Taliban'ın güzellik salonlarının kapanması için verdiği bir aylık süre bugün doluyor
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Afganistan Kadın Ticaret ve Sanayi Odası'na göre güzellik salonu yasağı 60 bin kadının 12 bin salonda çalışarak kazandığı geliri kaybetmesine neden olacak
Afganistan'da Taliban tarafından yayımlanan bir genelge ile bir ay süre tanınan kuaför salonlarının kapılarına kilit vurulması için bugün son gün.
Gün sonu itibarıyla tüm kuaför ve güzellik salonlarının kapanması öngörülüyor.
Ağustos 2021'de kontrolü ele geçirdikten sonra kadınları sosyal yaşamın her alanından soyutlayan örgütün son uygulaması ülke genelindeki kadın kuaförlerinin kapatılması oldu.
Geçen ay çıkarılan emir, ülke çapında kadınlar tarafından işletilen ve genellikle ailelerin tek gelir kaynağı olan binlerce güzellik salonunun kapatılmasını zorunlu kılıyor.
Keza kadınların ev dışında sosyalleşmeleri için kalan birkaç alandan birini daha yasaklıyor.
Taliban yönetimi daha önce de kız çocuklarını ve kadınları lise ve üniversitelerden men etmiş, parklara, lunaparklara ve spor salonlarına girmelerini yasaklamıştı.
Kabil'de bir kuaför salonunun daimi müşterisi olan Bahara, "Eskiden buraya geleceğimiz hakkında konuşarak vakit geçirmek için gelirdik. Şimdi bu hakkımız bile elimizden alındı." diyor ve ekliyor:
"Kadınların eğlence yerlerine girmesine izin verilmiyor, peki ne yapabiliriz? Eğlenmek için nereye gidebiliriz? İnsanlarla tanışmak için nerede toplanabiliriz?"
Güvenlik görevlileri geçen hafta başkent Kabil'de kararı protesto eden 50 civarında kadını dağıtmak için havaya ateş açmış, tazyikli su ve havai fişek kullanmıştı.
Haziran ayı sonunda Emri bil Maruf Bakanlığı (İyiliği Emretme ve Kötülükten Men Etme) bu salonlara kapanmaları için 25 Temmuz salı gününe kadar süre vermiş ve bu sürenin ellerindeki stokları tüketmek için yeterli zaman olduğunu ileri sürmüştü.
Taliban, söz konusu emri, makyaj için harcanan abartılı paranın dar gelirli aileleri zor durumda bıraktığı ve salonlardaki bazı uygulamaların (makyaj) İslami olmaması nedeniyle aldığını savunmuştu.
Bakanlık, fazla makyajın kadınların namaz için uygun şekilde abdest almasını engellediğini, kirpik uzatmanın ve saç örmenin de yasak olduğunu ileri sürdü.
Afganistan Kadın Ticaret ve Sanayi Odası'na göre güzellik salonu yasağı 60 bin kadının daha 12 bin salonda çalışarak kazandığı geliri kaybetmesine neden olacak.
Birleşmiş Milletler Afganistan özel raportörü Richard Bennett tarafından geçen ay BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan bir raporda, ülkedeki kadın ve kız çocuklarının durumunun "dünyanın en kötüleri arasında yer aldığı" belirtildi.
Bennett raporunda, "Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sistematik ve kurumsallaşmış ayrımcılık Taliban ideolojisinin ve yönetiminin merkezinde yer alıyor." ifadelerine yer vermişti.
Benzer haberler
Dünya
Trump'ın uçağında acil durum kaydırağı kriz yarattı
Dünya ağustosta en sıcak ayı yaşadı
Anthropic çalışanı Coxon'un istifası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı
Trump, İngiltere öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı
Eyfel Kulesi'nde Hindu heyet krizi: Kadın çalışanlar uzaklaştırıldı, kule kapandı
Kızılhaç "Avrupa'da sıcak hava dalgaları sırasında yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor"
İsveç, ülkeyi terk eden göçmenlere 36 bin dolar ödeyecek
İngiltere’deki hava kontrol sisteminin çökmesi sonucu uçuşların aksaması devam ediyor
ABD ile İran arasında 'yasak bölge' gerilimi


