Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Guterres'ten, nükleer silah kullanımını önlemek için diyaloğa geri dönme çağrısı AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Eylül 2026) İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı KKTC’deki spor heyecanı TRT Avaz’a taşınıyor Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" Borsa günü yüzde 2,40 değer kaybıyla tamamladı AJet'ten yurt dışı bağlantılı uçuşlarda indirim kampanyası Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz" Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin" CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi Girne Belediyesi, "Ata Tohumu Halk Buluşması" düzenliyor Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı “Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi” Güvenlik kamu görevlilerine ilişkin yasa tasarıları Komiteye geri çekildi Nöbetçi eczaneler (29 Eylül 2026) Guterres'ten, nükleer silah kullanımını önlemek için diyaloğa geri dönme çağrısı AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Eylül 2026) İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı KKTC’deki spor heyecanı TRT Avaz’a taşınıyor Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" Borsa günü yüzde 2,40 değer kaybıyla tamamladı AJet'ten yurt dışı bağlantılı uçuşlarda indirim kampanyası Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz" Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin" CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi Girne Belediyesi, "Ata Tohumu Halk Buluşması" düzenliyor Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı “Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi” Güvenlik kamu görevlilerine ilişkin yasa tasarıları Komiteye geri çekildi Nöbetçi eczaneler (29 Eylül 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —

RMMO İsrail-İran krizi nedeniyle alarmda

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
RMMO İsrail-İran krizi nedeniyle alarmda
Reklam

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının başladığı Cuma sabahı itibarıyla alarma giren Kıbrıs Rum yönetimi, Milli Güvenlik Kurulu’nu olağanüstü toplayarak, Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) da dahil ilgili bütün birimlerini alarma getirerek, kriz bölgesinden sivillerin tahliyesiyle ilgili “ESTIA” planını devreye soktu.

Haftalık Kathimerini’ye göre, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nda RMMO’nun, alarma geçirilmesi ve gerekli noktalarda Kıbrıs Rum polisinin görevine eşlik etmesi konusu ele alındı.

RMMO’nun alarm seviyesinin yükseltildiğini ve kaçak mülteci geçişlerinin ve Güney Kıbrıs’taki Yahudi hedeflerine yönelik misilleme saldırılarının önlenmesi kaygısıyla Yeşil Hat’taki denetimlerini artıracağına işaret eden gazete, RMMO deniz komutanlığının da deniz yetki sahasındaki kontrollerin artırılmasında önemli rol oynayacağını yazdı.

Habere göre, “Askeri bir kaynak” geçen Cuma günü akşamüzeri RMMO’daki durumun "Alışılagelmiş” olduğunu, sadece İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını izleyen RMMO komutanlığının alarm durumunda olduğunu söyledi.

Aynı kaynak, Orta Doğu’daki kriz dönemlerinde dikkatleri, Güney Kıbrıs’ı Yahudi veya diğer Batı hedeflerine misillemede bulunma hedefiyle Batı’ya geçiş yolu olarak kullanabilecek şüphelilerin tutuklanmasına çektiğine işaret etti. RMMO’nun “Şimdilik, ihtiyaç olması halinde, Güney Kıbrıs’taki havalimanları, limanlar veya diğer hassas alanların denetimine yardımcı olacağını” ekledi.

Haravgi ve Alithia, Kıbrıs Rum yönetiminin, sivillerin en yakın sivil savunma sığınağına ulaşmasına yardımcı olacak Rumca ve İngilizce dilindeki “SafeCy” isimli cep telefonu uygulamasını devreye soktuğunu haber verdi.

Habere göre, kullanıcılar, bu uygulama üzerinden bölgelerindeki sığınakları, sığınağa ulaşmak için yönlendirme talimatları, sığınağın kapasitesi, doluluk durumu vb bilgilere ulaşabilecek.

Kıbrıslı Rum İçişleri Bakanlığı, halka, modern teknoloji kullanan ve olağanüstü durumlarda kişilerin süratle bilgilendirilmesi ve güvenliklerinin iyileştirilmesini amaçlayan “SafeCy” mobil uygulamasını cep telefonlarına indirme çağrısı yaptı.

Öte yandan Fileleftheros, Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis’in dün İsrail-İran çatışmasına hiçbir dahilleri olmadığını, Güney Kıbrıs’ın rolünün insani olduğunu ve hazırlıklarının ülke güvenliğini sağlamaya yönelik olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre, Hristodulidis hükümet ortaklarından DİPA’nın (Demokratik Cephe) Lefkoşa’nın Kıbrıs Rum kesiminde düzenlenen kongresine giderken gazetecilerin, bölgedeki gelişmeleri ve Kıbrıs Rum yönetiminin durumdan kaygı duyup duymadığını sorması üzerine “Doğal olarak durum bütün dünya için endişe verici” dedi.

Kıbrıs Rum Milli Güvenlik Kurulu’nun sürekli istişare halinde olduğunu, Dışişleri Bakanı’nın diğer ülkelerin dışişleri bakanlarından çok daha fazla telefon görüşmesi yaptığını belirten Hristodulidis, AB ile de temas halinde olduklarını, önceki gün Dışişleri Bakanlığı üzerinden İsrail ve İran ile görüşerek “Bu durumun anlaşmazlıkların çözümünü getirmeyeceği” mesajı verdiklerini anlattı.

Hristodulidis, bölge ülkeleri, ABD ve AB ile aynı anda istişarelerinin devam ettiğini belirterek, öncelikli olarak iç güvenlikleri için uğraştıklarını, önceki günkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısı da dahil bütün eylemlerini ülkede herhangi bir tehlike olmaması için yaptıklarını söyledi.

Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin bu çatışmada kullanılmadığına dair İngiltere tarafından yapılan açıklamayı da hatırlatarak “Kıbrıs hiçbir şekilde müdahil olmadı” diyen Hristodulildis, “Rolümüz tamamen insanidir ve ihtiyaç olması halinde ESTIA planını harekete geçirip üzerimize düşen insani rolü oynamaya hazırız” dedi.

Hristodulidis bir soruya karşılık, dün öğleden sonra Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Hristodulidis-Miçotakis telefon görüşmesinin içeriğiyle ilgili detay vermeyen gazete, İran’ın dün Kıbrıs Rum yönetiminden, “İsrail’in saldırılarına son verilmesi için Avrupa ülkelerini harekete geçirmek için nüfuz kullanmasını istediğini” yazdı.

Gazete ayrıca, dün öğle saatlerine kadar Larnaka varışlı Tel Aviv’den 9, Hayfa’dan 2 ve Beyrut’tan 1, Larnaka’dan Tel Aviv’e 12, Hayfa’ya 2 ve Beyrut’a bir uçuşun iptal edildiği bilgisini verdi.

Habere göre, Cumartesi sabahı itibarıyla toplam 2 bin 427 yolcunun etkilendiği 32 uçuş, Kıbrıs Rum havalimanlarına yönlendirildi.

Larnaka hava ve deniz limanları, marinasında, İsraillilerin konakladığı Larnaka Sahil boyundaki otellerde, McKenzy bölgesindeki alışveriş merkezlerinde ve Mall’da güvenlik önlemlerinin belirgin şekilde yükseltildiği, Larnaka’daki Sinagog ve İsraillilere ait şirket ve iş yerlerindeki polis varlığının artırıldığı da kaydedildi.

Benzer haberler

Featured
Guterres'ten, nükleer silah kullanımını önlemek için diyaloğa geri dönme çağrısı 29 Eyl 2026 22:03 AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı 29 Eyl 2026 21:48 Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Eylül 2026) 29 Eyl 2026 21:34 İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 29 Eyl 2026 21:28 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı 29 Eyl 2026 21:19 KKTC’deki spor heyecanı TRT Avaz’a taşınıyor 29 Eyl 2026 21:05 Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" 29 Eyl 2026 20:53 Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" 29 Eyl 2026 19:58 Borsa günü yüzde 2,40 değer kaybıyla tamamladı 29 Eyl 2026 19:41