Polonya'da kürtaj yasağı yürürlüğe giriyor

Voice Kıbrıs Haber
Polonya'da Anayasa Mahkemesinin kürtajı zorlaştıran kararının gerekçesi açıklandı.
Geniş çaplı protesto eylemleri düzenlenmesine neden olan Anayasa Mahkemesinin, fetüsün kusurlu oluştuğu durumlarda yapılan kürtajların da Anayasa'ya aykırı olduğuna dair 22 Ekim'de verdiği kararın gerekçesinde, kürtaja sadece tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa yasal izin verilebileceği belirtildi.
Gerekçede, fetüsün ciddi şekilde kusurlu olması ya da tedavi edilemez şekilde hastalık ihtimalinin bulunmasının doğum öncesi aşamadaki bir kişiyi hayattan mahrum bırakmak için yeterli bir neden olmadığı vurgulandı.
Mahkemenin aldığı karar resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Mahkeme kararını provokasyon olarak niteleyen ana muhalefet partisi Civic Platform (PO) Başkanı Borys Budka, konu hakkında referandum talep edebileceklerini söyledi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Anayasa Mahkemesi, iktidar ve bazı muhalefet partisi milletvekillerinin başvurusu neticesinde 1993'ten bugüne kadar fetüste ciddi kusur olması durumunda kürtaja izin veren kanunun Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetmişti.
Ülkede bugüne kadar yürürlükte olan kanundan dolayı yıllık yaklaşık 1000 kürtajın yapıldığı belirtilirken bundan böyle sadece tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa gebeliğin sonlandırılmasına yasal izin verilecek.
Mahkemenin kararını binlerce kişi günlerce protesto etmişti.
TAK
Benzer haberler
Dünya
FTX'in kurucusu Bankman-Fried'ın cezası onandı
Filipinler'de meydana gelen depremde ölü sayısı arttı!
ABD'li yetkili, imza aşamasına gelinen ABD-İran anlaşmasının detaylarını açıkladı
Erakçi "İslamabad Mutabakat Zaptı sonuçlanmaya hiç bu kadar yakın olmamıştı"
Tahtın en güçlü varisiydi: Üç yıldır hastanede olan Prenses yaşamını yitirdi
Elon Musk dünyanın ilk trilyoneri oldu
DSÖ "Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 676 doğrulanmış Ebola vakası görüldü"
İngiliz sanatçı David Hockney 88 yaşında hayatını kaybetti
Kanada ve ABD arasında anlaşmazlığa yol açan köprünün açılışı ertelendi


