Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Garibabadi "Trump'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin yanılgısı yakında düzeltilecek" Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Virüs olağanüstü bir hızla yayılıyor" El Nino'nun rekor kıracak şiddete ulaşma olasılığı yüksek Döviz piyasalarında günün son rakamları (18 Ağustos 2026) Trump, Hürmüz Boğazı'nı "ABD toprağı" olarak gösteren bir görsel paylaştı İngiltere’deki şiddetli kuraklık uydu görüntülerine yansıdı Öztürkler “KKTC’nin demokrasisi, huzuru ve güvenliği tercih nedenidir” Tüketiciler Derneği, Sağlık Bakanlığı’nı tütün yasasını kumarhanelerde uygulamaya çağırdı “Mağusa Baykal Tüneli” belgeselinin lansmanı yapıldı Özdenefe "Abi siyaseti değil, ülkeyi yönetecek ciddiyet lazım" Yüzyılın tutulması geliyor: Gündüz tam 6 dakika boyunca geceye dönecek Borsa günü yatay seyirle kapattı Hasipoğlu "Öneri Cumhuriyet Meclisi'nin ilk olağanüstü oturumunda gündeme gelebilecek" “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi” komitede bir kez daha onaylandı Rusya'dan Google, Telegram ve Microsoft'a para cezası YÖDiD'den TC üniversitelerine yerleşen öğrencilere başvuru süreci hakkında bilgi Serdaroğlu “Okullarımızda güvenlik taşerona bırakılamaz” YÖDAK "Kontenjanlar yüzde 5,85 arttı, yerleşen aday sayısı yüzde 0,28 azaldı" CTP "Seçim arifesinde siyasi hesaplaşmanın parçası olmayacağız" Üstel "Ülke nüfusu 500 bin civarında" Garibabadi "Trump'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin yanılgısı yakında düzeltilecek" Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Virüs olağanüstü bir hızla yayılıyor" El Nino'nun rekor kıracak şiddete ulaşma olasılığı yüksek Döviz piyasalarında günün son rakamları (18 Ağustos 2026) Trump, Hürmüz Boğazı'nı "ABD toprağı" olarak gösteren bir görsel paylaştı İngiltere’deki şiddetli kuraklık uydu görüntülerine yansıdı Öztürkler “KKTC’nin demokrasisi, huzuru ve güvenliği tercih nedenidir” Tüketiciler Derneği, Sağlık Bakanlığı’nı tütün yasasını kumarhanelerde uygulamaya çağırdı “Mağusa Baykal Tüneli” belgeselinin lansmanı yapıldı Özdenefe "Abi siyaseti değil, ülkeyi yönetecek ciddiyet lazım" Yüzyılın tutulması geliyor: Gündüz tam 6 dakika boyunca geceye dönecek Borsa günü yatay seyirle kapattı Hasipoğlu "Öneri Cumhuriyet Meclisi'nin ilk olağanüstü oturumunda gündeme gelebilecek" “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi” komitede bir kez daha onaylandı Rusya'dan Google, Telegram ve Microsoft'a para cezası YÖDiD'den TC üniversitelerine yerleşen öğrencilere başvuru süreci hakkında bilgi Serdaroğlu “Okullarımızda güvenlik taşerona bırakılamaz” YÖDAK "Kontenjanlar yüzde 5,85 arttı, yerleşen aday sayısı yüzde 0,28 azaldı" CTP "Seçim arifesinde siyasi hesaplaşmanın parçası olmayacağız" Üstel "Ülke nüfusu 500 bin civarında"
Dolar
Euro
Sterlin

"İngiltere’ye sesleniyorum; Kıbrıs’ta artık gerçekleri görme zamanı geldi"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"İngiltere’ye sesleniyorum; Kıbrıs’ta artık gerçekleri görme zamanı geldi"
Reklam

Londra'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet Kampanyası resepsiyonuna katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Türk Halkı Kıbrıs adasında eşit partnerdir. Uluslararası camia ve garantör ülke İngiltere’ye sesleniyorum; Kıbrıs’ta artık gerçekleri görme zamanı geldi, Kıbrıs Türk Halkı devletiyle, kurumsal yapısıyla eşit bir halktır, artık adalet istiyoruz” dedi. Londra’da Westminster’de yer alan resepsiyona, lordlar, İngiliz milletvekilleri, diplomatlar, büyükelçiliklerin yetkilileri, eski İngiliz bakanlar, medya mensupları, akademisyenler, hukukçular, siyasiler, iş insanları ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile davetliler katıldı.

Resepsiyonda İngiliz parlamenterler ve lordlarla sohbet eden Tatar, Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu eşit iki devlet zeminindeki yeni siyaseti anlattı ve Kıbrıs Türk Halkının artık adalet istediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kampanya ya destek verdiklerini ifade ederek, “Biz Kıbrıs’ta eşit ortağız. Kıbrıs Cumhuriyeti’nde de eşit ortak kurucuyuz. Osmanlı döneminden beridir Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatıyoruz” dedi. Osmanlı’dan adayı kiralayan İngiltere’nin Kıbrıs’tan çekilirken adayı Türkiye’ye bırakması gerektiğini ancak bunu yapmadığını kaydeden Tatar, bu süreçte adada sorunlar yaşanmaya başladığını belirtti.

Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının her zaman yanında olduğunu, destek verdiğini ifade eden Tatar, 1974’ten beridir adada Türkiye sayesinde barış ve huzur olduğunu kaydetti. Kıbrıs’ta 50 yıldır iki bölge olduğunu, BM’nin iki taraf arasında müzakereler yürüttüğünü ancak çözüm bulunamadığını ve federal çözüm arayışının tükendiğini anlatan Tatar, ortaya konan tüm planlara karşı duran Rum tarafının Enosis hayallerinin bitmediğini, tek amaçlarının Türk askerinin adadan çıkması olduğunu söyledi.

Tatar, Kıbrıs Türk tarafı olarak egemen iki devlete dayalı çözüm modelini içeren yeni siyaseti ortaya koyduklarını ifade ederek, “Kıbrıs’ta eski acı günlere dönmeyeceğiz, geçmişi iyi bilerek ve unutmadan geleceği riske atmadan kuracağız” diye konuştu. Türkiye sayesinde bugün Kıbrıs’ta barış ve huzur içinde yaşadıklarını, yeni siyaseti ortaya koyarken de hep geleceği düşünerek hareket ettiklerini belirten Tatar, İki devletli çözüm modelinin; Kıbrıs’ta adil kalıcı sürdürülebilir bir çözüm için en doğru model olduğunu söyledi. Çözüm sürecine AB’nin dahil olamayacağını çünkü AB’nin taraf olduğunu işaret eden Tatar, garantör ülke İngiltere’ye, Kıbrıs Türk halkının eşitlik ve adalet isteğini duyması çağrısı yaptı. Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs’ta Rum halkı kadar eşit olduğunu vurgulayan Tatar, “eşitlik ve adalet istiyoruz” dedi. Kıbrıs’taki gerçeklerin artık görülmesi gerektiğini ifade eden Tatar, “Kıbrıs Türk Halkı mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmeyecek. Rum komşularımıza saygı duyuyoruz ama biz de aynı saygıyı görmek istiyor ve bekliyoruz. İki devlet modelinde kazan kazan stratejisiyle birlikte geleceği kurabiliriz” ifadelerini kullandı. Resepsiyonda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın “Kıbrıs’ta iki devlet vizyonu” kitabı da dağıtıldı.

Benzer haberler

Featured
Garibabadi "Trump'ın Hürmüz Boğazı'na ilişkin yanılgısı yakında düzeltilecek" 18 Ağu 2026 22:01 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "Virüs olağanüstü bir hızla yayılıyor" 18 Ağu 2026 21:48 El Nino'nun rekor kıracak şiddete ulaşma olasılığı yüksek 18 Ağu 2026 21:41 Döviz piyasalarında günün son rakamları (18 Ağustos 2026) 18 Ağu 2026 21:29 Trump, Hürmüz Boğazı'nı "ABD toprağı" olarak gösteren bir görsel paylaştı 18 Ağu 2026 21:22 İngiltere’deki şiddetli kuraklık uydu görüntülerine yansıdı 18 Ağu 2026 21:18 Öztürkler “KKTC’nin demokrasisi, huzuru ve güvenliği tercih nedenidir” 18 Ağu 2026 20:31 Tüketiciler Derneği, Sağlık Bakanlığı’nı tütün yasasını kumarhanelerde uygulamaya çağırdı 18 Ağu 2026 20:26 “Mağusa Baykal Tüneli” belgeselinin lansmanı yapıldı 18 Ağu 2026 20:04