Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Alevler sahile ulaştı: Yunanistan'da yüzlerce itfaiyeci seferber oldu "Guterres'in Kıbrıs'ta Çözüm için son çabası ve belirsiz gelecek" konulu panel düzenleniyor 60 kilometre hızla gelecek, ateş topu gibi görünecek ABD'de F-35 savaş uçağı düştü Başbakan Üstel, Fidan ile Ankara'da görüştü Kaçak yaşam denetimlerinde çok sayıda kişi tespit edilerek tutuklandı! Japon çip üreticisi, net karını 46'ya katladı Yol kenarında çıkan yangında 7 dönümlük alan yandı! Rusya'dan Kiev'e hava saldırısı: 9 ölü, 28 yaralı Tuna Nehri'nin su seviyesinde düşüş sürüyor Fas'tan İspanya'ya geçen 53 bin düzensiz göçmen geri döndü En son hava durumu tahminleri (1 Ağustos 2026) Ormanlık ağaçlandırma alanında korkutan yangın: 30 dönümlük alan kül oldu! Guterres "Kıbrıs ziyaretim, çözüm arayışının her zamankinden daha acil olduğunu gösterdi" Hamas "Gazze'de kapsamlı ateşkes anlaşmasını kabul ettik" Ceuta'da düzensiz göçmen krizi: En az 18 kişi hayatını kaybetti Döviz piyasalarında günün son rakamları (31 Temmuz 2026) Üstel'den 5 yaş üstü araçlar için net mesaj "Af uzatılmayacak" Taçoy “AB’nin durması gereken nokta sorgulanmalı” Borsa günü yüzde 1,24 değer kazanarak tamamladı Alevler sahile ulaştı: Yunanistan'da yüzlerce itfaiyeci seferber oldu "Guterres'in Kıbrıs'ta Çözüm için son çabası ve belirsiz gelecek" konulu panel düzenleniyor 60 kilometre hızla gelecek, ateş topu gibi görünecek ABD'de F-35 savaş uçağı düştü Başbakan Üstel, Fidan ile Ankara'da görüştü Kaçak yaşam denetimlerinde çok sayıda kişi tespit edilerek tutuklandı! Japon çip üreticisi, net karını 46'ya katladı Yol kenarında çıkan yangında 7 dönümlük alan yandı! Rusya'dan Kiev'e hava saldırısı: 9 ölü, 28 yaralı Tuna Nehri'nin su seviyesinde düşüş sürüyor Fas'tan İspanya'ya geçen 53 bin düzensiz göçmen geri döndü En son hava durumu tahminleri (1 Ağustos 2026) Ormanlık ağaçlandırma alanında korkutan yangın: 30 dönümlük alan kül oldu! Guterres "Kıbrıs ziyaretim, çözüm arayışının her zamankinden daha acil olduğunu gösterdi" Hamas "Gazze'de kapsamlı ateşkes anlaşmasını kabul ettik" Ceuta'da düzensiz göçmen krizi: En az 18 kişi hayatını kaybetti Döviz piyasalarında günün son rakamları (31 Temmuz 2026) Üstel'den 5 yaş üstü araçlar için net mesaj "Af uzatılmayacak" Taçoy “AB’nin durması gereken nokta sorgulanmalı” Borsa günü yüzde 1,24 değer kazanarak tamamladı
Dolar
Euro
Sterlin

Hristodulidis Stewart'ı kabul etti

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Hristodulidis Stewart'ı kabul etti

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü Şefi Colin Stewart ile bir araya geldiği belirtildi.

“Fileleftheros” internet sayfasının haberine göre Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Hristodulidis ile Stewart görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin, Stewart’ın, 16 Ocak’taki BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak amacıyla gideceği New York ziyareti ışığında yapıldığını ifade etti.

Letimbiotis, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in, Kıbrıs Rum tarafının; üzerinde anlaşmaya varılan çerçeveye uygun olarak Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesine hazır olduğunu ayrıca derhal müzakerelerin başlamasına olanak tanıyacak koşulların yaratılmasına yönelik sarf edilen çabaları bir kez daha yinelediğini belirtti.

Hristodulidis’in ayrıca sadece yeni geçiş kapılarının açılması konusuyla Cumhurbaşkanı Tatar ile ortak bir görüşme gerçekleştirmeye de hazır olduğunu dile getirdiğini, bu görüşmeye 15 Ekim’deki, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de hazır bulunduğu yemekte karar verildiğini belirten Letimbiotis, Hristodulidis’in ocak ayı içerisinde belirli tarihleri de önerdiğini anımsattı.

Stewart’ın öğleden sonra Cumhurbaşkanı Tatar ile görüşme gerçekleştireceğini ve bu görüşmenin en kısa zamanda gerçekleştirilmesi için Tatar’a bu mesajı ileteceğini ifade eden Letimbiotis, geçiş noktalarıyla ilgili önerilerini sunduklarını ve beklemeye geçtiklerini, geçiş kapılarıyla ilgili görüşmenin her an yapılmasına, tüm yapıcı tavırlarıyla hazır olduklarını da söyledi.

Letimbiotis, Hristodulidis’in, 15 Ekim yemeğinde karar verilen genişletilmiş çoklu konferansın toplanması konusunu ve bu bağlamda BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo’nun bölgeyi ziyaret edecek olması ışığında, müzakerelerin yeniden başlaması perspektifinin araştırılması hedefine sahip çok taraflı konferansın hazırlığı ve ön çalışma sürecini de ele aldığını ifade etti.

DiCarlo’nun Kıbrıs’a gelmesi için bazı önkoşulların bulunup bulunmadığı şeklindeki soru üzerine Letimbiotis, önkoşulun; BM Genel Sekreterin huzurunda bu toplantının yapılmasına karar verilmesi olduğunu söyledi.

Letimbiotis açıklamasının devamında bunun, DiCarlo’nun programı olduğunu, kendilerinin de bilgilendirme beklediğini ifade etti.

DiCarlo'nun Dışişleri Bakanı ile yakın zamanda yaptığı görüşmede, 2025’in başlarında bölgede görüşmeler gerçekleştireceğine dair bizzat bilgilendirmede bulunduğunu ifade eden Letimbiotis, bu görüşmelerin yapılacak olmasından memnuniyet duyduklarını çünkü bu toplantının bir sonuca sahip olması için gerekli ön hazırlıkların ve çalışmaların yapılması gerektiğine de inandıklarını belirtti.

Letimbiotis bir başka soru üzerine, Hristodulidis ile Tatar arasındaki görüşmeye ilişkin olarak, amaçlarının bu görüşmenin yapıcı ve faydalı olması olduğunu dile getirirken önerilerin sunulduğunu yinelemek istediğini, toplantının verimli geçmesini, ilerleme kaydedilmesini istediklerini söyledi.

Letimbiotis, bir sonuca ulaşmak için ikinci bir toplantının yapılması gerekiyorsa elbette ki BM’nin emrinde olacaklarını ayrıca tam bir sonuca ulaşmak için ikinci görüşmenin yapılması konusunda da iyi niyete sahip olduklarını belirtti.

Görüşmede, iyi niyet misyon raporu ile UNFICYP raporunun da ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine Letimbiotis, raporları görmeyi bekleyeceklerini, Stewart’ın bunları BM Güvenlik Konseyi’ne sunacağını ifade etti.

Letimbiotis, kendilerinin de Barış Gücü’nün varlığının önemini dile getireceklerini belirtti.

Benzer haberler

Featured
Alevler sahile ulaştı: Yunanistan'da yüzlerce itfaiyeci seferber oldu 2026-08-01 11:18:06 "Guterres'in Kıbrıs'ta Çözüm için son çabası ve belirsiz gelecek" konulu panel düzenleniyor 2026-08-01 11:09:19 60 kilometre hızla gelecek, ateş topu gibi görünecek 2026-08-01 09:59:00 ABD'de F-35 savaş uçağı düştü 2026-08-01 09:58:11 Başbakan Üstel, Fidan ile Ankara'da görüştü 2026-08-01 09:53:51 Kaçak yaşam denetimlerinde çok sayıda kişi tespit edilerek tutuklandı! 2026-08-01 09:42:17 Japon çip üreticisi, net karını 46'ya katladı 2026-08-01 09:38:34 Yol kenarında çıkan yangında 7 dönümlük alan yandı! 2026-08-01 09:36:07 Rusya'dan Kiev'e hava saldırısı: 9 ölü, 28 yaralı 2026-08-01 09:22:56