Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Arjantin'in batısında bir helikopterin düşmesi sonucu 7 kişi öldü Döviz kurlarında son durum (30 Temmuz 2026) En son hava durumu tahminleri (30 Temmuz 2026) Keçeli "Guterres’in Kıbrıs meselesiyle ilgili ortaya koyduğu çabaları takdirle karşılıyoruz" Bilim insanları beyin hızında çalışan çip geliştirdi BMW, yaklaşık 8 bin kişiyi işten çıkaracak Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Temmuz 2026) Güney Kore'de son 122 yılın sıcaklık rekoru kırıldı ABD, İran'a yönelik yeni yaptırımlar açıkladı Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı Ayluga Araştırması: Halkın yüzde 90'ı korunmasını destekliyor, kente kazandırılmasını istiyor CTP "İlerleme kaydetmek için önemli bir fırsat penceresi açıldı" 17. Lefkoşa Gençlik Günleri yarın akşam başlıyor Erdoğan "Kıbrıs Türkünün menfaatlerini yok sayan hiçbir girişimin başarıya ulaşması söz konusu olamaz" MasterChef şampiyonu Eren Kaşıkçı hayatını kaybetti Dışişleri Bakanlığı “Ada'da iki egemen devlet gerçeği yok sayılarak yürütülecek bir sürecin başarıya ulaşması mümkün değil” Borsa günü yüzde 1,36 değer kaybederek tamamladı Kıbrıslı Türk gençlerden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ortak mektup Kaş ve Kumluca’daki yangınlarda boşaltılan 10 ev yandı Muğla'da orman yangını: 600'ün üzerinde kişi ve bir hastane tahliye edildi Arjantin'in batısında bir helikopterin düşmesi sonucu 7 kişi öldü Döviz kurlarında son durum (30 Temmuz 2026) En son hava durumu tahminleri (30 Temmuz 2026) Keçeli "Guterres’in Kıbrıs meselesiyle ilgili ortaya koyduğu çabaları takdirle karşılıyoruz" Bilim insanları beyin hızında çalışan çip geliştirdi BMW, yaklaşık 8 bin kişiyi işten çıkaracak Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Temmuz 2026) Güney Kore'de son 122 yılın sıcaklık rekoru kırıldı ABD, İran'a yönelik yeni yaptırımlar açıkladı Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı Ayluga Araştırması: Halkın yüzde 90'ı korunmasını destekliyor, kente kazandırılmasını istiyor CTP "İlerleme kaydetmek için önemli bir fırsat penceresi açıldı" 17. Lefkoşa Gençlik Günleri yarın akşam başlıyor Erdoğan "Kıbrıs Türkünün menfaatlerini yok sayan hiçbir girişimin başarıya ulaşması söz konusu olamaz" MasterChef şampiyonu Eren Kaşıkçı hayatını kaybetti Dışişleri Bakanlığı “Ada'da iki egemen devlet gerçeği yok sayılarak yürütülecek bir sürecin başarıya ulaşması mümkün değil” Borsa günü yüzde 1,36 değer kaybederek tamamladı Kıbrıslı Türk gençlerden BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ortak mektup Kaş ve Kumluca’daki yangınlarda boşaltılan 10 ev yandı Muğla'da orman yangını: 600'ün üzerinde kişi ve bir hastane tahliye edildi
Dolar
Euro
Sterlin

Makine Mühendisleri Odası'ndan acil önlem çağrısı "30 ayda 134 ölüm!"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Makine Mühendisleri Odası'ndan acil önlem çağrısı "30 ayda 134 ölüm!"

Makine Mühendisleri Odası, 30 ayda 134 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirterek, acil önlem çağrısında bulundu.

Açıklamada, 2015–2025 dönemine ait Trafik İstatistik Raporu'nun ülkede trafik güvenliğinin her geçen yıl daha da azaldığını ortaya koyduğu belirtildi.

Odadan yapılan açıklamada, rapora göre, 30 ayda 134 kişi trafik kazalarında hayatını kaybettiği, bu sayının, 2022’deki 24 ölümün iki katından fazla olarak kayda geçtiği yer aldı.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (KTMMOB) bağlı Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, 2015–2025 dönemine ait trafik istatistik raporuna yer verilerek, değerlendirmede bulunuldu.

Trafikte sıfır ölüm hedefiyle, mühendislik temelli reform yapılması çağrısında bulunulan açıklamada, amacın güvenli yol, araç ve trafik yaratmak olduğu vurgulandı.

Açıklamada, 24 saat içerisinde TAKATA krizinin çözümü ve kullanılmış ithal edilecek araçların ithal izinleri için gerekli yasal mevzuat dahil acilen çağdaş tedbirler alınması gerektiği kaydedildi.

-"Ölümler teknik ve kurumsal zafiyetlerle ilişkili"

Son beş yılda ölüm oranlarındaki artışın teknik ve kurumsal zafiyetlerle doğrudan ilişkili olduğu belirtilerek, Genel Güvenlik Standartları (GSR 2) yasallaşması gerektiği vurgulandı.

Radarsan EDS (Elektronik Denetim Sistemleri) kalibrasyon ve sertifikasyonlarının yapılmadığı uyarısında bulunulan açıklamada, “Gatso marka sistemler hizmete alınmalı, ortaya çıkan zarar ziyan sorumlulardan talep edilmelidir. Mevcut sistemlere, hareket halinde (WIM) boyut, araç sınıfı, aks yükü ve toplam yükü ölçme yeteneği kazandırılmalıdır.” denildi.

Ağır taşıt denetimlerinin yetersiz kaldığı, aşırı yüklü araçların özellikle Erülkü-Değirmenlik–Çatalköy hattında ciddi risk oluşturduğu kaydedilen açıklamada, ithal ikinci el araçlarda hava yastığı, ESP ve ABS sistemlerinin arızalı olmasına rağmen trafikte kalmasına izin verildiği, Airbag , ESP, ASR, ABS, EBD gibi sistemlerin aracın tip onayında belirtilen sistemler oldukları, yetkisiz ve üretici onayı olmadan müdahale edilemeyeceği uyarısında bulunuldu.

-"Son beş yılda ithal araç yaş sınırı 5’den 15 yaş sınırına çıktı"

Son beş yılda ithal araç yaş sınırının 5 yaştan 15 yaş sınırına çıktığı işaret edilen açıklamada, bunun 2023 yılından itibaren zorunlu olan araç güvenlik donanımlarına sahip olmayan araçların ithali anlamına geldiği belirtildi.

Makina Mühendisleri Odası, mevcut durumun 'tesadüf değil, sistematik bir ihmal sonucu' olduğunu da savunarak, şu önerilerde bulundu:

“Hız yönetimi sistemleri, güzergah ortalama hız esasına göre yeniden yapılandırılmalıdır; ağır taşıt denetimi için Weight-in-Motion (WIM) sistemleri kurulmalı, polis ve belediye veri tabanlarıyla entegre edilmelidir; ithal araçlar için ECE R66 ve R107 güvenlik standartlarına uygunluk sertifikası zorunlu hale getirilmelidir; mühendislerden oluşan Trafik Güvenliği Kurulu, Cumhurbaşkanlığında oluşturulmalı ve trafik çağdaş regülasyonları bu kurul tarafından hazırlanmalıdır; okul servisleri ve kamu taşıtları yılda en az iki kez mühendislik gözetiminde teknik kontrol testinden geçmeli ve bu husus T izni devamı için gerekli olmalıdır, araç muayene istasyonları denetimleri çağdaş standartlarda belirlenmeli, teknik teçhizat ve teknik personel ile güçlendirilerek Polis Genel Müdürlüğü’nde hizmete devam edilmelidir.”

Her yıl onlarca vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan bu tablonun kader olmadığı belirtilen açıklamada, bu durumun nedeninin regülasyon eksikliği, güvenlik sistemlerinin yetersizliği ile ilgili kurumların ihmali olduğu ileri sürüldü.

Benzer haberler

Featured
Arjantin'in batısında bir helikopterin düşmesi sonucu 7 kişi öldü 2026-07-30 08:26:49 Döviz kurlarında son durum (30 Temmuz 2026) 2026-07-30 08:14:41 En son hava durumu tahminleri (30 Temmuz 2026) 2026-07-30 08:09:08 Keçeli "Guterres’in Kıbrıs meselesiyle ilgili ortaya koyduğu çabaları takdirle karşılıyoruz" 2026-07-29 22:28:51 Bilim insanları beyin hızında çalışan çip geliştirdi 2026-07-29 22:22:56 BMW, yaklaşık 8 bin kişiyi işten çıkaracak 2026-07-29 22:16:15 Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Temmuz 2026) 2026-07-29 22:12:35 Güney Kore'de son 122 yılın sıcaklık rekoru kırıldı 2026-07-29 22:08:05 ABD, İran'a yönelik yeni yaptırımlar açıkladı 2026-07-29 21:59:55