Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan "Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor" Trump "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip" İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor Sterlin 67 TL'ye yaklaştı Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri için ilk jüri toplantısı yapıldı Ekrem İmamoğlu CHP'den istifa etti Kişi “Ekonomideki temel yol haritamızı bu ay içerisinde paylaşacağız” Hasipoğlu “Sıcaklar devam ederse açık alanda çalıştırılmama uygulaması uzatılabilir" Cuma günü bazı bölgeler 3 saat elektriksiz kalacak Cuma ve Cumartesi sağanak yağmur bekleniyor CTP Gençlik Örgütü Başkanılığına yeniden İsmail Barbaros seçildi Önündeki araca çarpıp 1 kişinin yaralanmasına neden olan alkollü sürücü, kaçmaya çalışırken yakalandı PGM "Suçta Kontrolsüz artış iddiaları gerçeği yansıtmıyor, güvenlik tablosu verilerle değerlendirilmeli" Çeler "Halkın güveni ortaya konulan politikalarla kazanılmalı" Turizme 36 Milyon TL hibe desteği veriliyor Kaza yapan 17 yaşındaki alkollü sürücü tutuklandı! Özgür Özel ve Veli Ağbaba’nın dokunulmazlık dosyaları TBMM'de Güzelyurt-Lefkoşa ana yolunda kaza: 1'i ağır 3 kişi yaralandı! Nöbetçi eczaneler (12 Ağustos 2026) CTP ile KTÖS bir araya geldi “Çocuklarımız bizim en kıymetlilerimizdir” İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan "Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor" Trump "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip" İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor Sterlin 67 TL'ye yaklaştı Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri için ilk jüri toplantısı yapıldı Ekrem İmamoğlu CHP'den istifa etti Kişi “Ekonomideki temel yol haritamızı bu ay içerisinde paylaşacağız” Hasipoğlu “Sıcaklar devam ederse açık alanda çalıştırılmama uygulaması uzatılabilir" Cuma günü bazı bölgeler 3 saat elektriksiz kalacak Cuma ve Cumartesi sağanak yağmur bekleniyor CTP Gençlik Örgütü Başkanılığına yeniden İsmail Barbaros seçildi Önündeki araca çarpıp 1 kişinin yaralanmasına neden olan alkollü sürücü, kaçmaya çalışırken yakalandı PGM "Suçta Kontrolsüz artış iddiaları gerçeği yansıtmıyor, güvenlik tablosu verilerle değerlendirilmeli" Çeler "Halkın güveni ortaya konulan politikalarla kazanılmalı" Turizme 36 Milyon TL hibe desteği veriliyor Kaza yapan 17 yaşındaki alkollü sürücü tutuklandı! Özgür Özel ve Veli Ağbaba’nın dokunulmazlık dosyaları TBMM'de Güzelyurt-Lefkoşa ana yolunda kaza: 1'i ağır 3 kişi yaralandı! Nöbetçi eczaneler (12 Ağustos 2026) CTP ile KTÖS bir araya geldi “Çocuklarımız bizim en kıymetlilerimizdir”
Dolar
Euro
Sterlin

'İnfial içindeyim, inanması gerçekten güç'

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
'İnfial içindeyim, inanması gerçekten güç'

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Girne’de yaşanan korkunç kadın cinayeti ile ülkede son 10 yıldaki kadın cinayetlerinin 22’ye ulaştığını belirterek, “İnfial içindeyim. İnanması gerçekten güç. Bunlara alışkın bir toplum değiliz, kadın cinayetleri kesinlikle bizim kültürümüzün bir parçası değil” dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde eşi Meral Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı kadın personeliyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, kadına şiddetin bir cehalet ve hunharlık olduğunu ifade ederek şöyle dedi: “Bu cehalet ve hunharlığın önene geçmek için kadın haklarını yılda sadece bir gün anımsamak yetmez. Kadın erkek eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliği bir kültür ve yaşam biçimi olmalıdır. Kadına şiddet ve kadın cinayetleri ‘Bu da oldu, bu da geçer’ diyerek sıradanlaştırıp normalleştirilmemesi gereken konulardır.” Cumhurbaşkanı Akıncı, kadın cinayetlerinin Kıbrıs Türk halkının kültürünün bir parçası haline dönüşmemesi için kadın erkek, parti, ideoloji, siyasi düşünce farkı gözetmeksizin muhalefeti ve iktidarıyla bir bütün olarak bu olaylara karşı çıkılması gerektiğini vurguladı. 8 Mart’taki kadın cinayetine yargının  hukuk çerçevesinde gereken cezayı vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kimse kendini yargı ve hukukun yerine geçiremez; ama eminim ki yargı ve adaletimiz yasalar çerçevesinde en ağır cezayı verecektir” dedi. “Bu ülkede hiçbir erkeğin kadını kendi malı gibi görüp dövemeyeceği, ‘kanıma dokundu’ diyerek şiddet uygulayamayacağı bir kültürü kökleştirmemiz gerekir” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu sorun sadece kadınların sorunu değil, aynı zamanda kadını ve erkeği ile bir insanlık sorunudur” dedi. Yıllar önce kadınları mücadelesi ile başlayan bir kıvılcım sayesinde bazı toplumlarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin günümüzde daha güzel yerlere geldiğini, Kıbrıs Türk toplumunun da bu konuda olduğu yerden daha ileriye gitmek için daha alması gereken yol olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Toplumsal cinsiyet eşitliğini kültürümüzün ve yaşam tarzımızın ayrılmaz bir parçasına dönüştürmek için başarmamız gereken çok şey var. Bunu kadını erkeği ile hep beraber el birliğiyle yapacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın eşi Meral Akıncı da, bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın cinayeti yaşandığına işaret ederek, üzüntüsünü dile getirdi. Kadıların çeşitli şiddet türlerine maruz kaldığını, dünya genelinde yapılan araştırmalarda üç kadından birinin fiziki şiddet gördüğünün ortaya çıktığını kaydeden Meral Akıncı, kadınlara yönelik psikolojik ve cinsel şiddetin, fiziki şiddet oranından daha da yüksek olduğunu söyledi. Meral Akıncı, insan hakkı olarak cinsiyet eşitliğinin hala içselleştirilemediğini anlattı. Meral Akıncı, “Erkeklerin de bilinçlenmesiyle inanıyorum ki kadınlar kendilerini daha rahat hissedecekler. Önemli olan insan ve kadın haklarını sadece bilmek değil, bunları günlük yaşamımızın bir davranışı haline getirmektir” diye konuştu. (CB)

Benzer haberler

Featured
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan "Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor" 12 Ağu 2026 22:29 Trump "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip" 12 Ağu 2026 22:08 İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor 12 Ağu 2026 21:53 Sterlin 67 TL'ye yaklaştı 12 Ağu 2026 21:42 Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri için ilk jüri toplantısı yapıldı 12 Ağu 2026 21:30 Ekrem İmamoğlu CHP'den istifa etti 12 Ağu 2026 21:18 Kişi “Ekonomideki temel yol haritamızı bu ay içerisinde paylaşacağız” 12 Ağu 2026 21:07 Hasipoğlu “Sıcaklar devam ederse açık alanda çalıştırılmama uygulaması uzatılabilir" 12 Ağu 2026 20:25 Cuma günü bazı bölgeler 3 saat elektriksiz kalacak 12 Ağu 2026 19:56