Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Menelau "Müzakere kazanımları yeniden teyit edilmeli" Trafik denetimlerinde 21 araç trafikten men edildi, 1 sürücü tutuklandı Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’nda dereceye giren koşuculara ödülleri verildi Yılmazköy'deki bir ağıl ve ambarda yangın meydana geldi COP31 Konferansı’nda Türkiye’den “sürpriz” beklentisi Girne’de batan gemiden kurtulan anne kızına vermeyi düşündüğü "Deniz" isminden vazgeçti Dört ayrı trafik kazasında 3 kişi yaralandı Denktaş “Evimdeyim. Gideceğim başka ev yok” Girne'de trafik kazası: 41 yaşındaki motosiklet sürücüsü ağır yaralandı! Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu Çocuk Koşusu tamamlandı, 4 kilometrelik Halk Koşusu başladı Champi Tayfunu nedeniyle 60 binden fazla kişi tahliye edildi GAÜ 29 Ekim Cumhuriyet Yol Koşusu’na başvuru süreci devam ediyor Cumhuriyet Meclisi yarın yasama ve denetim gündemiyle toplanacak Barselona'da şiddet olaylarının yaşandığı protestolara polis müdahale etti Trump "İran'ı tekrar bombalama ihtimalim var" Beşli konferansın sınır kapılarının açılmasından geçtiği iddiası Çek Sanatçı Tomáš Stojec’in Prag’dan Karmi’ye yolculuğu Türkiye-KKTC doğal gaz hattı için NAVTEX yayımlandı Lefkoşa’da maraton heyecanı başladı Nöbetçi eczaneler (25 Ekim 2026) Menelau "Müzakere kazanımları yeniden teyit edilmeli" Trafik denetimlerinde 21 araç trafikten men edildi, 1 sürücü tutuklandı Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’nda dereceye giren koşuculara ödülleri verildi Yılmazköy'deki bir ağıl ve ambarda yangın meydana geldi COP31 Konferansı’nda Türkiye’den “sürpriz” beklentisi Girne’de batan gemiden kurtulan anne kızına vermeyi düşündüğü "Deniz" isminden vazgeçti Dört ayrı trafik kazasında 3 kişi yaralandı Denktaş “Evimdeyim. Gideceğim başka ev yok” Girne'de trafik kazası: 41 yaşındaki motosiklet sürücüsü ağır yaralandı! Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu Çocuk Koşusu tamamlandı, 4 kilometrelik Halk Koşusu başladı Champi Tayfunu nedeniyle 60 binden fazla kişi tahliye edildi GAÜ 29 Ekim Cumhuriyet Yol Koşusu’na başvuru süreci devam ediyor Cumhuriyet Meclisi yarın yasama ve denetim gündemiyle toplanacak Barselona'da şiddet olaylarının yaşandığı protestolara polis müdahale etti Trump "İran'ı tekrar bombalama ihtimalim var" Beşli konferansın sınır kapılarının açılmasından geçtiği iddiası Çek Sanatçı Tomáš Stojec’in Prag’dan Karmi’ye yolculuğu Türkiye-KKTC doğal gaz hattı için NAVTEX yayımlandı Lefkoşa’da maraton heyecanı başladı Nöbetçi eczaneler (25 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

NASA Ay yüzeyine nükleer reaktör kurmayı planlıyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
NASA Ay yüzeyine nükleer reaktör kurmayı planlıyor
Reklam

NASA ve ABD Enerji Bakanlığı, Ay yüzeyi için bir nükleer fisyon reaktörü geliştirme projelerini yeniden teyit etti. Uzay ajansından yapılan açıklamaya göre, iki kurum tesisin geliştirme ve Dünya üzerindeki test aşamalarını 2030 yılına kadar tamamlamayı hedefliyor. Tasarlanacak reaktör, planlanan Ay görevleri için yıllarca kesintisiz enerji sağlayarak Dünya'dan sürekli yakıt ikmali yapma ihtiyacını ortadan kaldıracak. NASA yöneticisi Jared Isaacman, "Bu anlaşma, uzay keşiflerinde altın çağı başlatmak için gerekli kabiliyetleri sunmak adına NASA ve Enerji Bakanlığı arasında daha yakın bir iş birliği sağlıyor" dedi. Ay'ın zorlu koşulları tasarımı zorlaştırıyor Dünya'da güvenli ve güvenilir bir nükleer reaktör inşa etmek zaten zorken, Ay'ın çevresel koşulları tasarımı çok daha karmaşık hale getiriyor. En büyük engellerden biri atık ısının yönetimi olarak öne çıkıyor. Isı Dağılımı: Dünya'daki reaktörler soğutma kulelerinde su kullanarak fazla enerjiyi buhar yoluyla atmosfere salıyor.Ancak Ay, gerçek bir atmosferi olmayan bir vakum ortamıdır. Bu durum ısının dağıtılmasını zorlaştırıyor. Çözüm olarak katı hal iletimi veya sıvı metal soğutucular üzerinde duruluyor. Aşındırıcı Ay Tozu: Ay yüzeyi, güneş radyasyonu nedeniyle elektrostatik olarak yüklenmiş ve aşındırıcı bir toz tabakasıyla kaplıdır. Her şeye yapışan bu tozun makinelerin işleyişini bozmaması için özel tasarımlar gerekiyor. Radyasyon Koruması: Yakınlarda çalışan astronotları korumak için radyasyon kalkanlarının yeterince güçlü ve dayanıklı olması şart koşuluyor. 40 kilovatlık enerji hedefi Bilim insanları bu teknik sorunlar üzerinde yıllardır çalışıyor. Mevcut planlar, yaklaşık 30 haneye 10 yıl boyunca sürekli yetecek kadar enerji olan en az 40 kilovat güç sağlayabilecek bir reaktör geliştirmeyi kapsıyor. İlk tasarım aşaması tamamlanmış olsa da, bu tasarımların uçuşa hazır donanımlara dönüştürülmesinin; finansman, düzenlemeler ve mühendislik zorlukları nedeniyle yavaş bir süreç olacağı öngörülüyor. Ay'da bir fisyon reaktörü, uzay keşifleri için devasa bir kaynak olacak olsa da, son duyurular bunun yakın bir gerçeklikten ziyade uzun vadeli bir hedef olduğunu gösteriyor.

Benzer haberler

Dünya
Champi Tayfunu nedeniyle 60 binden fazla kişi tahliye edildi 25 Eki 2026 12:24 Barselona'da şiddet olaylarının yaşandığı protestolara polis müdahale etti 25 Eki 2026 11:20 Trump "İran'ı tekrar bombalama ihtimalim var" 25 Eki 2026 11:10 Sandık baskısı Trump'a geri adım attırdı: Seçim öncesi vergi ayarı 24 Eki 2026 21:51 Ukrayna ordusunu yavaşlatan Starlink krizi çözüldü 24 Eki 2026 21:33 Kuzey Kore lideri Kim "Dünyanın en güçlü ordusunu kuracağız" 24 Eki 2026 21:15 Belçika'da Austen Fırtınası'nın ardından Boelo Fırtınası bekleniyor 24 Eki 2026 20:29 Louvre Müzesi kapandı, 70 bin polis sahaya indi 24 Eki 2026 19:58 Milyarder iş insanı evini rekor fiyata satıyor 24 Eki 2026 19:22