Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kolombiya'daki şiddetli depremde can kaybı 200'ü aştı Araştırma: Dövme mürekkeplerinde bakteri tehlikesi var Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Ağustos 2026) Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyetleri durduruldu İncirli “CTP iktidarında ilk yapılacak işlerden biri nüfus sayımı olacak” Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bisikletten düştü Borsa günü yüzde 0,78 düşüşle tamamladı Üstel "İki seçimi aynı anda yaparak siyasi istikrarın devamını sağlayacağız" YouTube para kazanma şartlarını zorlaştırıyor Tayvan'da son bir haftada Covid-19 kaynaklı 14 ölüm kaydedildi Toyota 500 binden fazla aracı geri çağırıyor Sağlık Bakanlığı’ndan kan bağışı çağrısı Reşat Kansoy, CTP’nin Güzelyurt Belediye Başkan adayı oldu Nöbetçi eczaneler (11 Ağustos 2026) Turgay Deniz "Hayat pahalılığının nedeni uygulanan politikalardır" Dinçyürek “Sağlıkta teknoloji yatırımları 20 milyon euroyu aştı” Suriye mahkemesi Beşar Esad’ı idama mahkum etti Öztürkler “Terörsüz Türkiye büyük bir vizyon” Uluslararası Güzelyurt Sanat Buluşması'nda sanatçılar eserleri üzerinde çalışıyor Lefkoşa/Alayköy Başar Sokak'ta trafik kontrollü şekilde sağlanacak Kolombiya'daki şiddetli depremde can kaybı 200'ü aştı Araştırma: Dövme mürekkeplerinde bakteri tehlikesi var Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Ağustos 2026) Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyetleri durduruldu İncirli “CTP iktidarında ilk yapılacak işlerden biri nüfus sayımı olacak” Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bisikletten düştü Borsa günü yüzde 0,78 düşüşle tamamladı Üstel "İki seçimi aynı anda yaparak siyasi istikrarın devamını sağlayacağız" YouTube para kazanma şartlarını zorlaştırıyor Tayvan'da son bir haftada Covid-19 kaynaklı 14 ölüm kaydedildi Toyota 500 binden fazla aracı geri çağırıyor Sağlık Bakanlığı’ndan kan bağışı çağrısı Reşat Kansoy, CTP’nin Güzelyurt Belediye Başkan adayı oldu Nöbetçi eczaneler (11 Ağustos 2026) Turgay Deniz "Hayat pahalılığının nedeni uygulanan politikalardır" Dinçyürek “Sağlıkta teknoloji yatırımları 20 milyon euroyu aştı” Suriye mahkemesi Beşar Esad’ı idama mahkum etti Öztürkler “Terörsüz Türkiye büyük bir vizyon” Uluslararası Güzelyurt Sanat Buluşması'nda sanatçılar eserleri üzerinde çalışıyor Lefkoşa/Alayköy Başar Sokak'ta trafik kontrollü şekilde sağlanacak
Dolar
Euro
Sterlin

Kusios "Anastasiadis'in saklayacak bir şeyi yok"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Kusios "Anastasiadis'in saklayacak bir şeyi yok"

Kıbrıs Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios’un, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Seyşeller’e yaptığı ziyaretlerle ilgili olarak AKEL ve DİKO partilerinin açıklamalarına yanıt verdiği ve “Anastasiadis’in saklayacak bir şeyi olmadığını söylediği” haber verildi.

Kıbrıs Rum hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Anastasiadis’in özel tatilleriyle ilgili olarak AKEL ve DİKO’nun “kabul edilemez ve asılsız suçlamalarda bulunduğundan” söz edildiğini yazan Alithia gazetesi, Kıbrıs Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios’un konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in ne Kıbrıs Rum Meclisi Denetleme Komitesi, ne Araştırma Komitesi ne de Kıbrıs Rum halkından saklayacak bir şeyi olmadığını söylediğini iletti.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Kusios, AKEL ve DİKO’ya verdiği yazılı yanıtta, Anastasiadis ile Kıbrıs Rum hükümetinin, ulusal konuyla ilgili ciddi gelişmeler aynı zamanda pandemi ve bunun ekonomik sonuçlarıyla mücadele edilmesi ışığında, birlik ortamı meydana getirilmesine bağlı kalacağını ve AKEL ile DİKO’nun arzu ettiği yolu takip etmeyeceğini söyledi.

AKEL ile DİKO’nun, seçim kampanyalarını yürütmek için seçtikleri seçim öncesi taktikleri ve popülizmi takip etmelerinin söz konusu olmadığını dile getiren Kusios, Anastasiadis’in 10 Haziran 2020 tarihinde Kıbrıs Rum Meclis Başkanına gönderdiği mektupta aynı zamanda yetkili meclis komitesinde yaptığı açıklamada, kendisine yöneltmek istedikleri her türlü soruya yanıt vermeye hazır olduğunu söylediğini de anımsattı.

Kusios, ancak Kıbrıs Rum Meclisi tarafından Anastasiadis’e bugüne kadar herhangi bir soru dizisi gönderilmediğini sözlerine ekledi.

AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu ise Kıbrıs Rum Hükümeti Sözcüsü Kiriakos Kusios’a yanıtında, Anastasiadis ile Kıbrıs Rum hükümetinin, Anastasiadis’in, Suudi Arabistan şeyhinin özel jetiyle Seyşeller’e yaptığı ziyaretlerle ilgili tartışmanın son bulmasını istediğini, çünkü buna verecek cevapları olmadığını ifade etti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos da açıklamasında, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’i 24 saat içerisinde konu hakkında izahatta bulunmaya ve Kıbrıs Rum halkından özür dilemeye çağırdı.

Anastasiadis’in Araştırma Komitesine tüm gerçeği söylemediğinin net olduğunu dile getiren Papadopulos, Anastasiadis’in 2015 yılında da Seyşeller’e bahse konu Suudi Arabistan şeyhinin jetiyle gittiğini açıklamadığını belirtti.

Öte yandan gazete, Kıbrıs Rum Sayıştay Başkanı Odisseas Mihailidis’in geçtiğimiz Aralık ayında araştırma komitesine verdiği ve dün basına yansıyan ifadesinde, verilen istisnai vatandaşlıklarla ilgili olarak Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu ve Meclis’in yanıltılmış olabileceğinden söz ettiğini ekledi.

VATANDAŞLIĞA KABULLE İLGİLİ KRİTERLERDE DEĞİŞİKLİK

Politis gazetesi ise “Yalnızca Yunanca Konuşanlar İçin Vatandaşlık- Kıbrıs Yatırım Programının Kaldırılmasının Ardından Herkes İçin Vatandaşlık Alma Kriterleri Katılaştırılıyor” başlığıyla manşetten yer verdiği haberinde, “Kıbrıs Yatırım Programının” geçtiğimiz kasım ayında iptal edilmesiyle birlikte, yabancılara kısa prosedürlerle verilen istisnai vatandaşlıkların da durduğunu yazdı.

Gazete (örneğin sporcularla ilgili) çok istisnai durumlar haricinde, artık herhangi bir yabancı uyruklunun “Kıbrıs vatandaşlığı” alması için, ne kadar zengin olursa olsun yasal yolu takip etmesi ve bir dizi katı ön şartı yerine getirmesi gerekeceğine işaret etti.

Konuyla ilgili yeni yasa tasarısının dün Kıbrıs Rum Meclisi’ne sunulduğunu yazan gazete, yerine getirilmesi gerekecek bazı kriterleri; en azından 7 aralıksız yıl boyunca Güney Kıbrıs’ta daimi ikamet, temiz sabıka kaydı, yeterli Yunan dili bilgisi aynı zamanda ülkenin çağdaş politikası ve sosyal gerçekliğiyle ilgili temel unsurların bilinmesi, eve ve yeterli gelire sahip olunması ve devletten ödenek alınmaması şeklinde sıraladı.

Gazete, geniş yer verdiği haberinde, vatandaşlıklarla ilgili kararların gerekli araştırmadan sonra alınacağını ve tam anlamıyla gerekçelendirilmiş olacaklarını ekledi.

Voice of the Island/TAK

Benzer haberler

Featured
Kolombiya'daki şiddetli depremde can kaybı 200'ü aştı 11 Ağu 2026 22:06 Araştırma: Dövme mürekkeplerinde bakteri tehlikesi var 11 Ağu 2026 21:42 Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Ağustos 2026) 11 Ağu 2026 21:32 Fransa'da 3 nükleer reaktörün faaliyetleri durduruldu 11 Ağu 2026 21:17 İncirli “CTP iktidarında ilk yapılacak işlerden biri nüfus sayımı olacak” 11 Ağu 2026 21:00 Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bisikletten düştü 11 Ağu 2026 20:49 Borsa günü yüzde 0,78 düşüşle tamamladı 11 Ağu 2026 19:55 Üstel "İki seçimi aynı anda yaparak siyasi istikrarın devamını sağlayacağız" 11 Ağu 2026 19:46 YouTube para kazanma şartlarını zorlaştırıyor 11 Ağu 2026 19:00