KTSO "Üretici ve küçük esnaf son günlerde büyük bir mağduriyet yaşıyor"

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) birçok sanayici, üretici ve küçük esnafın kendilerine uygulanan resen vergi nedeniyle son günlerde büyük bir mağduriyet yaşadığını kaydetti.
Bu "keyfi uygulamaların", zaten çok sayıda yapısal sorunla mücadele eden üreticileri daha da zor duruma soktuğunu ifade eden Oda, hükümeti, adil ve üretim dostu bir vergi politikası izlemeye, üreticilere yönelik keyfi vergi uygulamalarından derhal vazgeçmeye çağırdı.
Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada hükümetin elektrik muafiyetlerinin iyileştirilmesi, sosyal güvenlik prim desteğinin hayata geçirilmesi, navlun desteklerinin zamanında ödenmesi gibi konularda uzun süredir adım atmadığı savunuldu ve "Üreticiyi desteklemek yerine üzerine daha fazla yük bindirmesi kabul edilemez bir yaklaşımdır." denildi.
Elektrik, gaz ve akaryakıta yapılan zamlarla birlikte döviz kurlarındaki yükselişin hammadde ve yedek parça maliyetlerini artırdığı, üretim maliyetlerini katladığı ifade edilen açıklamada "Aynı zamanda faiz oranlarındaki artış, üreticilerin finansmana erişimini büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. Sanayi bölgelerinin altyapı eksiklikleri hâlâ giderilememiştir. Tüm bu olumsuzluklara ek olarak, kaçak ve ithal ürünlerin piyasadaki baskısı, yerli üretimi tehdit etmektedir." ifadeleri yer aldı.
Kayıt dışı ekonomiyle etkin şekilde mücadele edilemediği, vergi sisteminde adalet sağlanamadığı savunulan açıklamada yükümlülüklerini düzenli yerine getiren sanayicilerin üzerine resen vergiyle gidilmesinin büyük bir haksızlık olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Vergi memurlarını işletmelerin üzerine göndermek, resen vergiyi bir tehdit aracı gibi kullanmak üretimi durdurur, güveni zedeler. Bu tür uygulamalar yalnızca üretimi değil, istihdamı ve ihracatı da olumsuz etkilemektedir." denildi.
Benzer haberler
Featured
Anthropic çalışanı Coxon'un istifası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı
Trump, İngiltere öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı
Eyfel Kulesi'nde Hindu heyet krizi: Kadın çalışanlar uzaklaştırıldı, kule kapandı
Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Eylül 2026)
THY'den KKTC uçuşlarında avantajlı bilet kampanyası
Kızılhaç "Avrupa'da sıcak hava dalgaları sırasında yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor"
İskele Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı faaliyetlerini arttırdı
Sezonun en büyük rallisi başlıyor
“Kâğıdın Halleri” sergisi Antalya’da sanatseverlerle buluştu


