Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Avustralya'da aracın çarptığı milletvekili Haines diğer bacağını da kaybetti TAK personeli Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’na kayıt yaptırdı “Gelecek Bensem Unut Benim” seminerleri başlıyor Bir haftada 47 kaza, 24 yaralı... Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndan Sonbahar Konseri DMW’de dönem başkanlığı için Akpınar önerildi ABD Federal Havacılık İdaresi Boeing'in 737 MAX 10 modeline sertifikasyon onayı verdi Güney Kıbrıs ile İsrail arasında 150 milyon euroluk silah ve deniz aracı anlaşması Metehan'da kilolarca et ve kuyruk yağı ele geçirildi Ekinci "Ülkenin temel sorunları sistemsizlik, vizyonsuzluk ve toplumsal yozlaşmadır" Aşırı ısınan şarj aleti yangına neden oldu Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu yeni dönem ESPAD araştırması başladı Karşı şeride geçen araç kazaya neden oldu, 2 kişi yaralandı Toyota araçlarını geri çağırıyor GSI projesinin tamamlanma tarihi 2031’e ertelendi Lefkoşa Belediye Orkestrası’ndan iki konser Rum ve Yunan Dışişleri Bakanlıkları  “Türkiye-Libya arasındaki memorandum geçersiz” Çayırova’da metrekareye 8 kg yağış düştü Çelebi “2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi yüksek öğrenim burs müracaatları devam ediyor” Hristodulidis'ten "Kronos" yatağı için müdahale Avustralya'da aracın çarptığı milletvekili Haines diğer bacağını da kaybetti TAK personeli Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’na kayıt yaptırdı “Gelecek Bensem Unut Benim” seminerleri başlıyor Bir haftada 47 kaza, 24 yaralı... Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndan Sonbahar Konseri DMW’de dönem başkanlığı için Akpınar önerildi ABD Federal Havacılık İdaresi Boeing'in 737 MAX 10 modeline sertifikasyon onayı verdi Güney Kıbrıs ile İsrail arasında 150 milyon euroluk silah ve deniz aracı anlaşması Metehan'da kilolarca et ve kuyruk yağı ele geçirildi Ekinci "Ülkenin temel sorunları sistemsizlik, vizyonsuzluk ve toplumsal yozlaşmadır" Aşırı ısınan şarj aleti yangına neden oldu Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu yeni dönem ESPAD araştırması başladı Karşı şeride geçen araç kazaya neden oldu, 2 kişi yaralandı Toyota araçlarını geri çağırıyor GSI projesinin tamamlanma tarihi 2031’e ertelendi Lefkoşa Belediye Orkestrası’ndan iki konser Rum ve Yunan Dışişleri Bakanlıkları  “Türkiye-Libya arasındaki memorandum geçersiz” Çayırova’da metrekareye 8 kg yağış düştü Çelebi “2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi yüksek öğrenim burs müracaatları devam ediyor” Hristodulidis'ten "Kronos" yatağı için müdahale
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

"Oluşturucu devletlerde kullanılan egemence kelimeler, aldatmacadır"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
"Oluşturucu devletlerde kullanılan egemence kelimeler, aldatmacadır"
Reklam

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, federasyon temelinde çözümde oluşturucu devletlerden bahsedildiğini ancak oluşturucu devletlerin egemen olmadığını söyledi . Tatar, “Egemence kelimeler kullanıldı, ama bana göre bunlar bir bakıma safsata veya aldatmacadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ortak basın toplantısı düzenledi.

Tatar, Türkiye ile fikir birliğinde yeni bir siyaset geliştirildiğini, artık federasyon temelinde bir çözümün mümkün olmadığını, bu konjonktür ve anlayışla o çerçevede bir anlaşmadan ümit olmadığını kaydetti.

Egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan, ayrı, egemen ve bağımsız devletin işbirliği ile Kıbrıs’ta kalıcı, kapsamlı ve sürdürülebilir bir anlaşma olabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’yle büyük fikir birliği içinde, mutabakatla bu siyaseti geliştirdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, önemli olanın bağımsızlık olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının geldiği bu aşamada Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle artık bunu hak ettiğini ifade ederek, “Eğer kabul görürse egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki egemen ve bağımsız devletin işbirliği ile bir anlaşma bu ülkede olabilir” dedi.

Kıbrıs Türk halkının her zaman Anavatanı Türkiye’yi önemsediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs Türk halkı Anavatan Türkiye’nin desteğini takdir etmiştir. Bu topraklarda bizim bağımsız, özgür güvenlik içinde var olabilmemiz için Türkiye’nin garantörlüğü bizim için fevkalade önemlidir. O bakımdan kırmızı çizgilerimiz olan egemenlik, bağımsızlık ve Türkiye’nin garantörlüğü bizim için vazgeçilmezdir. Bu anlayışla Cenevre’ye gidiyoruz. İnşallah hayırlara vesile olacaktır.”

CENEVRE ÖNCESİ SON RÖTUŞ…

Bugün gerçekleştirilen görüşmelere değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantılarda Cenevre öncesi son rötuşların yapıldığını ifade ederek, bilindiği üzere Kıbrıs konusunda artık yeni bir siyaset geliştirildiğini kaydetti.

Yıllardan beridir federasyon temelinde bir anlaşma için yapılan çalışmalara, özveri ve fedakarlıklara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bu görüşme sürecinin 1968’lere dayandığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Crans Montana’da Rum tarafı ve Kıbrıs Türk tarafının bir anlaşmaya varabilmesi için 11 gün her türlü iyi niyet göstergesini içeren bir çalışma yaptıklarını, ancak hiç bir neticeye ulaşılamadığını vurgulayarak, çünkü dünyanın tanıdığı Kıbrıs Rum tarafının bunun rahatlığı içinde olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Türklerden gasp ettikleri ve işgal altında tutukları Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rahatlığı ve Annan Planı’ndan sonra tek taraflı ve uluslararası anlaşmalara aykırı olarak, hukuksuzluğun en fazlası yapılarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne alındığını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, 4 Mart 1964’te 186 numaralı kararla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir bakıma işgal altında, Kıbrıslı Türklerin oradan dışlanması rahatlığı içinde olduklarını kaydetti.

Birleşmiş Milletlerin iyi niyeti çerçevesinde müzakere masalarına her ne kadar iki lider olarak oturulsa da, masadan kalkıldığında Rum tarafının yoluna Cumhuriyet olarak devam ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Ama biz maalesef izole ve kısıtlamalarla yolumuza devam ediyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu konjonktür ve bu anlayışla o çerçevede bir anlaşmadan ümit olmadığını Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendisine teyit ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs’ta eğer hür bağımsız ve self determinasyon, yani kendi geleceğini tayin hakkı ve serbest bir düşünceyle bir anlaşmaya gidilecekse, yani kendilerine bir anlaşma empoze edilmeyecekse Kıbrıs Türk halkının elbette kendi egemenliği ve kendi devletiyle bir anlaşmaya girmek isteyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Eski anlayışta federal da olsa bir tek egemenlik unsuru vardı. Her ne kadar da oluşturucu devletlerden de bahsedilmiş olsa da, o oluşturucu devletler bize göre egemen değillerdi. Egemence kelimeler kullanıldı, ama bana göre bunlar bir bakıma safsata veya aldatmacadır” dedi.

“DEVLETTEN DEVLETE...”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, önemli olanın bağımsızlık olduğunu vurgulayarak, Kıbrıs Türk halkının geldiği bu aşamada Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle artık bunu hak ettiğini ifade ederek, “Dolayısıyla bundan sonra biz BM’de şunu ifade edeceğiz, ‘devletten devlete’. Yani ilişki o şekilde geliştirilecektir. Eğer kabul görürse egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan iki egemen ve bağımsız devletin işbirliği ile bir anlaşma bu ülkede olabilir” şeklinde konuştu.

Voice Kıbrıs Haber/TAK

Benzer haberler

Featured
Avustralya'da aracın çarptığı milletvekili Haines diğer bacağını da kaybetti 21 Eki 2026 14:47 TAK personeli Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’na kayıt yaptırdı 21 Eki 2026 14:42 “Gelecek Bensem Unut Benim” seminerleri başlıyor 21 Eki 2026 14:25 Bir haftada 47 kaza, 24 yaralı... 21 Eki 2026 14:19 Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ndan Sonbahar Konseri 21 Eki 2026 14:07 DMW’de dönem başkanlığı için Akpınar önerildi 21 Eki 2026 13:51 ABD Federal Havacılık İdaresi Boeing'in 737 MAX 10 modeline sertifikasyon onayı verdi 21 Eki 2026 13:44 Güney Kıbrıs ile İsrail arasında 150 milyon euroluk silah ve deniz aracı anlaşması 21 Eki 2026 13:28 Metehan'da kilolarca et ve kuyruk yağı ele geçirildi 21 Eki 2026 13:03