Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Putin, Trump’ın özel temsilcileriyle Ukrayna krizini görüştü Batan gemide hayatını kaybeden Nazmiye Özbolat'ın cenazesi Hatay'da defnedildi Şenkul "Benim açımdan bu kaza bizim İSİAS’ımızdır." GSI'da Güney Kıbrıs’ın bypass edildiği alternatifler konuşuluyor Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehidin defin işlemleri ertelendi KTTB'den Batı Nil Virüsünden korunmak için önlemler Güngör çöplüğünde yangın Park halindeki araca çarpan moped sürücüsü yoğun bakımda! İran'da "Ekonomik Savaş Karargahı" kuruldu Gazimağusa'daki kazada motosiklet sürücüsü ağır yaralandı Kıbrıs Rum basını, Holguin’in Kıbrıs’a gelişinin sağlık sebeplerinden ötürü ertelendiğini öne sürdü Sanatçı Mine Okur’un “Arkaik Sezgi” baskı resim sergisi Ankara’da açıldı Gemi faciasındaki 8'inci günde kayıp 15 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor Nöbetçi eczaneler (6 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (6 Eylül 2026) Hollanda'nın 11 kentinde Gazze'deki çocuklarla dayanışma için uçurtmalar uçuruldu 46 yaşındaki şahsın ölüm nedeni açıklandı! Fransa'nın Aude ilindeki orman yangınında 225 hektarlık alan küle döndü Veli Çelik tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı! Yunanistan'da savaş uçağı düştü: İki pilot hayatını kaybetti Putin, Trump’ın özel temsilcileriyle Ukrayna krizini görüştü Batan gemide hayatını kaybeden Nazmiye Özbolat'ın cenazesi Hatay'da defnedildi Şenkul "Benim açımdan bu kaza bizim İSİAS’ımızdır." GSI'da Güney Kıbrıs’ın bypass edildiği alternatifler konuşuluyor Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehidin defin işlemleri ertelendi KTTB'den Batı Nil Virüsünden korunmak için önlemler Güngör çöplüğünde yangın Park halindeki araca çarpan moped sürücüsü yoğun bakımda! İran'da "Ekonomik Savaş Karargahı" kuruldu Gazimağusa'daki kazada motosiklet sürücüsü ağır yaralandı Kıbrıs Rum basını, Holguin’in Kıbrıs’a gelişinin sağlık sebeplerinden ötürü ertelendiğini öne sürdü Sanatçı Mine Okur’un “Arkaik Sezgi” baskı resim sergisi Ankara’da açıldı Gemi faciasındaki 8'inci günde kayıp 15 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor Nöbetçi eczaneler (6 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (6 Eylül 2026) Hollanda'nın 11 kentinde Gazze'deki çocuklarla dayanışma için uçurtmalar uçuruldu 46 yaşındaki şahsın ölüm nedeni açıklandı! Fransa'nın Aude ilindeki orman yangınında 225 hektarlık alan küle döndü Veli Çelik tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı! Yunanistan'da savaş uçağı düştü: İki pilot hayatını kaybetti
Dolar
Euro
Sterlin

Rum sözcü: Anastasiadis ve AB liderleri dört özgürlük konusunda aynı görüşü paylaşıyorlar

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Rum sözcü: Anastasiadis ve AB liderleri dört özgürlük konusunda aynı görüşü paylaşıyorlar
Reklam

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulidis, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiades ve AB üye ülkelerinin Türk vatandaşları için dört özgürlük konusunda aynı görüşü paylaştıklarını söyledi.

Pazar günü kayıp kişi Theodoulos Theodoulou'nun cenaze töreninin ardından açıklamada bulunan Rum Sözcü, Rum hükümetin kendi inisiyatifiyle BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide  ile telefonda konuştuğunu ve cumartesi günü Eide – Akıncı arasında yapılan görüşme hakkında bilgi almak istediğini söyledi.

Sayın Akıncı'nın yaptığı açıklamalardan hariç, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasına dönme konusundaki görüşleri için yeni bir gelişme olmadığını ifade eden Sözcü, “Sayın Akıncı'ya ve herkese müzakere masasında ciddiyetlik ve kararlılık sağlanması mesajını vermek istiyoruz” dedi ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması olanaklarının yalnız müzakere masasında ele alınabildiğini vurguladı.

Rum Sözcü, devamla, mevcut durumun ne Kıbrıslı Rumlar ne de Kıbrıslı Türkler için bir çözüm olduğunu ve mevcut durumun en çok Kıbrıslı Türkleri etkilendiğini çünkü yasadışı bir rejimin tanınmasının mümkün olmadığını belirtti.

“Bundan dolayı, herkesin müzakere masasında kendi yükümlülüklerini üstlenmesi gerekir” diyen Rum Sözcü, olumlu bir sonuca varılabilmek için önemli anlaşmazlıkların üstesinden gelmemiz gerekir, dedi.

Cenevre'de Kıbrıs için yapılan konferans sırasında garantiler anakronik sistemini sona erdirmek amacıyla önemli bir diyaloğun başlatıldığını ifade eden Rum Sözcü, “ilk kez garantiler konusu ele alındı ve ilk kez olarak tüm ilgili taraflar konu üzerinde görüş teatisinde bulundular” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının söz konusu diyaloğa Cenevre'de devam edileceği görüşünde olduğunu ifade eden Rum Sözcü, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiades'in böyle bir toplantıya katılması konusunda hazır olduğunu teyit ederek diğer tarafın da iyi niyetli olmasını diledi.

Avrupa Komisyonu'nun dört özgürlük ile ilgili konusunu Portekiz'de ikamet eden Brezilya vatandaşlarının durumu ile kıyaslayarak ele alındığı yönündeki haberlerle ilgili bir soruya Rum Sözcü, her durumun değişik olduğu yanıtını verdi.

Portekiz ve Brezilya durumunun dört özgürlüğe bağlı olmadığına işaret eden Rum Sözcü, Kıbrıs Rum tarafının konu üzerindeki görüşünün açık ve net olduğunu, Avrupa Birliği'ni ve AB üye ülkelerini ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi.

İki önemli gelişmeye atıfta bulunan Rum Sözcü, ilk gelişmenin, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiades'in mektubunda tepkiler olduğunu ve bunların Güney Kıbrıs’ın görüşünü ve Anastasiades'in konu üzerindeki yaklaşımını paylaştığını gösterdiğini belirtti.

İkinci önemli gelişme ile ilgili olarak ise Rum Sözcü, Lider’in 8 Mart tarihinde Avrupa Parlamentosu'nun yeni başkanı ve 9 Mart tarihinde Avrupa Komisyonu'nun Başkanı ile ayrı ayrı görüşeceğini ve devamla Avrupa Zirvesine katılacağını açıkladı.

KHA

Benzer haberler

Featured
Putin, Trump’ın özel temsilcileriyle Ukrayna krizini görüştü 6 Eyl 2026 13:42 Batan gemide hayatını kaybeden Nazmiye Özbolat'ın cenazesi Hatay'da defnedildi 6 Eyl 2026 12:56 Şenkul "Benim açımdan bu kaza bizim İSİAS’ımızdır." 6 Eyl 2026 12:47 GSI'da Güney Kıbrıs’ın bypass edildiği alternatifler konuşuluyor 6 Eyl 2026 12:40 Kimlik tespiti tamamlanan 15 şehidin defin işlemleri ertelendi 6 Eyl 2026 12:09 KTTB'den Batı Nil Virüsünden korunmak için önlemler 6 Eyl 2026 12:05 Güngör çöplüğünde yangın 6 Eyl 2026 11:41 Park halindeki araca çarpan moped sürücüsü yoğun bakımda! 6 Eyl 2026 11:21 İran'da "Ekonomik Savaş Karargahı" kuruldu 6 Eyl 2026 10:52