Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Eylül 2026) İncirli “Ada 74’ü unutmadık, kamuyu zarara uğratan hiçbir dosyayı unutmayacağız” Reynar’dan yargı için güçlü ve özerk bütçe çağrısı Fed, küresel piyasalar için önemli olan faiz kararını açıkladı YDP, aday adaylığı başvurularının başladığını duyurdu Akaryakıta bir ay olmadan üçüncü zam! Borsa günü yüzde 5,54 değer kaybederek tamamladı Cuma günü farklı bölgelerde 3 ve 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı girişimcilik hibe programı sonuçları açıklandı Japonya Merkez Bankası politika faizini 31 yılın en yüksek seviyesine çıkarmaya hazırlanıyor AJet'ten 9 Euro'ya yurt dışına seyahat fırsatı Bazı bölgelerde 4 günlük su kesintisi yapılacak Çeler “Öğrenci taşımacılığında kalıcı sistem kurulmalı" Yağmurlu hava geliyor, sıcaklık 30 dereceye kadar düşecek Güney Kıbrıs çocukların sosyal medya platformlarına erişim yaşını 15’e çıkarıyor Baf morgunda bir ceset üç yıla yakın süre bekletildi Tornaridis Asya ve Afrika ülkelerine Hristodulidis’in Kıbrıs sorunu "Özel Siyasi Temsilcisi” atandı Letimbiotis “Genel Sekreter’in 7 maddelik önerisini kabul ediyoruz” Üstel, Sigorta Prim Affı’nda başvuru süresinin uzatıldığını açıkladı Nöbetçi eczaneler (16 Eylül 2026) Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Eylül 2026) İncirli “Ada 74’ü unutmadık, kamuyu zarara uğratan hiçbir dosyayı unutmayacağız” Reynar’dan yargı için güçlü ve özerk bütçe çağrısı Fed, küresel piyasalar için önemli olan faiz kararını açıkladı YDP, aday adaylığı başvurularının başladığını duyurdu Akaryakıta bir ay olmadan üçüncü zam! Borsa günü yüzde 5,54 değer kaybederek tamamladı Cuma günü farklı bölgelerde 3 ve 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı girişimcilik hibe programı sonuçları açıklandı Japonya Merkez Bankası politika faizini 31 yılın en yüksek seviyesine çıkarmaya hazırlanıyor AJet'ten 9 Euro'ya yurt dışına seyahat fırsatı Bazı bölgelerde 4 günlük su kesintisi yapılacak Çeler “Öğrenci taşımacılığında kalıcı sistem kurulmalı" Yağmurlu hava geliyor, sıcaklık 30 dereceye kadar düşecek Güney Kıbrıs çocukların sosyal medya platformlarına erişim yaşını 15’e çıkarıyor Baf morgunda bir ceset üç yıla yakın süre bekletildi Tornaridis Asya ve Afrika ülkelerine Hristodulidis’in Kıbrıs sorunu "Özel Siyasi Temsilcisi” atandı Letimbiotis “Genel Sekreter’in 7 maddelik önerisini kabul ediyoruz” Üstel, Sigorta Prim Affı’nda başvuru süresinin uzatıldığını açıkladı Nöbetçi eczaneler (16 Eylül 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Kıbrıs Rum Meclisi'nden Maraş kararı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Kıbrıs Rum Meclisi'nden Maraş kararı
Reklam

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, kapalı bölge Maraş konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında yapacağı açıklamalara göre hareket edecekleri ifade etti.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Kıbrıs Rum hükümetinin, Türkiye’nin kapalı bölge Maraş konusunda atacağı iddia edilen yeni adımlar konusunda beklemede olduğunu, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in ise dün bu konuya değinerek, “sabırlı olunmasını” salık verdiğini yazdılar.

Anastasiadis, 15 Temmuz 1974'de hayatların kaybedenlerin anıldığı törende yaptığı konuşmada, durumu yakından takip etmekte olduklarını ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti sırasında yapacağı açıklamalara göre önlemler almaya yöneleceklerini belirterek “sabırlı olunmalı” şeklinde konuştu.

Türkiye’ye karşı neden AB vetosunun kullanılmadığı şeklindeki bir soru üzerine ise Anastasiadis; “Olumlu gündem onaylanmadı çünkü ilk ‘onaylanmayacak’ diyen Kıbrıs Cumhuriyeti’ydi. Sn. Erdoğan’ın olumlu gündemi elde edeceğini düşündüğü 24 ve 25 Temmuz sonuç bildirgesine bakarsanız, almadığını görürsünüz” şeklinde konuştu.

Anastasiadis, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve herkesin Türkiye’yi uyardığını öne sürerek “doğru diplomasi çerçevesinde yapılabilecek her şeyi yapmakta olduklarını” vurguladı.

Anastasiadis ayrıca, Ulusal Konsey toplantısına katılan herkesin verimli ve ortak kararlı bir tutum sergilediklerini belirterek, tüm siyasilere teşekkürlerini dile getirdi.

KIBRIS RUM MECLİSİ’NDEN MARAŞ KARARI

Öte yandan gazete bir diğer haberinde, dün toplanan Kıbrıs Rum Meclisi’nin, Türkiye’nin, kapalı bölge Maraş’a ilişkin “tek taraflı eylemlerini kınayan ve BM Güvenlik Konseyi ilgili kararlarının uygulanmasını talep eden” bir bildiriyi onayladığını yazdı.

Kıbrıs Rum Meclisi’nin oy birliğiyle onayladığı bildiride özetle, Maraş konusunda daha önce yayımlanan bildirilerin yeniden onaylanırken, Maraş sorununun çözümünün BM ve uluslararası toplumun kararlarına dayandırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Bildiride ayrıca, Türkiye’ye, Maraş konusundaki eylem ve planlarına son verme, AB ve BM’ye ise, Türkiye’nin eylemlerinin engellenmesinde daha aktif rol üstlenme çağrısında bulunuldu.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Meclisten İki Toplumlu İki Kesimli Federasyon Çözümüne Dair Tek Kelime Yok” başlığı altında verirken, meclisin dört sayfalık bildirisinde iki toplumlu iki kesimli federasyona dayalı çözümden tek kelime dahi bahsedilmediğine dikkat çekti.

Gazete, DİKO milletvekillerinin önerisiyle Dışişleri Komitesinde hazırlanan ve meclise sunulan bildiride iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümünden bahsedilmemesinin sebebi olarak “oy birliğinin sağlanmasının” gösterildiğini yazdı.

AKEL ve DİSİ’li bazı kaynakların gazeteye, bildirinin oy birliğiyle onaylanabilmesi adına bu yola gidildiğini, buna karşın bildiride “BM kararlarında belirtildiği şekliyle arzu edilen çözüm temelinde” ifadesinin yer alması sebebiyle, iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümüne dolaylı da olsa değinildiğini söyledikleri de haberde yer aldı.

Voice Kıbrıs Haber/TAK

Benzer haberler

Featured
Döviz piyasalarında günün son rakamları (16 Eylül 2026) 16 Eyl 2026 21:32 İncirli “Ada 74’ü unutmadık, kamuyu zarara uğratan hiçbir dosyayı unutmayacağız” 16 Eyl 2026 21:18 Reynar’dan yargı için güçlü ve özerk bütçe çağrısı 16 Eyl 2026 21:15 Fed, küresel piyasalar için önemli olan faiz kararını açıkladı 16 Eyl 2026 21:10 YDP, aday adaylığı başvurularının başladığını duyurdu 16 Eyl 2026 21:04 Akaryakıta bir ay olmadan üçüncü zam! 16 Eyl 2026 20:32 Borsa günü yüzde 5,54 değer kaybederek tamamladı 16 Eyl 2026 20:08 Cuma günü farklı bölgelerde 3 ve 2 saatlik elektrik kesintisi yapılacak 16 Eyl 2026 19:55 Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı girişimcilik hibe programı sonuçları açıklandı 16 Eyl 2026 19:49