Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
G7 zirvesi bu kez Trump gerilimi ile gündemde Üstel “Hakan Fidan’ın iki devletli çözüm mesajı, Kıbrıs Türk halkının kararlı duruşunun yansımasıdır” 48. Güzelyurt Portakal Festivali başladı Psikologlar Derneği “Hiçbir çocuk karne gününde kendisini başarısız hissetmemelidir” Dünya Kupası'nda skandal Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit'in oğlu Hoiby, 4 yıl hapse mahkum edildi Küresel piyasalarda gözler ABD-İran anlaşmasında UNICEF "Dünyadaki çocukların yarısı en az üç iklim tehlikesine maruz kalıyor" KTGB “Kıbrıs Türk basını önemli bir değerini kaybetmiştir” Arıklı “Önce yasa önerisini görüşelim sonra, seçime gidelim” Endonezya'da 6,7 büyüklüğünde deprem Altın ayrıntı bekliyor, temkinli yükseliş var Devlet Piyangosu çekildi! (15 Haziran 2026 tam liste) Hürmüz'de normale dönüş aylar sürebilir Döviz kurlarında son durum (16 Haziran 2026) Trump "İran asla nükleer silah sahibi olmayacağına dair anlaşmaya vardı" Valizinden 150 canlı zehirli akrep çıktı En son hava durumu tahminleri (16 Haziran 2026) Bilbay Eminoğlu'ndan acı haber! Eski İsrail Başbakanı Lapid "Netanyahu savaşı kaybetti" G7 zirvesi bu kez Trump gerilimi ile gündemde Üstel “Hakan Fidan’ın iki devletli çözüm mesajı, Kıbrıs Türk halkının kararlı duruşunun yansımasıdır” 48. Güzelyurt Portakal Festivali başladı Psikologlar Derneği “Hiçbir çocuk karne gününde kendisini başarısız hissetmemelidir” Dünya Kupası'nda skandal Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit'in oğlu Hoiby, 4 yıl hapse mahkum edildi Küresel piyasalarda gözler ABD-İran anlaşmasında UNICEF "Dünyadaki çocukların yarısı en az üç iklim tehlikesine maruz kalıyor" KTGB “Kıbrıs Türk basını önemli bir değerini kaybetmiştir” Arıklı “Önce yasa önerisini görüşelim sonra, seçime gidelim” Endonezya'da 6,7 büyüklüğünde deprem Altın ayrıntı bekliyor, temkinli yükseliş var Devlet Piyangosu çekildi! (15 Haziran 2026 tam liste) Hürmüz'de normale dönüş aylar sürebilir Döviz kurlarında son durum (16 Haziran 2026) Trump "İran asla nükleer silah sahibi olmayacağına dair anlaşmaya vardı" Valizinden 150 canlı zehirli akrep çıktı En son hava durumu tahminleri (16 Haziran 2026) Bilbay Eminoğlu'ndan acı haber! Eski İsrail Başbakanı Lapid "Netanyahu savaşı kaybetti"
Dolar
Euro
Sterlin

Tahran’da su krizi derinleşiyor, tahliye senaryosu masada

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Tahran’da su krizi derinleşiyor, tahliye senaryosu masada

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, başkent Tahran'a kısa süre içinde yağış olmaması halinde gelecek ay itibarıyla kentte su kesintilerine gidileceğini bunun yetersiz olması durumunda ise Tahran'ı tahliye etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

İtimad gazetesinin haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ülkenin batısındaki Senendec kentini ziyareti sırasında katıldığı bir toplantıda konuştu. Pezeşkiyan, İran'daki kuraklıktan kaynaklı su krizine değinerek, "İran şu anda yağış ve su kaynaklarının yetersizliği gibi doğal krizlerle karşı karşıya ve bu krizler ciddi sonuçlar doğurabilir" ifadelerini kullandı. Su ve enerji kullanımında tasarruf ve daha iyi bir yönetime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Pezeşkiyan, özellikle Tahran'daki su sorununun alarm verdiğine işaret etti. Pezeşkiyan, "Yağmur yağmazsa, gelecek aydan itibaren Tahran'da su kısıtlamasına gitmemiz gerekir. Bundan sonra da yağmur yağmazsa, suyumuz kalmayacak ve Tahran'ı boşaltmak zorunda kalacağız" diye konuştu. Tahran'daki su krizi Tahran'a en büyüğü Emir Kebir Barajı olmak üzere Lar, Mamlu, Emir Kebir, Talikan ve Latyan adlı beş baraj tarafından su sağlanıyor. İran’ın genelinde son beş yıldır yağış miktarlarında ciddi düşüş yaşanıyor. Meteoroloji kurumlarının verileri, bu yıl Tahran’da mevsim normallerine göre yağışların yaklaşık yüzde 40 daha az olduğunu gösteriyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında neredeyse hiç yağış düşmemesi, barajlardaki rezervlerin azalmasına yol açtı. Bu durum, sadece yüzey sularında değil, yeraltı su rezervlerinde de ciddi düşüşe yol açtı. Tahran Eyaleti Su İdaresi, 20 Temmuz'da İran'da son beş yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle Tahran'a su sağlayan barajlardaki rezervlerin son yüzyılın en düşük seviyesine ulaştığının uyarısını yaptı. Kentte yaz süresince zaman zaman su kesintilerine gidildi. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, 23 Temmuz'da konuyla ilgili açıklamasında, Tahran'daki su sıkıntısının mevcut hızıyla devam etmesi ve çözüm üretilmemesi halinde halka su ulaştırmanın imkansız hale geleceğini belirtmişti. Tahran Su İdaresi Genel Müdürü Behzad Parsa da 3 Kasım'daki bir açıklamasında, baraj rezervlerinin Tahran'a en fazla iki hafta daha su sağlayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Benzer haberler

Dünya
G7 zirvesi bu kez Trump gerilimi ile gündemde 2026-06-16 11:14:00 Norveç Veliaht Prensesi Mette-Marit'in oğlu Hoiby, 4 yıl hapse mahkum edildi 2026-06-16 09:43:00 UNICEF "Dünyadaki çocukların yarısı en az üç iklim tehlikesine maruz kalıyor" 2026-06-16 09:12:00 Endonezya'da 6,7 büyüklüğünde deprem 2026-06-16 08:55:00 Hürmüz'de normale dönüş aylar sürebilir 2026-06-16 08:21:00 Trump "İran asla nükleer silah sahibi olmayacağına dair anlaşmaya vardı" 2026-06-16 08:15:00 Valizinden 150 canlı zehirli akrep çıktı 2026-06-16 08:02:00 Eski İsrail Başbakanı Lapid "Netanyahu savaşı kaybetti" 2026-06-15 21:46:00 ABD ve İran mutabakat zaptını imzaladı 2026-06-15 21:39:00