Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
BM’nin çözüm planı hazırlığında olduğu iddiası CTP "Öğretmen yetiştirme sistemi siyasi müdahalelerden arındırılmalı" İran medyası "Hürmüz Boğazı'ndan hiçbir geminin geçişine izin verilmiyor" 48. Güzelyurt Portakal Festivali bu akşam sona eriyor Üstel "40 yılın işini 4 yıla sığdırdık" İran ve ABD heyetleri öğleden sonra görüşecek Kırım'da akaryakıt satışları durduruldu Yunanistan'ın Eğriboz Adası'ndaki orman yangını kuvvetli rüzgârla büyüdü Meclis'in yarınki gündeminde Konut Edindirme Yasası ve AÖA yasa tasarısı da var XI. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu Lapta’da başladı “TİS Yasası ve Uygulamaları” panel dizisinin üçüncüsü Gazimağusa’da yapıldı Karayolları Dairesi’nden Değirmenlik-Çatalköy yolu için uyarı Paralimni sahillerine kamera ve meteoroloji istasyonları kurulacak Trafik denetimlerinde 53 araç trafikten men edildi, iki sürücü tutuklandı YKS'nin ikinci oturumu AYT başladı Lefkoşa'da seyir halindeki araçta yangın! Nöbetçi eczaneler (21 Haziran 2026) Üç aracın karıştığı kazda 1 kişi yaralandı, 2 kişi tutuklandı! Trump "Ateşkes süresi boyunca Hürmüz Boğazı'nda geçiş ücreti olmayacak" 23 yaşındaki gencin ölüm nedeni açıklandı! BM’nin çözüm planı hazırlığında olduğu iddiası CTP "Öğretmen yetiştirme sistemi siyasi müdahalelerden arındırılmalı" İran medyası "Hürmüz Boğazı'ndan hiçbir geminin geçişine izin verilmiyor" 48. Güzelyurt Portakal Festivali bu akşam sona eriyor Üstel "40 yılın işini 4 yıla sığdırdık" İran ve ABD heyetleri öğleden sonra görüşecek Kırım'da akaryakıt satışları durduruldu Yunanistan'ın Eğriboz Adası'ndaki orman yangını kuvvetli rüzgârla büyüdü Meclis'in yarınki gündeminde Konut Edindirme Yasası ve AÖA yasa tasarısı da var XI. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu Lapta’da başladı “TİS Yasası ve Uygulamaları” panel dizisinin üçüncüsü Gazimağusa’da yapıldı Karayolları Dairesi’nden Değirmenlik-Çatalköy yolu için uyarı Paralimni sahillerine kamera ve meteoroloji istasyonları kurulacak Trafik denetimlerinde 53 araç trafikten men edildi, iki sürücü tutuklandı YKS'nin ikinci oturumu AYT başladı Lefkoşa'da seyir halindeki araçta yangın! Nöbetçi eczaneler (21 Haziran 2026) Üç aracın karıştığı kazda 1 kişi yaralandı, 2 kişi tutuklandı! Trump "Ateşkes süresi boyunca Hürmüz Boğazı'nda geçiş ücreti olmayacak" 23 yaşındaki gencin ölüm nedeni açıklandı!
Dolar
Euro
Sterlin

'Müzakereler yeniden başlayana kadar referans şartlarında uzlaşılsın'

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

'Müzakereler yeniden başlayana kadar referans şartlarında uzlaşılsın'

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, yakın gelecekte müzakere olmasa bile referans şartlarında uzlaşıya varılmasının, asgarî bir anlaşma olabileceği görüşünde olduğu ve Kıbrıs müzakereleri yeniden başlayana kadar bunun için uğraştığı ileri sürüldü.

Fileleftheros “Bir Minimum Anlaşma İstiyor… Lefkoşa’nın Hedefi En Azından Referans Şartlarında Uzlaşı Olması” başlığıyla manşete çektiği haberinde, referans şartlarında da uzlaşıya varılmasının mümkün görünmediğine işaret etti ve edindiği bilgilere dayanarak bunun iki sebebi olduğunu yazdı. Gazeteye göre, birinci sebep, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un diğer bütün müdahiller ile görüşmüş olmasına karşın henüz Ankara’ya gitmemesi. Referans şartlarında uzlaşıya varılabilmesi, Türkiye’nin güvenlik ve garantiler konularında anlaşması şartına da bağlı. Gazete, Türkiye’nin, güvenlik konusunu referans şartları dışında tutmaya çalıştığını, bu çabaya “ilave engeller çıkardığını” iddia etti. Gazete ikinci sebebin ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın siyasi eşitliğe getirdiği yorum olduğunu öne sürdü ve Akıncı’nın bu konuya yaklaşım şeklinin referans şartlarında uzlaşıya varılmasına fazla olanak tanımadığını savundu. Rum Bakanlar Kurulu Sekreteri Tehodosis Çiolas’ın geçen Pazar günü yaptığı konuşmada, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Kıbrıs sorununun gidişatına ilişkin görüş ve tezlerini açıkça ortaya koyduğunu belirten gazete, Çiolas’ın konuşmasını özetle şöyle aktardı: “a) Bu dönemde dikkatimizi referans şartlarının şekillendirilmesine yoğunlaştırmak zorundayız.
  1. b) Başkan, Sayın Lute’a, ‘Genel Sekreter Guterres’in bize Crans Montana’da verdiği ve ilk kez ve açıkça garantiler ve müdahale hakkını da içeren şekliyle müzakerelerin kazanımını güvenceye almayı çok önemli buluyoruz’ dedi.
  2. c) Ayrıca, Omorfo’nun (Güzelyurt) iadesi de tanımlanıyor ve bütün düzeylerde karar almalar gibi diğer kritik parametrelere müzakere çerçevesi çiziyor.
  3. d) Başkan Anastasiadis’in defalarca ilan ettiği üzere bizim taraf her an ve herhangi bir taraf ile iyi niyetle müzakere prosedürüne girmeye hazırdır.
Yine, Hükümet Sözcü Vekili Klelia Vasiliu, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti stratejik avantajlarını değerlendirerek kendini zırhlandırıyor, uluslararasında tanınmış devlet olarak büyük devletlerle anlaşmalar ve işbirlikleri yaparak gerek Avrupa gerek uluslararası alandaki konumunu ve sesini güçlendiriyor’ dedi.” Gazete, haberinin “Lefkoşa’nın İşini Kolaylaştırıyor” başlıyla ayırdığı bölümünde, “Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin aldığı şekil, enerji konuları gibi diğer önemli hedefleri başarma yönünde Lefkoşa’nın işini kolaylaştırıyor” diyerek, özetle şunları ekledi: “Başkan Anastaiadis bu dönemde, 20 Mart’ta Kudüs’te gerçekleştirilecek üçlü zirve öncesinde ağırlığını enerji gündemine verdi. Kıbrıs, bu görüşmeden, özellikle de Başkan Anastaiadis’in ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yapacağı baş başa görüşmeden en büyük faydayı elde etmek istiyor. Anastasiadis-Pompeo görüşmesi çok kritik addediliyor ve çok yönlü mesajlar verilecek.” Bu arada Rum gazeteleri, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun Kıbrıs TV’ye yaptığı açıklamayı şu başlıklarla okurlarına aktardı: Fileleftheros “Burcu: Yeni Fikirler Yok”, Alithia (birinci sayfa) “Barış Burcu: Doğal Gaz Nedeniyle Tehlike Yüksek”, Haravgi “Barış Burcu: ‘Çözüm İçin Yeni Fikirler Yok’… Anastasiadis Yeni Fikirlere Atıf Yaparak Toplumda Kargaşa Yaratıyor” ve Politis “Anastasiadis Siyasi Eşitlik Konusunda Dönüyor” (TAK)

Benzer haberler

Featured
BM’nin çözüm planı hazırlığında olduğu iddiası 2026-06-21 14:06:00 CTP "Öğretmen yetiştirme sistemi siyasi müdahalelerden arındırılmalı" 2026-06-21 13:58:00 İran medyası "Hürmüz Boğazı'ndan hiçbir geminin geçişine izin verilmiyor" 2026-06-21 13:47:00 48. Güzelyurt Portakal Festivali bu akşam sona eriyor 2026-06-21 13:41:00 Üstel "40 yılın işini 4 yıla sığdırdık" 2026-06-21 13:32:00 İran ve ABD heyetleri öğleden sonra görüşecek 2026-06-21 13:25:00 Kırım'da akaryakıt satışları durduruldu 2026-06-21 13:20:00 Yunanistan'ın Eğriboz Adası'ndaki orman yangını kuvvetli rüzgârla büyüdü 2026-06-21 13:01:00 Meclis'in yarınki gündeminde Konut Edindirme Yasası ve AÖA yasa tasarısı da var 2026-06-21 12:54:00