Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Londra'nın dünyaca ünlü "Oxford Caddesi" yayalaştırıldı Döviz piyasalarında günün son rakamları (26 Ekim 2026) Dünyanın ilk kanser aşısı melanomun nüksetme veya ölüm riskini yüzde 42 azalttı Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, sonuçları tanımadığını duyurdu Borsa günü yüzde 0,31 değer kazanarak tamamladı Holguin "Bir anlaşmaya hem çok uzak hem çok yakınız” İsrail, Güney Kıbrıs'a açık deniz karakol gemisi tedarik edecek TDP’den YSK’ya başvuru… Ekinci “Bu artık seçimin güvenilirliği meselesi” Çarşamba ve cuma günü bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Üç gün sağanak yağış bekleniyor, yarın sabah yer yer sis bekleniyor Güven Sigorta Time Attack Şampiyonası’nda final yapıldı ABD'de enflasyon endişeleri artarken dikkatler Fed'in bu haftaki faiz kararına çevrildi AJet, KKTC uçuşlarına indirim kampanyası başlattı İncirli “Yapılan kimsenin yanına kâr kalmayacak” UBP'de itirazlar reddedildi, karar açıklandı Karaoğulları “Türkiye’den öğretmen görevlendirmesine son verilmeli” Erhürman-Hristodulidis görüşmesinin saati değişti Karpaz istikametinden, İskele istikametine gidecek sürücülerin dikkatine Çayırova ve Gönyeli'de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü yaralandı, ehliyetsiz sürücü tutuklandı Nöbetçi eczaneler (26 Ekim 2026) Londra'nın dünyaca ünlü "Oxford Caddesi" yayalaştırıldı Döviz piyasalarında günün son rakamları (26 Ekim 2026) Dünyanın ilk kanser aşısı melanomun nüksetme veya ölüm riskini yüzde 42 azalttı Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, sonuçları tanımadığını duyurdu Borsa günü yüzde 0,31 değer kazanarak tamamladı Holguin "Bir anlaşmaya hem çok uzak hem çok yakınız” İsrail, Güney Kıbrıs'a açık deniz karakol gemisi tedarik edecek TDP’den YSK’ya başvuru… Ekinci “Bu artık seçimin güvenilirliği meselesi” Çarşamba ve cuma günü bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Üç gün sağanak yağış bekleniyor, yarın sabah yer yer sis bekleniyor Güven Sigorta Time Attack Şampiyonası’nda final yapıldı ABD'de enflasyon endişeleri artarken dikkatler Fed'in bu haftaki faiz kararına çevrildi AJet, KKTC uçuşlarına indirim kampanyası başlattı İncirli “Yapılan kimsenin yanına kâr kalmayacak” UBP'de itirazlar reddedildi, karar açıklandı Karaoğulları “Türkiye’den öğretmen görevlendirmesine son verilmeli” Erhürman-Hristodulidis görüşmesinin saati değişti Karpaz istikametinden, İskele istikametine gidecek sürücülerin dikkatine Çayırova ve Gönyeli'de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü yaralandı, ehliyetsiz sürücü tutuklandı Nöbetçi eczaneler (26 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

"Orunda Camii ve yanındaki okul binası ile yardımcı bina kullanılabilir hale getirildi”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
"Orunda Camii ve yanındaki okul binası ile yardımcı bina kullanılabilir hale getirildi”
Reklam

Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin projelerinden biri olan Lefkoşa’nın güneyinde Orunda köyünde bulunan 19. yüzyıla ait tarihi Orunda Camii’ndeki konservasyon (koruma) çalışmaları tamamlandı.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay, Avrupa Birliği’nin (AB) finansal katkısıyla ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteğiyle, geçen yılın başından bu yana Orunda Camii’nde yürütülen koruma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

1964 yılına kadar Orunda Camii, mescit olarak kullanılıyordu.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay, Orunda Camii’ndeki çalışmaların tamamlanması hakkında Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) bilgi verdi.

Tuncay, Orunda Camii’nin geçmişinin 19. yüzyıla dayandığını belirterek, caminin yanı sıra yanında bir okul ve bir de yardımcı bina bulunduğunu, camide yapısal sıkıntılar, yıkılma durumu söz konusu olduğunu belirtti.

Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak camide Orunda Camii’nde bir konservasyon çalışması yürüttüklerini anlatan Tuncay, “Bu çalışma çerçevesinde, Orunda Camii ve yanındaki okul binası ile yardımcı bina kullanılabilir hale getirildi” dedi.

Orunda Camii’ndeki çalışmaları kapsamında, bitki örtüsü temizliği, duvar çatlak onarımı, aşınmış bölümlerin yeniden inşası, kolay erişim için çelik rampa ve giriş basamaklar yapıldı. Çatı tamamen yenilenirken minber ve mihrabın konservasyonu yapıldı. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için iç ve dış yüzeyler sıvayla kapatıldı ve yeni bir drenaj kanalı oluşturuldu.

Tuncay, 28 Eylül Çarşamba günü koruma çalışmalarının tamamlanması vesilesiyle Kültürel Miras Teknik Komitesi üyeleri olarak Orunda Camii’ne ziyarette bulunacaklarını da açıkladı.

Tuncay, Güney’de üç camide daha koruma çalışmalarının başlayacağını belirterek, bu çalışmaların Vuda, Maroni ve Lefkara Camiilerinde yürütüleceğini bildirdi.

Benzer haberler

Featured
Londra'nın dünyaca ünlü "Oxford Caddesi" yayalaştırıldı 26 Eki 2026 22:07 Döviz piyasalarında günün son rakamları (26 Ekim 2026) 26 Eki 2026 21:59 Dünyanın ilk kanser aşısı melanomun nüksetme veya ölüm riskini yüzde 42 azalttı 26 Eki 2026 21:55 Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, sonuçları tanımadığını duyurdu 26 Eki 2026 21:48 Borsa günü yüzde 0,31 değer kazanarak tamamladı 26 Eki 2026 21:12 Holguin "Bir anlaşmaya hem çok uzak hem çok yakınız” 26 Eki 2026 21:07 İsrail, Güney Kıbrıs'a açık deniz karakol gemisi tedarik edecek 26 Eki 2026 20:51 TDP’den YSK’ya başvuru… Ekinci “Bu artık seçimin güvenilirliği meselesi” 26 Eki 2026 20:16 Çarşamba ve cuma günü bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak 26 Eki 2026 20:09