İki erkek fareden yavru üretildi
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Japon bilim insanları iki erkek fareden yavru üretmeyi başardı. Farelerin genetiğini değiştiren araştırmacılar, deri hücrelerini yumurtaya dönüştürdü. Bilim insanları tekniği insanlarda da kullanmayı hedeflediklerini açıkladı.
Genetiğin kuralları yıkıldı, Japonya'daki Osaka Üniversitesi araştırmacıları erkek hücrelerden önce yumurta, ardından da yavru fare üretti.
Hücrelerde bulunan ve cinsiyeti belirleyen Y kromozomunu silen bilim insanları bunu dişi X kromozomuyla eşleştirdi. Bu sayede başarılı bir şekilde yumurta üretildi. Erkek fareden elde edilen yumurta, bir başka erkek fareden alınan sperm ile döllendi.
Uzmanlar Kök hücre yöntemiyle sağlıklı 7 yavru fare elde ettiklerini söylüyor. Bu sayede "dişi olmadan, iki erkek fareden" yavru üretilmiş oldu.
Araştırmanın sonuçları, Londra'daki Crick (krik) Enstitüsü'nde düzenlenen "gen düzenleme zirvesinde" açıklandı.
Ekip tekniği şimdi de insan üzerinde denemeye hazırlanıyor. Yöntemin 10 yıl içinde daha da geliştirilerek kısırlık tedavisinde de kullanılabileceği ifade ediliyor. Bu sayede X kromozomu eksikliğinden kaynaklanan 'Turner sendromu" da tedavi edilebilecek.
Ancak japon bilim insanları insan hücrelerinde başarıya ulaşılmasının çok daha zor olduğuna vurgu yapılıyor.
Daha önce iki dişi fareden yavru elde edilmiş ancak erkek farelerden üretilen yavrular yaşamamıştı.
Benzer haberler
Dünya
"Yoruldum" diyen 7 yaşındaki oğlunu dağda yalnız bıraktı
Trump'a göre İran, ABD ile "doğru anlaşmayı" yapmaya hazır değil
İsveç'te bir okula düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı
ABD'de düşen charter uçağında sağ kurtulan olmadı
UNICEF, "İnsani yardımların kesildiği Somali'de en büyük bedeli çocuklar ödüyor"
BM "KDC'de Ebola salgını katlanarak büyüyor ve beklenenden hızlı yayılıyor"
Avusturya’da rekor sıcaklıkların ardından kuvvetli sağanak ve fırtına etkili oldu
Gandhi'nin el yazısı notları yaklaşık 1,7 milyon dolara satıldı
Dev çarpışma Mars'ın uydusunu yeniden şekillendirmiş olabilir


