Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" Girne'de feci kaza: Otobüsün çarptığı kadın yaya yoğun bakımda! Oğuz “Sorumlu kim varsa bedelini ödeyecek” Yeditepe Üniversitesi kontenjanları için başvurular yarın başlıyor Özel, Erdoğan’a 800 bin lira tazminat ödeyecek Kimliksizler Derneği’nden Hristodulidis’e “gerçekleri söyleyin” çağrısı… Medya Etik Kurulu’nun yeni üyeleri atandı KTOEÖS’ten öğrenci taşımacılığında sistem çağrısı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğuyla kabul edildi Hristodulidis Herzog’u kabul etti İncirli "Seçime giderken seçim yöntemi değiştirilmez" Üstel “Üçüncü gemi pazar akşamı adada olacak” Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" Girne'de feci kaza: Otobüsün çarptığı kadın yaya yoğun bakımda! Oğuz “Sorumlu kim varsa bedelini ödeyecek” Yeditepe Üniversitesi kontenjanları için başvurular yarın başlıyor Özel, Erdoğan’a 800 bin lira tazminat ödeyecek Kimliksizler Derneği’nden Hristodulidis’e “gerçekleri söyleyin” çağrısı… Medya Etik Kurulu’nun yeni üyeleri atandı KTOEÖS’ten öğrenci taşımacılığında sistem çağrısı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğuyla kabul edildi Hristodulidis Herzog’u kabul etti İncirli "Seçime giderken seçim yöntemi değiştirilmez" Üstel “Üçüncü gemi pazar akşamı adada olacak”
Dolar
Euro
Sterlin

KTAMS, iade edilmeyen yüzde 1'lik kredi ve banka kartı harcamaları için dava açtı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
KTAMS, iade edilmeyen yüzde 1'lik kredi ve banka kartı harcamaları için dava açtı
Reklam

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), kredi kartı ve banka kartıyla yapılan harcamaların yüzde 1’inin kişilere iade edilmesini öngören yasanın üç yıldan fazla bir süredir uygulanmadığı ve yaklaşık 8 ay önce Maliye Bakanlığı’na verilen dilekçeye cevap verilmediği gerekçesiyle Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne dava dosyaladı.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, KTAMS avukatı Yusuf Kahyalar ve beraberindeki sendika üyeleri ile Lefkoşa Kaza Mahkemesi önünde basın açıklaması yaparak, ardından davayı dosyaladı.

-Bengihan

Bengihan yaptığı açıklamada, 33/2019 sayılı yasa gereği kredi kartı ve banka kartıyla yapılan harcamaların yasa kapsamında olan yüzde 1’nin kişilere iade edilmesi gerekirken, üç yıldan fazla bir süredir ilgili yasanın uygulanmadığını ve yaklaşık 8 ay önce verdikleri dilekçeye Maliye Bakanlığı’nın hala cevap vermeyerek suç işlediğini savundu.

Ülkenin son günlerde hem sosyal, hem ekonomik olarak kötü günlerden geçtiğine işaret eden Bengihan, özellikle özel sektörde asgari ücretle çalışarak açlık sınırının altında kalan yüzbinlerce insan varken hükümetin bu konuda adım atmaması eleştirdi.

Seçimlere çok az bir süre kala Maliye’nin kasasının hoyratça kullanıldığını, kamu kaynaklarının peşkeş çekildiğini savunan Bengihan, seçim yasaklarının 2 aydan 1 aya çekilerek, hükümetin niyetinin daha çok istihdam yapmak olduğunu ileri sürdü.

Asgari ücretin yeniden düzenlenmesi, hayat pahalılığının yansıtılmasının konuşulması gereken bir dönemde, seçimlere çok az kala hala müdür, müsteşar değişiklikleri yapıldığını söyleyen Bengihan, “Kamu kaynaklarıyla tasarruftan bahsedenler, ekonomik krizi bahane gösterip faturayı emekçiye kesmeye çalışanlar kendi siyasi gelecekleri için kamu kaynaklarını maalesef hoyratça kullanıyorlar, biz bundan da rahatsızız” dedi.

2019 yılında Meclis’ten oy birliğiyle geçen yasa varken, halkın kredi kartı ve bankamatiklerle yaptığı her türlü alışverişin yüzde 1’lik kısmının halka ödenmesi gerektiğini belirten Bengihan, 4 yıla yakın bir süredir defalarca uyarmalarına rağmen ve yaklaşık 8 ay önce konu hakkında Maliye Bakanlığı’na dilekçe yapmalarına rağmen, dilekçelerine cevap bile verilmediğini kaydetti.

İyi İdare Yasası kapsamında yapılan dilekçeye, 1 ay içinde cevap verilmesi gerektiğine dikkat çeken Bengihan, İyi İdare Yasası’nın, yapılan dilekçeye 1 ay içinde cevap verilmemesi halinde dava açılmasını da düzenlediğini kaydetti.

Bengihan, İyi İdare Yasası’nın idarenin yükümlülüklerini makul süre içinde yerine getirmesini emrettiğini, Maliye Bakanlığı’nın yükümlülüklerini makul süre içinde de yerine getirmediğini söyleyerek, idarenin kendi işlem, ihmal ve eylemlerinden doğan zararı da gidermekle yükümlü olduğunu vurguladı.

Bengihan, bu ihmalden kaynaklı eylemden doğan bir zarar olduğunu, Maliye’nin bu zararı tazmin etmesi gerektiğini de belirtti.

Yasanın kayıt dışı ekonominin önlenmesi için kredi kartı ve bankamatik kartlarının kullanılmasını teşvik için çıkarıldığını anlatan Bengihan, fatura, makbuz kesmeyen işyerlerinin tespit edilerek, kayıt dışılığı önlemek adına yasanın yürürlüğe konulduğunu anımsattı.

Bengihan, “Demek ki bu hükümet ve Maliye Bakanı kayıt dışılığın devam etmesini doğru buluyor” dedi.

Maliye Bakanlığı’nın bu konuda hem sorumluluğu, hem de borcu olduğunu, KTAMS olarak, sorumlu sendikacılık bilinciyle her türlü diyalog kapısını zorladıklarını, diyalog yoluyla sorunu çözmeye çalıştıklarını, dilekçe yaptıklarını ancak cevap alamadıklarını anlatan Bengihan, bu sebeple de KTAMS’ın halka ödenmesi gereken yüzde 1’lik iadelerin yapılması konusunda ısrarcı olacağını ve bu konuda da dava açtıklarını söyledi.

-Kahyalar

KTAMS Avukatı Yusuf Kahyalar da, dava sonucu yapılmayan ödemlerin geriye dönük yasal faizle alınmasının mümkün olduğuna işaret ederek, yasanın şu ana dek uygulandığını göremediklerini, bu davanın emsal olacağını düşündüklerini söyledi.

Hakkının ihlal edildiğini düşünen her vatandaşın da dava açabilmesinin mümkün olduğunu ifade eden Kahyalar, dava sonucu ödenmeyen iade edilmeyen meblağın faiziyle geri alınacağına inanç belirtti.

Benzer haberler

Featured
Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! 10 Eyl 2026 22:32 KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” 10 Eyl 2026 22:21 Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu 10 Eyl 2026 22:18 Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek 10 Eyl 2026 22:11 İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” 10 Eyl 2026 22:08 Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" 10 Eyl 2026 22:01 Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" 10 Eyl 2026 21:55 Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" 10 Eyl 2026 21:49 Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" 10 Eyl 2026 21:21