Kıbrıs açıklarında yeni tehlikeli balık türü bulundu
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Güney Kıbrıs Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi, Kıbrıs sahillerinde yeni, tehlikeli, çizgili kedi balığının (Plotosus lineatus) keşfedildiğini duyurdu.
Hint-Pasifik bölgesinden gelen balık, Lessepsian göçmeni olarak biliniyor. Bu, balığın Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e göç ettiği ve şu anda Akdeniz sularında yerleşik olduğu anlamına geliyor.
Bu balık türünün Akdeniz'de 2001 yılından bu yana kaydedilmiş bir balık olmasına rağmen, Kıbrıs'ta ilk kez 2022 yılında Apostolos Andreas Manastırı yakınlarında görüldüğü kaydedildi.Geçtiğimiz ay ise Protaras denizinde de tespit edildi.
Çizgili kedi balığının uzunluğu, genellikle 15 ile 25 cm arasında oluyor. Beyaz, uzunlamasına çizgili kahverengi bir gövdeye sahip olan balıkların, iki ağız üzerinde , iki de ağız altında olmak üzere dört çift bıyığı bulunuyor.
Bakanlık tarafından yapılan uyarıda, balığın sırt ve göğüs yüzgeçlerindeki dikenler ve cilt salgılarının güçlü toksinler içermesi nedeniyle elle tutulmaları durumunda, tehlike oluşturabilecekleri belirtildi.
Balık sokması talihsizliği yaşayan kişilerin, şişlik ve şiddetli ağrı belirtilerine dikkat etmesi istendi. Bu durumun tedavi edilmemesi halinde, daha ciddi komplikasyonlara ve ölüme yol açılabileceği uyarısı yapıldı.
Balık sokmasının tedavisinde, yara bölgesi sıcak suya batırılarak birkaç dakika bekletiliyor. Bu uygulama, zehrin etkisini kaybetmesini sağlıyor. Ardından en kısa sürede bir sağlık kurumuna başvurulması gerekiyor.
Çeviri: Voice Kıbrıs Haber-2023
Benzer haberler
Featured
Metehan'da kilolarca et ve kuyruk yağı ele geçirildi
Ekinci "Ülkenin temel sorunları sistemsizlik, vizyonsuzluk ve toplumsal yozlaşmadır"
Aşırı ısınan şarj aleti yangına neden oldu
Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu yeni dönem ESPAD araştırması başladı
Karşı şeride geçen araç kazaya neden oldu, 2 kişi yaralandı
Toyota araçlarını geri çağırıyor
GSI projesinin tamamlanma tarihi 2031’e ertelendi
Lefkoşa Belediye Orkestrası’ndan iki konser
Rum ve Yunan Dışişleri Bakanlıkları “Türkiye-Libya arasındaki memorandum geçersiz”




