Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan "Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor" Trump "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip" İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor Sterlin 67 TL'ye yaklaştı Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri için ilk jüri toplantısı yapıldı Ekrem İmamoğlu CHP'den istifa etti Kişi “Ekonomideki temel yol haritamızı bu ay içerisinde paylaşacağız” Hasipoğlu “Sıcaklar devam ederse açık alanda çalıştırılmama uygulaması uzatılabilir" Cuma günü bazı bölgeler 3 saat elektriksiz kalacak Cuma ve Cumartesi sağanak yağmur bekleniyor CTP Gençlik Örgütü Başkanılığına yeniden İsmail Barbaros seçildi Önündeki araca çarpıp 1 kişinin yaralanmasına neden olan alkollü sürücü, kaçmaya çalışırken yakalandı PGM "Suçta Kontrolsüz artış iddiaları gerçeği yansıtmıyor, güvenlik tablosu verilerle değerlendirilmeli" Çeler "Halkın güveni ortaya konulan politikalarla kazanılmalı" Turizme 36 Milyon TL hibe desteği veriliyor Kaza yapan 17 yaşındaki alkollü sürücü tutuklandı! Özgür Özel ve Veli Ağbaba’nın dokunulmazlık dosyaları TBMM'de Güzelyurt-Lefkoşa ana yolunda kaza: 1'i ağır 3 kişi yaralandı! Nöbetçi eczaneler (12 Ağustos 2026) CTP ile KTÖS bir araya geldi “Çocuklarımız bizim en kıymetlilerimizdir” İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan "Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor" Trump "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip" İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor Sterlin 67 TL'ye yaklaştı Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri için ilk jüri toplantısı yapıldı Ekrem İmamoğlu CHP'den istifa etti Kişi “Ekonomideki temel yol haritamızı bu ay içerisinde paylaşacağız” Hasipoğlu “Sıcaklar devam ederse açık alanda çalıştırılmama uygulaması uzatılabilir" Cuma günü bazı bölgeler 3 saat elektriksiz kalacak Cuma ve Cumartesi sağanak yağmur bekleniyor CTP Gençlik Örgütü Başkanılığına yeniden İsmail Barbaros seçildi Önündeki araca çarpıp 1 kişinin yaralanmasına neden olan alkollü sürücü, kaçmaya çalışırken yakalandı PGM "Suçta Kontrolsüz artış iddiaları gerçeği yansıtmıyor, güvenlik tablosu verilerle değerlendirilmeli" Çeler "Halkın güveni ortaya konulan politikalarla kazanılmalı" Turizme 36 Milyon TL hibe desteği veriliyor Kaza yapan 17 yaşındaki alkollü sürücü tutuklandı! Özgür Özel ve Veli Ağbaba’nın dokunulmazlık dosyaları TBMM'de Güzelyurt-Lefkoşa ana yolunda kaza: 1'i ağır 3 kişi yaralandı! Nöbetçi eczaneler (12 Ağustos 2026) CTP ile KTÖS bir araya geldi “Çocuklarımız bizim en kıymetlilerimizdir”
Dolar
Euro
Sterlin

Küresel piyasalar yoğun veri takvimi öncesi karışık seyrediyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Küresel piyasalar yoğun veri takvimi öncesi karışık seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizlikler fiyatlamaları zorlaştırırken, bugün gözler yoğun makroekonomik veri takvimine çevrildi.

ABD'deki borç limiti krizine ilişkin gelişmeler ve Fed'in atacağı adımlara ilişkin soru işaretleri yatırımcıları temkinli olmaya yönlendiriyor.

Borç limitinin 2025'e kadar askıya alınmasını ve federal harcamaların 2 yıl boyunca sınırlanmasını öngören tasarı dün ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanırken, tasarının pazartesiye kadar Senato'dan geçmesi gerekiyor. Tasarının bugün Demokratların kontrolündeki Senatodan geçebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre iş gücü piyasası sıcak kalmaya devam ederken, JOLTS Açık İş Sayısı, nisanda 10 milyon 103 bin ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Buna karşın, Fed'in "Bej Kitap" raporunda ülkede ekonomik faaliyetin nisan ayı ve mayıs başında "çok az" değişim gösterdiği, gelecekteki büyüme beklentilerinin ise biraz kötüleştiği bildirildi.

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de takip edilirken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in yaklaşan haziran toplantısında faiz artırımına gitmemesi gerektiğini belirtti. Faiz artırımında bir toplantının atlanabileceğini düşündüğünü aktaran Harker, gelecek verilerin fikrini değiştirebileceğini kaydetti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Philip Jefferson da Fed'in bir toplantıda faiz oranını sabit tutma kararının para politikası sıkılaşmasını sonlandırdığı anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti.

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda 25 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentiler yüzde 38'e gerilerken, nihai faiz oranının yüzde 85 ihtimalle yüzde 5,25-5,50 seviyesinde olacağı öngörülüyor.

Analistler, özellikle cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin fiyatlamalar üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydederek, Fed yetkililerinin açıklamalarının da yakından takip edildiğini ifade etti.

Bu ayki toplantıda faiz artırımına gidileceğine yönelik fiyatlamaların gerilemesiyle altının ons fiyatı destek bularak yükseliş eğilimini üçüncü güne taşırken, Brent petrolün varil fiyatı da son iki günde yüzde 6'dan fazla değer kaybetmesinin ardından yeni günde yüzde 1 yükselişle 73 dolara çıktı.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi 0,61, Nasdaq endeksi yüzde 0,63 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,41 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık seyirle başladı.

Avrupa'da dün satış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, bugün gözler Avro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Dün açıklanan verilere göre, Almanya’da nisanda yüzde 7,2 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 6,1’ye inerek beklentilerden fazla geriledi.

Benzer şekilde Fransa'da da enflasyon, enerji, gıda ve hizmet fiyatlarında artışların azalması dolayısıyla 1 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 5,1'e indi.

Söz konusu gelişmelere karşın Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri "şahin" açıklamalarına devam ederken, ECB üyesi Olli Rehn ECB'nin çekirdek enflasyonda istenilen yavaşlama gerçekleşmeden bankanın faiz indirimini düşünmeyeceğini ifade etti.

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un bugün Fransa'nın ülke notunu gözden geçirmesi beklenirken, olası bir not düşüşün olabileceği belirtiliyor.

Dün Almanya'da DAX 40 endeksi ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,54, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,01 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 1,97 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Asya piyasalarında Güney Kore hariç alış ağırlıklı bir seyir öne çıkarken, ABD'de borç limiti krizinin zamanında çözülebileceğine yönelik iyimserlik ve Çin'de açıklanan veriler söz konusu seyri destekliyor.

Çin'de bugün açıklanan verilere göre, Caixin imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,9'a çıkarak genişlemeye işaret ederken, Japonya'da imalat sanayi PMI 50,6'ya indi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, ve Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,8 yükselirken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 geriledi.

Yurt içinde dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 1,30 altında 4.886,91 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 1,6 artışla 20,7995'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 20,7750 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün dünya genelinde imalat sanayi PMI ve ABD'de ADP özel sektör istihdam verileri başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.000 ve 5.200 seviyelerinin direnç, 4.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, nisan ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, mayıs ayı imalat sanayi PMI

12.00 Avro Bölgesi, mayıs ayı TÜFE

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı işsizlik oranı

14.00 Türkiye, TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti

14.30 Avro Bölgesi, ECB Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları

15.15 ABD, mayıs ayı ADP özel sektör istihdamı

15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

17.00 ABD, mayıs ayı ISM imalat sanayi PMI

Benzer haberler

Ekonomi
Sterlin 67 TL'ye yaklaştı 12 Ağu 2026 21:42 Borsa güne 0,46 puan artışla başladı 12 Ağu 2026 11:21 Döviz kurlarında son durum (12 Ağustos 2026) 12 Ağu 2026 10:07 Petrol fiyatlarındaki artış sürüyor 12 Ağu 2026 08:53 Altın fiyatlarında ibre yeniden yukarı döndü 12 Ağu 2026 08:41 Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Ağustos 2026) 11 Ağu 2026 21:32 Borsa günü yüzde 0,78 düşüşle tamamladı 11 Ağu 2026 19:55 Borsa güne yüzde 0,15 düşüşle başladı 11 Ağu 2026 10:38 Küresel piyasalarda Orta Doğu endişeleri ile yapay zeka iyimserliği karşı karşıya 11 Ağu 2026 09:51