sayın Başkanın ucuz kabadayılıkları” başlıklı köşe yazısında, Kıbrıslı Rum Lider Hristodulidis’e eleştiriler yönelterek “Sayın Başkan, boş lafları bir kenara bırak ve çözüme ve yeniden birleşmeye odaklan” ifadeleri kullanıldı.

Theodoros Theodoru imzalı yazıda, Hristodulidis’in aksi yöndeki açıklamalarına rağmen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yeni inisiyatifini, Güney Kıbrıs’ın AB Konseyi dönem başkanlığı ve 24 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin ardından, Temmuz ayında hayata geçirmeyi planladığı hatırlatıldı.

BM Genel Sekreteri saf değil. En hafif ifadeyle saf olan biziz.” ifadelerini kullanan Theodoru, yeni inisiyatifin olumlu sonuçlanmasının iki toplum arasında ve Türkiye ile iyi bir atmosferin bulunmasına bağlı olduğunu vurguladı.

“Tufan Erhürman gibi sağduyulu bir Kıbrıslı Türk liderle bu mümkün olabilirdi. Kıbrıs konusunda tansiyonu düşürmüş bir Türkiye ile bile olumlu bir perspektife sahip yeni bir girişim derhal başlayabilirdi.” diyen Theodoru, yazısını şöyle sürdürdü:

“Ancak ne yazık ki bu olumlu atmosfer, Başkan Nikos Hristodulidis’in 'Ucuz kabadayı' tavırlarıyla her gün sabote ediliyor. Bizim tarafta daha önce de çözüme karşı liderler oldu ama ölçüyü kaçırmıyorlardı. Şimdiki liderimiz ise çözüme karşı olmakla birlikte beceriksiz ve kışkırtıcı. Kibri, Kıbrıs sorunundaki her olumlu unsuru yok ediyor.

Başkanın, çözüme yönelik herhangi bir girişimi baltalama çabaları sadece karşı tarafa değil, BM’ye de yönelik. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs kişisel temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'a yönelik eleştirilerden sonra şimdi de BM Barış Gücü’ne (UNFICYP) eleştiriler başladı. İş, Savunma Bakanı Vasilis Palmas’ın BM’ye parmak sallayıp nasihat vermesine kadar geldi. Artık yeter? Sayın Palmas, UNFICYP’in performansından memnun değilseniz onları neden kovmuyorsunuz? Ara bölgedeki ihlaller konusunda BM Genel Sekreteri’nin raporlarına bakmanız isabetli; orada her iki tarafın da ihlallerinden söz edildiğini göreceksiniz.”

Theodoros Theodoru, Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis’in, yaptığı açıklamalarla Tufan Erhürman’ı provoke etmek istediğini de kaydetti ve Kıbrıslı Rum Sözcünün “Hristodulidis’in müzakere masasında hem Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı hem de Kıbrıs Rum toplumunun lideri olarak oturduğunu iddia etmesini” örnek gösterdi.

Theodouru, Hristodulidis’in AB dönem başkanlığını ve Güney Kıbrıs’ta gerçekleşen AB zirvesini Türkiye’yi rahatsız edecek mesajlar vermek için kullanmakla da eleştirdi.

Enerji konusunda da Hristodulidis’in oldu-bittiler peşinde koştuğu belirtilen yazıda, örnek olarak Mısır ile yapılan anlaşma gösterildi. “BM Genel Sekreteri tüm raporlarında, enerji konusunda hangi taraftan gelirse gelsin her türlü girişimin gerilim yarattığını belirtiyor” denilen yazıda, Tufan Erhürman’ın Hristodulidis’in tek taraflı adımlarını eleştirmesine hak verildi.

Thedoru yazısını şöyle sürdürdü:

“Gerçekler acıdır. Ama bunu bize karşı taraf söylediğinde daha da acı oluyor. Kıbrıslı Türk lider ‘Kıbrıslı Türkleri görmezden gelerek bu adada bir çözümün mümkün olduğuna gerçekten inanan var mı?’ sorusunu yöneltti.”

24 Mayıs’ta yapılacak milletvekili seçimlerinin Kıbrıs sorununu etkileyip etkilemediği meselesinde de yine Erhürman ve Holguin’in haklı çıktığına işaret edilen yazıda, “Ne yazık ki yabancıların söylediklerimizi ve yaptıklarımızı takip etmediğini sanıyoruz” denildi.

Köşe yazısında, seçim kampanyasıyla birlikte çözüm yanlılarının da ortadan kaybolduğuna dikkat çekildi. Theoduru, “AKEL milli davaya ve hedeflenen çözüm şekline değiniyor olabilir ama düşük profilli davranıyor. DİSİ’nin bu konudaki suskunluğu ise skandala dönüştü. Son aylarda iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı federasyondan söz eden tek bir resmi açıklama göstersinler. Bunun yerine şimdi savunma harcamalarına ve askeri ittifaklara odaklanmış durumdalar. Artık bir açıklamanın ELAM’dan mı yoksa DİSİ’den mi geldiğini ayırt etmek zor.” İfadelerini kullandı.

Theodoru, yazısını şöyle sonlandırdı:

“Dolayısıyla Sayın Başkan, bu ucuz kabadayılıkları bir kenara bırakın ve çözüme, yeniden birleşmeye odaklanın. Kıbrıs Cumhuriyeti AB üyesi bir devlettir, BM üyesi bir devlettir ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası statüsünü ortaya koyan, zorlukları ele alan anlaşmalar imzalamaya devam edecektir.

İşte Başkanın kibri tüm ihtişamıyla burada ortaya çıkıyor. Sayın Başkan, onları apaçık gerçekleri anlamaya çağırıyorsunuz. Peki siz acı gerçeklerin farkında mısınız? Yarım bir vatanın, sınırlı egemenliğe sahip bir devletin Başkanı olduğunuz gerçeğini göz ardı ederek sanki güçlü bir başrol oyuncusuymuşsunuz gibi konuşuyorsunuz.”

Benzer haberler

Featured
Bugün hava nasıl olacak? (13 Eylül 2026) 13 Eyl 2026 08:33 Batı Nil virüsüne karşı tavuklar erken uyarı sistemi olarak kullanılıyor 12 Eyl 2026 21:57 Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Ebola salgınında vaka sayısı 7 bini aştı 12 Eyl 2026 21:40 Belçika’da cezaevlerindeki "aşırı doluluk" krizi büyüyor 12 Eyl 2026 21:26 Fed, güçlenen faiz artışı beklentileriyle gelecek haftaki toplantısına hazırlanıyor 12 Eyl 2026 21:15 Alayköy Sanayi Bölgesi'nde korkunç cinayet: 35 yaşındaki kadın hayatını kaybetti! 12 Eyl 2026 20:02 Sezonun en büyük rallisinde 2.günün lideri Bozalanlar-Evrensel ikilisi 12 Eyl 2026 19:46 Dışişleri Bakanlığı "ABD Yönetimi’nin aldığı bu karardan derin üzüntü duyduk" 12 Eyl 2026 19:35 Akansoy "Bu ülkede hukuku ve  adaleti tesis etmek zorundayız" 12 Eyl 2026 19:18