Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” Denetimlerde 23 araç trafikten men edildi KTTB "Çocuklar okula başlamada uyum güçlüğü yaşayabilirler" Eşini öldürdüğünü itiraf eden şahsa 3 gün tutukluluk emri Elektrik paneline giren kediyi kurtarmaya çalışan genci elektrik çarptı Damianos “GSI projesini desteklemeyi istiyoruz” Alsancak'ta park halindeki araçta yangın İsrail’in savunma sanayisi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde Yoldan çıkıp ağaca çarptı, 3 genç yaralandı! Çavuşoğlu “Yeni eğitim öğretim yılına yeni umutlar, hedefler ve büyük inançla başlıyoruz” İnce Av sezonu başladı OpenAI, güvenlik gerekçesiyle trilyon dolarlık halka arzı erteledi Endonezya'da 241 kişiyi taşıyan gemiyle irtibat kesildi Ders zili ilköğretimde yarın, ortaöğretimde salı günü çalacak Öztürkler “Bölgemizin yeni gerilimlere, silahlanma yarışına değil diyalog, iş birliği ve karşılıklı saygıya ihtiyacı var” Nöbetçi eczaneler (13 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (13 Eylül 2026) Batı Nil virüsüne karşı tavuklar erken uyarı sistemi olarak kullanılıyor Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” Denetimlerde 23 araç trafikten men edildi KTTB "Çocuklar okula başlamada uyum güçlüğü yaşayabilirler" Eşini öldürdüğünü itiraf eden şahsa 3 gün tutukluluk emri Elektrik paneline giren kediyi kurtarmaya çalışan genci elektrik çarptı Damianos “GSI projesini desteklemeyi istiyoruz” Alsancak'ta park halindeki araçta yangın İsrail’in savunma sanayisi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde Yoldan çıkıp ağaca çarptı, 3 genç yaralandı! Çavuşoğlu “Yeni eğitim öğretim yılına yeni umutlar, hedefler ve büyük inançla başlıyoruz” İnce Av sezonu başladı OpenAI, güvenlik gerekçesiyle trilyon dolarlık halka arzı erteledi Endonezya'da 241 kişiyi taşıyan gemiyle irtibat kesildi Ders zili ilköğretimde yarın, ortaöğretimde salı günü çalacak Öztürkler “Bölgemizin yeni gerilimlere, silahlanma yarışına değil diyalog, iş birliği ve karşılıklı saygıya ihtiyacı var” Nöbetçi eczaneler (13 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (13 Eylül 2026) Batı Nil virüsüne karşı tavuklar erken uyarı sistemi olarak kullanılıyor
Dolar
Euro
Sterlin

Pezeşkiyan "İran çökmedi, aksine güçlendi ve dünya bu direniş, dayanışma ve birlik karşısında şaşkınlığa uğradı"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Pezeşkiyan "İran çökmedi, aksine güçlendi ve dünya bu direniş, dayanışma ve birlik karşısında şaşkınlığa uğradı"
Reklam

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a "en korkunç yaptırımları uygulayacakları" yönündeki açıklamalarına atıfta bulunarak, ülkesinin ekonomik, askeri ve güvenlik alanlarında topyekun bir savaşla karşı karşıya olduğunu belirtti.

İran resmi haber ajansı IIRNA'ya göre Pezeşkiyan, "Hükümet Haftası"nın ilk gününde, İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni'nin başkent Tahran'daki türbesinde konuştu.

Trump'ın İran'a "en korkunç yaptırımları uygulayacakları" yönündeki açıklamalarına işaret eden Pezeşkiyan, "Biz ayakta durduk ve bu eşitsiz savaş karşısında halka hizmet etmek için çaba gösteriyoruz. Düşman, İran'ın çökeceğini ve Venezuela'ya dönüşeceğini değerlendirmişti. Ancak İran çökmedi, aksine güçlendi ve dünya bu direniş, dayanışma ve birlik karşısında şaşkınlığa uğradı." dedi.

Pezeşkiyan, ülkesinin karşı karşıya olduğu ekonomik savaşın, İran-Irak Savaşı (1980-1988) döneminde olduğu gibi toplumun tüm kesimlerinin birlikte hareket etmesini gerektirdiğini belirterek, "Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve sürekli daha fazla işbirliği ve sinerji sağlayacak yollar düşünüp bulmaya çalışıyoruz. Ancak düşmanın bize karşı başlattığı topyekun ekonomik savaş karşısında, Kutsal Savunma döneminde olduğu gibi herkesin sahada olması ve birbirine yardım etmesi gerektiğini kabul etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

- "Mutabakatın uygulanması konusunda uzmanların görüş birliğine vardık"

Pezeşkiyan, savaş döneminde piyasalarda ciddi sorun yaşanmadığını belirterek, mevcut krizlerin aşılması için herkesin el ele vermesi gerektiğini söyledi.

İran'ın vardığı mutabakatın uzun görüşmelerin ardından, savaşa katılan askeri personel, ülkenin güvenliğini sağlayan yöneticiler ve uygulamadan sorumlu yetkililerden oluşan geniş bir uzmanlık konsensüsü sonucunda ortaya çıktığını söyleyen Pezeşkiyan, kararın "maslahat, izzet ve hikmet" ilkeleri doğrultusunda alındığını ifade etti.

Pezeşkiyan, söz konusu kararı eleştirenlerin konunun ayrıntılarını bilmediklerini veya sürecin içinde yer almadıklarını öne sürdü.

- "Gece gündüz hizmete ihtiyaç var"

İran'ın bugün gece gündüz hizmet edecek insanlara ihtiyaç duyduğunu belirten Pezeşkiyan, "İran'ın nasihate ve tavsiyeye değil, sahaya çıkıp ülkenin yükünü omuzlayacak insanlara ihtiyacı var." dedi.

Bir karar alındığında ve mutabakata varıldığında herkesin bu kararın arkasında durması gerektiğini dile getiren Pezeşkiyan, "Bunu yaparsak mutlaka kazanacağız. Ancak karar alıp ardından bunu ihlal edersek doğal olarak istikrarsızlık ortaya çıkar." diye konuştu.

Düşmanın İran'daki sorunları kullanarak toplumda bölünme ve çatlak oluşturmayı umduğunu savunan Pezeşkiyan, hükümet olarak ayrışma, çatışma ve kişisel çıkarların önüne geçmek için çalışacaklarını belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ülkenin sorunlarının üstesinden tek başına gelemeyeceğini belirterek toplumun tüm kesimlerinden destek istedi.

İran-Irak Savaşı'nın ilk yıllarında, İran Cumhurbaşkanı Muhammed Ali Recai ile Başbakan Muhammed Cevad Bahoner'in hükümet binasına düzenlenen bombalı saldırıda 30 Ağustos 1981'de öldürülmeleri nedeniyle bu tarihler "Hükümet Haftası" olarak anılıyor.

Benzer haberler

Featured
Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" 13 Eyl 2026 13:50 Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü 13 Eyl 2026 13:46 Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” 13 Eyl 2026 13:13 KTTB "Çocuklar okula başlamada uyum güçlüğü yaşayabilirler" 13 Eyl 2026 12:52 Eşini öldürdüğünü itiraf eden şahsa 3 gün tutukluluk emri 13 Eyl 2026 12:07 Elektrik paneline giren kediyi kurtarmaya çalışan genci elektrik çarptı 13 Eyl 2026 11:55 Damianos “GSI projesini desteklemeyi istiyoruz” 13 Eyl 2026 11:52 Alsancak'ta park halindeki araçta yangın 13 Eyl 2026 11:43 İsrail’in savunma sanayisi Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde 13 Eyl 2026 11:39