Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Belediye başkanını elektrikli bisiklet çaptı, bisiklet sürmek yasaklandı Bitcoin coştu, 2 yılın en iyi haftasını yaşıyor Samanyolu'nun en hızlı yıldızı keşfedildi: Işık hızının yüzde sekizine ulaşıyor Altın fiyatları 7 bin lirayı aştı Tarihi güçteki "Süper El Nino" ABD'de kış dengelerini değiştirecek Döviz kurlarında son durum (21 Ağustos 2026) En son hava durumu tahminleri (21 Ağustos 2026) Belçika'daki büyük orman yangını 7. gününde kontrol altına alındı İskele’de cumartesi günü Uzay ve Bilim Sempozyumu yapılacak Döviz piyasalarında günün son rakamları (20 Ağustos 2026) Amcaoğlu “Kontrolsüz fiyat artışlarını durdurmak için yoğun çaba harcıyoruz” Borsa günü yüzde 0,43 değer kaybıyla tamamladı Almanya'da aşırı sıcaklardan hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 14 bine yükseldi İskele Belediyesi'nden pis su iddialarına yanıt Güçlü El Nino'nun küresel ekonomiye faturası ağır olabilir Türkiye'den Atina'nın açıkladığı plana tepki "Hiçbir hukuki sonuç doğurmayacak" CTP Güzelyurt Belediye Başkan Adayı Reşat Kansoy "Güzelyurt’un kaderi göç vermek değildir" Cyprus Mail “TMK’ye başvuruları önlemek amacı taşıyan ulusal fon önerisi bir yıldır Meclis komitesinde” Güney Kıbrıs’ta Batı Nil virüsü taşıyan bir kişi tespit edildi Basın-Sen “İşçilerin hakkı gasp edilirken kamu otoritesinin sessiz kalması kabul edilemez" Belediye başkanını elektrikli bisiklet çaptı, bisiklet sürmek yasaklandı Bitcoin coştu, 2 yılın en iyi haftasını yaşıyor Samanyolu'nun en hızlı yıldızı keşfedildi: Işık hızının yüzde sekizine ulaşıyor Altın fiyatları 7 bin lirayı aştı Tarihi güçteki "Süper El Nino" ABD'de kış dengelerini değiştirecek Döviz kurlarında son durum (21 Ağustos 2026) En son hava durumu tahminleri (21 Ağustos 2026) Belçika'daki büyük orman yangını 7. gününde kontrol altına alındı İskele’de cumartesi günü Uzay ve Bilim Sempozyumu yapılacak Döviz piyasalarında günün son rakamları (20 Ağustos 2026) Amcaoğlu “Kontrolsüz fiyat artışlarını durdurmak için yoğun çaba harcıyoruz” Borsa günü yüzde 0,43 değer kaybıyla tamamladı Almanya'da aşırı sıcaklardan hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 14 bine yükseldi İskele Belediyesi'nden pis su iddialarına yanıt Güçlü El Nino'nun küresel ekonomiye faturası ağır olabilir Türkiye'den Atina'nın açıkladığı plana tepki "Hiçbir hukuki sonuç doğurmayacak" CTP Güzelyurt Belediye Başkan Adayı Reşat Kansoy "Güzelyurt’un kaderi göç vermek değildir" Cyprus Mail “TMK’ye başvuruları önlemek amacı taşıyan ulusal fon önerisi bir yıldır Meclis komitesinde” Güney Kıbrıs’ta Batı Nil virüsü taşıyan bir kişi tespit edildi Basın-Sen “İşçilerin hakkı gasp edilirken kamu otoritesinin sessiz kalması kabul edilemez"
Dolar
Euro
Sterlin

Meksika yerlilerinin tasarımını çalmakla suçlanan Ralph Lauren özür diledi

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Meksika yerlilerinin tasarımını çalmakla suçlanan Ralph Lauren özür diledi
Reklam

Meksikalı yerli halklarının geleneksel desenlerini kopyalamakla suçlanan dünyaca ünlü Amerikan moda firması Ralph Lauren özür diledi.

BBC Türkçe Servisinde yer alan habere göre ABD merkezli moda zinciri, bizzat Meksika Cumhurbaşkanı'nın eşi Beatriz Gutierrez ve Meksika Kültür Bakanı Alejandra Frausto Guerrero tarafından suçlanmıştı.

Meksikalı yetkililer son yıllarda bazı diğer tanınmış markalar hakkında da benzer suçlamalar dile getirdi.

Ralph Lauren tarafından yapılan açıklamada, suçlamalara konu olan giysinin aylarca önce geri çekilmesi konusunda kesin talimat verilmesine rağmen hala satışta olmasının şaşırtıcı olduğu kaydedildi.

Şirket adına yapılan açıklamada, kaldırılması gerekirken ürünün neden satışa sunulduğu konusunun soruşturulduğu kaydedildi ve bu olaydan derin üzüntü duyulduğu ifade edildi.

Reuters haber ajansı aynı ürünün internet üzerinden de yüzlerce dolara satıldığını bildiriyor.

Cumhurbaşkanı'nın eşi Beatriz Gutierres Instagram hesabından bir dükkanda asılı görülen söz konusu ceketin fotoğrafıyla birlikte paylaştığı mesajında Ralph Lauren'in ilhamını yerli tekstil geleneklerinden alan tasarımları sevdiğini ama bu desenleri aynen "kopyalamanın" hırsızlık olduğunu, "yasalara ve ahlaka aykırı" olduğunu yazdı.

Beatriz Gutierrez, bu cekette kullanılan desenlerin Meksika'da yaşayan Contla ve Saltillo halklarının ürünü olduğunu söyleyerek bu yerlilere tazminat verilmesi çağrısında bulundu.

Meksika Kültür Bakanı Alejandra Frausto da desenin kullanılmasını "kültürel hırsızlık" diye niteledi.

Bu kavram, marjinal bir gruba ait, saç modeli ya da giysi türü gibi belli bir kültürel geleneğin, baskın kültür tarafından alınarak farklı bir şekilde kullanılması anlamına geliyor.

Ralph Lauren suçlamalara cevaben yayınladığı özür açıklamasında 2023 yazından itibaren yerli halklara ait desenlerin kullanılması halinde, tasarımların kültürel hakları ve iş birliği konusunda daha büyük çaba harcanacağı konusunda Haziran ayında yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Şirket aynı zamanda "kültürel farkındalık eğitimini" geliştirdiğini ve yerli halklarla iş birliği çalışmalarının kapsamını genişlettiğini kaydetti.

Benzer haberler

Dünya
Belediye başkanını elektrikli bisiklet çaptı, bisiklet sürmek yasaklandı 21 Ağu 2026 09:51 Samanyolu'nun en hızlı yıldızı keşfedildi: Işık hızının yüzde sekizine ulaşıyor 21 Ağu 2026 09:37 Tarihi güçteki "Süper El Nino" ABD'de kış dengelerini değiştirecek 21 Ağu 2026 09:01 Belçika'daki büyük orman yangını 7. gününde kontrol altına alındı 20 Ağu 2026 22:26 Almanya'da aşırı sıcaklardan hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 14 bine yükseldi 20 Ağu 2026 20:44 Trump, yıl sonuna doğru Kuzey Kore lideri Kim ile görüşebileceğini açıkladı 20 Ağu 2026 13:02 Endonezya'da bir deprem daha 20 Ağu 2026 12:23 NASA'nın batmakta olan uzay teleskobunu kurtarma görevi başarısızlıkla sonuçlandı 20 Ağu 2026 09:09 Trump'tan İran'a ekonomik savaş ilanı 20 Ağu 2026 08:44