Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
NASA'nın uzay teleskobu Dünya'ya düşüyor ABD'de idam mahkumuna iki doz ilaç verilmesine rağmen kalbi durmadı Kahve tüketiminde saat ve miktar önemli Döviz piyasalarında günün son rakamları (1 Ekim 2026) Trump'tan "Netanyahu'ya destek" sorusuna "siyasetle ilgilenmiyorum" yanıtı AB'den İngiltere'nin yeniden üye olma olasılığına ilişkin açıklama Karma oyun kaldırılmasına ilişkin yasa Resmi Gazete'de yayımlandı Şirinevler'de feci iş kazası: 20 yaşındaki işçi ağır yaralandı! Trafo odasında meydana gelen patlamada yaralanan 32 yaşındaki Kıb-Tek çalışanı yoğun bakımda! AB'den enerjide fiyat krizi uyarısı Dünya futbolu kaynıyor: Real Madrid, Barcelona'nın kupalarını istiyor Girne'de Ata Tohumu Halk Buluşması'nın ilki yapıldı ACTADA, eğitim programını ilk kez Gazimağusa'ya taşıyor Meslek Edindirme Kursları devam ediyor Yarın iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Tuğcu “Madem hesaplar hazır, neden kamuoyuyla paylaşılmıyor?" Trafikte haftalık bilanço "58 kaza, 23 yaralı, 4 milyon TL'ye yakın hasar" ABD-İran müzakerelerine ilişkin belirsizlik Brent petrolü 100 doların üzerine taşıdı Fileleftheros “Uluslararası bir konferansın toplanması ihtimal dışında değil” Hristodulidis “RMMO’nun ulaştığı seviyeden gururluyum” NASA'nın uzay teleskobu Dünya'ya düşüyor ABD'de idam mahkumuna iki doz ilaç verilmesine rağmen kalbi durmadı Kahve tüketiminde saat ve miktar önemli Döviz piyasalarında günün son rakamları (1 Ekim 2026) Trump'tan "Netanyahu'ya destek" sorusuna "siyasetle ilgilenmiyorum" yanıtı AB'den İngiltere'nin yeniden üye olma olasılığına ilişkin açıklama Karma oyun kaldırılmasına ilişkin yasa Resmi Gazete'de yayımlandı Şirinevler'de feci iş kazası: 20 yaşındaki işçi ağır yaralandı! Trafo odasında meydana gelen patlamada yaralanan 32 yaşındaki Kıb-Tek çalışanı yoğun bakımda! AB'den enerjide fiyat krizi uyarısı Dünya futbolu kaynıyor: Real Madrid, Barcelona'nın kupalarını istiyor Girne'de Ata Tohumu Halk Buluşması'nın ilki yapıldı ACTADA, eğitim programını ilk kez Gazimağusa'ya taşıyor Meslek Edindirme Kursları devam ediyor Yarın iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Tuğcu “Madem hesaplar hazır, neden kamuoyuyla paylaşılmıyor?" Trafikte haftalık bilanço "58 kaza, 23 yaralı, 4 milyon TL'ye yakın hasar" ABD-İran müzakerelerine ilişkin belirsizlik Brent petrolü 100 doların üzerine taşıdı Fileleftheros “Uluslararası bir konferansın toplanması ihtimal dışında değil” Hristodulidis “RMMO’nun ulaştığı seviyeden gururluyum”
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Papa Franciscus, Kanadalı yerlilerden özür ve af diledi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Papa Franciscus, Kanadalı yerlilerden özür ve af diledi
Reklam
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kanada’da yerli çocukların, geçmişte Katolik Kilisesi'ne bağlı yatılı okullarda fiziksel ve cinsel istismara maruz kalmasından ötürü özür ve af diledi. Papa, Kanadalı yerli gruplarından "Metis", "Inuit" ve "First Nations" ile hafta başından bu yana görüşmelerinin ardından bugün Kanadalı piskoposların da katılımıyla toplantı düzenledi. Papa Franciscus, Kanada'da Katolik Kilisesi’ne bağlı yatılı okullarda geçmişte çocuklara yapılan muamele karşısında "öfke, utanç ve acı" duyduğunu belirterek "Kilisenin bazı üyelerinin içler acısı davranışları için Tanrı’dan af diliyor ve size tüm kalbimle acı çektiğimi ifade etmek istiyorum. Ben de sizden özür dilemek konusunda Kanadalı Piskopos kardeşlerime katılıyorum." ifadelerini kullandı. Katoliklerin ruhani lideri, yerlilere yakınlığını belirtmek üzere bu yıl içinde Kanada'ya gitmeyi planladığını söyledi. Bu arada Papa ile görüşmeden çıkan yerli grupları, kendilerine özgü kıyafetleriyle Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus Meydanı'nda şarkılar söyleyip dans etti.

Yerli gruplar bir süredir bu "özrü" bekliyordu

Konuyu soruşturan Kanada’daki Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 1831-1996 döneminde faaliyet gösteren kiliseye bağlı yatılı okullar hakkındaki çalışmasını 2015'te tamamlamış ve 4 bin sayfalık rapor yayımlanmıştı. Komisyon, yaşananları "Kültürel soykırım" olarak tanımlamıştı. Söz konusu raporda, en az 4 bin 200 yerli çocuğun bu okullarda istismar ya da ihmal sonucu öldüğü belirtilmişti. Kanada'da Katolik Kilisesi'nin kontrolündeki yatılı kilise okullarından bazılarının bahçesinde, resmi kayıtlarda olmayan çok sayıda çocuk mezarı bulunmuştu. Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporundan sonra yerli halktan defalarca özür dileyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2017'de Vatikan'a yaptığı resmi ziyarette Papa'dan da özür talep etmişti. Kanada'daki Katolik kuruluşlar, yatılı kilise okullarında yaşanan trajedi için özür dilemiş ancak Vatikan'dan bugüne kadar ses çıkmamıştı.

Benzer haberler

Dünya
NASA'nın uzay teleskobu Dünya'ya düşüyor 1 Eki 2026 22:00 ABD'de idam mahkumuna iki doz ilaç verilmesine rağmen kalbi durmadı 1 Eki 2026 21:50 Trump'tan "Netanyahu'ya destek" sorusuna "siyasetle ilgilenmiyorum" yanıtı 1 Eki 2026 21:23 AB'den İngiltere'nin yeniden üye olma olasılığına ilişkin açıklama 1 Eki 2026 21:19 Danimarka, Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük askeri tatbikatını düzenliyor 1 Eki 2026 15:24 Girit'de şiddetli yağış ve rüzgar nedeniyle köprü yıkıldı, yollar kapandı 1 Eki 2026 15:19 California'da 18 yaş altı evlilikler yasaklandı 1 Eki 2026 13:42 Curiosity, Mars'taki 5.000inci gününü renkli fotoğrafla kutladı 1 Eki 2026 10:26 Bilim insanlarından okyanuslar konusunda şimdiye kadarki en sert uyarı 1 Eki 2026 09:02