Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Hasipoğlu "İşyerine gerekli işlemler uygulandı, çalışanın alacağı ödendi" Öztürkler "Meclis’in doğru tarihte olağanüstü toplanması önemli, istişarelerimiz sürüyor" Belçika'da cezaevi çalışanları 5 günlük greve gitti Döviz piyasalarında günün son rakamları (7 Eylül 2026) Endonezya'da bir çarşıda çıkan yangında altısı çocuk 11 kişi hayatını kaybetti Yunanistan’ın Konitsa bölgesinde çıkan orman yangını 8 gündür kontrol altına alınamadı Gülgün Betmezoğlu belgeselinin çekimleri tamamlandı Meteoroloji ve Posta Dairesi müdürleri görevden alındı! Berova "Kayıplara ulaşmak için tüm imkanlar seferber edildi" Borsa, günü yüzde 0,99 değer kazanarak tamamladı Lefkoşa'daki bir evde çıkan yangın ciddi zarara neden oldu Bilim dünyası, DAÜ işbirliğinde Kuzey Kıbrıs’ta buluşuyor Erdoğan “KKTC ile iş birliği içerisinde 9 gemi ve 11 hava aracıyla arama çalışmalarına destek veriyoruz" Çelik “Güngör’deki depolama alanı derhal rehabilite edilmeli” Jaguar Land Rover yaklaşık binlerce kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor Meteoroloji Dairesi 8-14 Eylül tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı İncirli “Meclis olağanüstü toplanmalı, sorular belgeleriyle açıklığa kavuşturulmalı” Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinde yeni dönem İsrail Cumhurbaşkanı Herzog perşembe günü Güney Kıbrıs’a gidiyor Nöbetçi eczaneler (7 Eylül 2026) Hasipoğlu "İşyerine gerekli işlemler uygulandı, çalışanın alacağı ödendi" Öztürkler "Meclis’in doğru tarihte olağanüstü toplanması önemli, istişarelerimiz sürüyor" Belçika'da cezaevi çalışanları 5 günlük greve gitti Döviz piyasalarında günün son rakamları (7 Eylül 2026) Endonezya'da bir çarşıda çıkan yangında altısı çocuk 11 kişi hayatını kaybetti Yunanistan’ın Konitsa bölgesinde çıkan orman yangını 8 gündür kontrol altına alınamadı Gülgün Betmezoğlu belgeselinin çekimleri tamamlandı Meteoroloji ve Posta Dairesi müdürleri görevden alındı! Berova "Kayıplara ulaşmak için tüm imkanlar seferber edildi" Borsa, günü yüzde 0,99 değer kazanarak tamamladı Lefkoşa'daki bir evde çıkan yangın ciddi zarara neden oldu Bilim dünyası, DAÜ işbirliğinde Kuzey Kıbrıs’ta buluşuyor Erdoğan “KKTC ile iş birliği içerisinde 9 gemi ve 11 hava aracıyla arama çalışmalarına destek veriyoruz" Çelik “Güngör’deki depolama alanı derhal rehabilite edilmeli” Jaguar Land Rover yaklaşık binlerce kişiyi işten çıkarmaya hazırlanıyor Meteoroloji Dairesi 8-14 Eylül tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı İncirli “Meclis olağanüstü toplanmalı, sorular belgeleriyle açıklığa kavuşturulmalı” Güney Kıbrıs-ABD ilişkilerinde yeni dönem İsrail Cumhurbaşkanı Herzog perşembe günü Güney Kıbrıs’a gidiyor Nöbetçi eczaneler (7 Eylül 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Mars'ın Dünya'ya düşen en büyük parçası kriz çıkardı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Mars'ın Dünya'ya düşen en büyük parçası kriz çıkardı
Reklam

Nijer, ülke topraklarında bulunan ve dünyanın en büyük Mars kökenli göktaşı olarak kayıtlara geçen meteorun satışıyla ilgili soruşturma başlattı. Göktaşının ülkeden nasıl çıkarıldığı merak konusu. Nijer hükümeti, 2023’te ülkenin Agadez bölgesinde keşfedilen nadir bir Mars meteorunun geçen ay New York’ta düzenlenen Sotheby’s müzayedesinde 4,3 milyon dolara satılmasını soruşturuyor. 24,7 kilogram ağırlığındaki “NWA 16788” isimli göktaşı, bugüne kadar Dünya’da bulunan en büyük Mars kökenli örnek olarak kayıtlara geçti. Müzayedede hem alıcı hem satıcı kimlikleri gizli tutulurken, satış gelirinin herhangi bir kısmının Nijer’e ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor. Nijer hükümeti yaptığı açıklamada, meteorun ihracatının yasal olup olmadığı konusunda “ciddi şüpheleri” bulunduğunu ve “yasa dışı uluslararası ticaret” endişesi taşıdığını belirtti. Sotheby’s ise göktaşının ülke dışına çıkarılması ve satışı sürecinde tüm uluslararası prosedürlere uyulduğunu savunuyor. KEŞİFTEN MÜZAYEDEYE UZANAN YOL İtalyan akademik kaynaklara göre meteor, 16 Kasım 2023’te Agadez bölgesinde bir “meteor avcısı” tarafından bulundu. Yerel halkın elinden uluslararası bir satıcıya geçen göktaşı, daha sonra İtalya’nın Arezzo kentindeki özel bir galeriye ulaştı. Burada bilimsel incelemelere tabi tutulan NWA 16788, kısa süreliğine İtalya’da sergilendikten sonra New York’taki müzayedede satışa çıkarıldı. HUKUKİ BOŞLUK TARTIŞMASI Chicago Üniversitesi’nden Prof. Paul Sereno, Nijer’in kültürel ve doğal mirasının iadesi için yıllardır kampanya yürütüyor. Sereno, “Uluslararası hukuk, bir ülkenin mirasının, ister kültürel, ister doğal ya da uzaydan gelen, izinsiz çıkarılmasına izin vermez. Kolonyal dönemden bu yana bu anlayış değişti” dedi. Nijer’in 1997’de yürürlüğe giren miras yasasında mineral örnekleri koruma altına alınsa da meteorlar açıkça tanımlanmış değil. Bu durum, göktaşının nasıl fark edilmeden ülke dışına çıkarıldığı sorusunu gündeme getiriyor. Prof. Sereno, NWA 16788’in satışıyla başlayan sürecin bir dönüm noktası olmasını, hem Nijer yönetimini yasal boşluğu kapatmaya hem de meteorun iadesi için uluslararası girişimlere sevk etmesini umuyor.

Benzer haberler

Dünya
Belçika'da cezaevi çalışanları 5 günlük greve gitti 7 Eyl 2026 21:33 Endonezya'da bir çarşıda çıkan yangında altısı çocuk 11 kişi hayatını kaybetti 7 Eyl 2026 21:17 Yunanistan’ın Konitsa bölgesinde çıkan orman yangını 8 gündür kontrol altına alınamadı 7 Eyl 2026 21:06 Trump, New Mexico'nun adını "New America" olarak değiştiren bir harita paylaştı 7 Eyl 2026 10:42 Zelenski "Savaş muhtemelen kış aylarında da devam edecek" 7 Eyl 2026 09:28 Almanya'da aşırı sağcı AfD, Saksonya-Anhalt eyalet seçimini açık farkla kazandı 7 Eyl 2026 09:00 Trump'ın elçileri Moskova temaslarının ardından ilk kez Kiev'de 6 Eyl 2026 20:36 Endonezya'da yanardağ alarmı: Havalimanı uçuşlara kapatıldı 6 Eyl 2026 19:17 Putin, Trump’ın özel temsilcileriyle Ukrayna krizini görüştü 6 Eyl 2026 13:42