Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Harmancı, Güney Kıbrıs'ta düzenlenecek Cyprus Forum etkinliğinden çekilme kararı aldı Barçın "Seçim öncesinde halkı, kendi parasıyla kandıracağınızı zannediyorsunuz" Cumhurbaşkanı Erhürman New York’ta Holguin ile görüştü İran ile BAE arasındaki tüm uçuşlar iptal edildi BMO “Fiber Optik Altyapı Teknik İzleme ve İstişare Platformu kurulmasını öneriyoruz” LTB ile Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı Baraka Kültür Merkezi Başbakanlık önünde eylem yaptı Türkiye’de adliyelerde "Dijital Ortam Güvenliği ve Dezenformasyonla Mücadele Büroları" kurulacak Sucuoğlu “Posta Dairesi yeniden yapılandırılacak” Kamusal Reform Derneği kuruldu Hasipoğlu “Kadınlar şiddet karşısında yalnız değil” "İskele Uluslararası Yarı Maratonu" pazar günü koşulacak Miss ve Bay Kuzey Kıbrıs 2026’nın kazananları belli oldu Bengihan “Sendikacılık yalnızca ücret pazarlığı yapmak değildir” TÜRKDEV’den “Kadın ve Toplum Dayanışması Etkinliği” Üstel "Güzelyurt, Lefke, İskele, Mehmetçik, Akdoğan ve Yeniboğaziçi’nde sosyal konut başvuruları başladı" Tuğcu’dan hükümete yatırım eleştirisi “Termik ve dizel santrallerin üretimi 220 MW’den 80 MW’ye düştü” Hür-İş’ten emeklilere yönelik düzenlemeye tepki “Seçim rüşveti” Nöbetçi eczaneler (24 Eylül 2026) Oymen “Gıda mühendisleri belediyelerde istihdam edilmeli” Harmancı, Güney Kıbrıs'ta düzenlenecek Cyprus Forum etkinliğinden çekilme kararı aldı Barçın "Seçim öncesinde halkı, kendi parasıyla kandıracağınızı zannediyorsunuz" Cumhurbaşkanı Erhürman New York’ta Holguin ile görüştü İran ile BAE arasındaki tüm uçuşlar iptal edildi BMO “Fiber Optik Altyapı Teknik İzleme ve İstişare Platformu kurulmasını öneriyoruz” LTB ile Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı Baraka Kültür Merkezi Başbakanlık önünde eylem yaptı Türkiye’de adliyelerde "Dijital Ortam Güvenliği ve Dezenformasyonla Mücadele Büroları" kurulacak Sucuoğlu “Posta Dairesi yeniden yapılandırılacak” Kamusal Reform Derneği kuruldu Hasipoğlu “Kadınlar şiddet karşısında yalnız değil” "İskele Uluslararası Yarı Maratonu" pazar günü koşulacak Miss ve Bay Kuzey Kıbrıs 2026’nın kazananları belli oldu Bengihan “Sendikacılık yalnızca ücret pazarlığı yapmak değildir” TÜRKDEV’den “Kadın ve Toplum Dayanışması Etkinliği” Üstel "Güzelyurt, Lefke, İskele, Mehmetçik, Akdoğan ve Yeniboğaziçi’nde sosyal konut başvuruları başladı" Tuğcu’dan hükümete yatırım eleştirisi “Termik ve dizel santrallerin üretimi 220 MW’den 80 MW’ye düştü” Hür-İş’ten emeklilere yönelik düzenlemeye tepki “Seçim rüşveti” Nöbetçi eczaneler (24 Eylül 2026) Oymen “Gıda mühendisleri belediyelerde istihdam edilmeli”
Dolar
Euro
Sterlin

Instagram klinik bağımlılık iddiaları nedeniyle hakim karşısında

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Instagram klinik bağımlılık iddiaları nedeniyle hakim karşısında
Reklam

Instagram'ın başındaki isim Adam Mosseri, çarşamba günü Los Angeles'ta görülen ve sosyal medya devlerinin çocukların ruh sağlığına zarar verip vermediğinin tartışıldığı tarihi davada ifade verdi. Mosseri, kullanıcıların Instagram'a "klinik olarak bağımlı" olabileceğine inanmadığını söyledi. Dava, şu an 20 yaşında olan "Kaley" adlı bir genç kadının, YouTube ve Instagram'ın sahibi Meta'ya karşı açtığı tazminat talebiyle başladı. Kaley, şirketlerin gençleri "bağımlı kılmak" için kasıtlı olarak özellikler geliştirdiğini ve bu durumun ruh sağlığına zarar verdiğini iddia ediyor. Bu dava, benzer suçlamalarla açılan 1.500'den fazla dava için bir emsal niteliği taşıyor. "Televizyonu fazla izlemek gibi" Mosseri, Instagram kullanımını "kendinizi iyi hissetmeyeceğiniz kadar uzun süre televizyon izlemeye" benzetti. Bağımlılık terimini reddeden Mosseri, "sorunlu kullanım" kavramının kişiden kişiye değişebileceğini savundu. Davacı avukatı Mark Lanier'in, genç kadının bir günde 16 saatten fazla Instagram'da vakit geçirdiğini hatırlatması üzerine Mosseri, "Bu durum sorunlu bir kullanım gibi görünüyor" yanıtını verdi. Meta avukatları ise Kaley'in yaşadığı psikolojik zorlukların sosyal medyadan değil, çocukluk dönemindeki zorlu aile hayatından kaynaklandığını savundu. Şirket, davacının sosyal medya kullanmaya başlamadan çok önce de ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Güzellik filtreleri ve kâr tartışması Duruşmada, Instagram'ın yüz hatlarını değiştiren "güzellik filtreleri" uzun süre tartışıldı. Avukat Lanier, 2019 yılına ait iç yazışmaları göstererek, Meta yöneticilerinin bu filtrelerin genç kızlarda "vücut dismorfisine" (beden algısı bozukluğu) yol açabileceği konusunda uyarıldığını ortaya koydu. Mosseri, estetik cerrahiyi teşvik eden filtrelerin yasaklandığını ancak burun incelten veya dudak dolgunlaştıran filtrelerin, rekabet gücünü korumak adına tamamen yasaklanmadığını kabul etti. Davadaki diğer önemli başlıklar şunlar oldu: Mosseri, Instagram'ın gençlerden diğer yaş gruplarına göre daha az para kazandığını, bu nedenle gençleri hedef almanın kâr maksimizasyonuyla ilgisi olmadığını öne sürdü. Mosseri'nin yıllık gelirinin bonuslar ve hisse senetleriyle birlikte 20 milyon doları bulabildiği, kararlarının şirket hisse değerini artırma motivasyonu taşıdığı iddia edildi. Davacı taraf, "sonsuz kaydırma" ve "beğeni" butonunun gençler için birer "kimyasal ödül" (dopamin) mekanizmasına dönüştüğünü savundu. Dava süreci, sosyal medya platformlarının ürün tasarımı ve kullanıcı güvenliği konusundaki hukuki sorumluluklarını belirlemek açısından kritik bir dönemeç olarak görülüyor.

Benzer haberler

Dünya
İran ile BAE arasındaki tüm uçuşlar iptal edildi 24 Eyl 2026 15:58 Hız trenine binip beyin hasarı geçirdiğini iddia eden 3 kişi eğlence parkına dava açtı 24 Eyl 2026 12:46 Venezuela Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, ülkede "demokratik geçiş sürecinin başladığını" söyledi 24 Eyl 2026 12:31 64 yıl sonra bir ilk: Trump, Şi'yi uçağın kapısında karşıladı 24 Eyl 2026 08:55 Ukrayna'da gıda ve su krizi: Halk bahçe otlarıyla besleniyor 24 Eyl 2026 08:33 Nijerya Ebola salgını nedeniyle yüksek alarm durumuna geçti 23 Eyl 2026 22:06 Guterres "Tahrip olmuş ve sağlıksız bir gezegende kalkınma olamaz" 23 Eyl 2026 22:00 Dev El Nino: 6 ay içinde 450 binden fazla ölüm öngörülüyor 23 Eyl 2026 21:51 İran Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu'nda "diplomasiye hazırız ancak savaştan korkmuyoruz" mesajı verdi 23 Eyl 2026 21:34