Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Meteoroloji Dairesi 29 Ekim-4 Kasım tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ayşe Tatlısulu için kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ekim 2026) İspanya'daki iki hızlı trenin çarpıştığı kazada ölü sayısı 46'ya yükseldi Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi Güney Kıbrıs’ta eski siren sistemi kriz endişesi yarattı Evlat acısının ardından acı haber: Cem Akaş 58 yaşında hayatını kaybetti Güney'de geçen yıl 45 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti YKP "Maraş BM yönetimine devredilmeli, Mağusa Limanı AB denetiminde ticarete açılmalı" Meteoroloji Dairesi'nden yarın için kuvvetli yağış uyarısı Din İşleri Başkanlığı duyurdu "Cuma ezanı 12.30’da okunacak" İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 9 kişi tutuklandı Lapta Hesap İşi tasarımları defileyle tanıtılacak Ortaköy'de seyir halindeki araçta yangın Lefkoşa’da Yapay Zekâ ve Çalışma Hayatının Geleceği Paneli düzenlenecek Başçeri "Çözüm için samimi irade ortaya koyan taraf Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’dir” Ertuğruloğlu "Kıbrıs’ta çözüm için iki devlet gerçeği kabul edilmeli" Güney Kıbrıs’ta doğurganlık oranı AB ortalamasının üstünde Ercan Havalimanı’nda Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi düzenlendi Erdoğan "KKTC’nin kardeş ülkelerle bağlarının güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz" Meteoroloji Dairesi 29 Ekim-4 Kasım tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ayşe Tatlısulu için kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ekim 2026) İspanya'daki iki hızlı trenin çarpıştığı kazada ölü sayısı 46'ya yükseldi Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi Güney Kıbrıs’ta eski siren sistemi kriz endişesi yarattı Evlat acısının ardından acı haber: Cem Akaş 58 yaşında hayatını kaybetti Güney'de geçen yıl 45 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti YKP "Maraş BM yönetimine devredilmeli, Mağusa Limanı AB denetiminde ticarete açılmalı" Meteoroloji Dairesi'nden yarın için kuvvetli yağış uyarısı Din İşleri Başkanlığı duyurdu "Cuma ezanı 12.30’da okunacak" İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 9 kişi tutuklandı Lapta Hesap İşi tasarımları defileyle tanıtılacak Ortaköy'de seyir halindeki araçta yangın Lefkoşa’da Yapay Zekâ ve Çalışma Hayatının Geleceği Paneli düzenlenecek Başçeri "Çözüm için samimi irade ortaya koyan taraf Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’dir” Ertuğruloğlu "Kıbrıs’ta çözüm için iki devlet gerçeği kabul edilmeli" Güney Kıbrıs’ta doğurganlık oranı AB ortalamasının üstünde Ercan Havalimanı’nda Meme Kanseri Farkındalık Eğitimi düzenlendi Erdoğan "KKTC’nin kardeş ülkelerle bağlarının güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz"
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Hristodulidis "Savaş operasyonlarına müdahil olmayacağız"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

İsrail’in İran’a saldırmasının ardından bölgede yaşanan gelişmeler, dün,  Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis başkanlığında, olağanüstü toplanan Ulusal Güvenlik Konseyi’nde ele alındığı belirtildi.

Rum basını İsrail ile İran arasındaki çatışma nedeniyle gerek Güney Kıbrıs gerekse dünyadaki yaşanan gelişmelere ve olaylara geniş bir şekilde yer verdi.

Fileleftheros gazetesi “Başkan Kıbrıs’ın Herhangi Bir Şekilde Müdahil Olmayacağı Teyidini Verdi” başlıklı haberinde, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis başkanlığında gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına yer verdi.

Habere göre Hristodulidis toplantı başlamadan önce yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’ın hiçbir şekilde savaş operasyonlarına müdahil olmayacağını, rolünün ise her zamanki gibi dengeleyici ve insani olacağını ifade etti.

Hristodulidis, bölgedeki tüm ülkelerle, AB ve ABD ile sürekli temas halinde olduklarını belirtti.

Gazete Ulusal Güvenlik Konseyi’nin üç eksen üzerinde durduğunu yazan gazete ilk önce bölgedeki mevcut durumun ele alındığını ve neler olabileceği noktasında olguların değerlendirildiğini belirtti.

İkinci olarak dün sabah itibarıyla devreye giren ESTİA planının ele alındığını belirten gazete Hristodulidis’in “üçüncü ülke vatandaşlarının tahliye edilmesi konusunda dün öğleden sonraya kadar bir talebin gelmediği” şeklinde açıklama yaptığını da yazdı.

Habere göre toplantıda son olarak ülke içindeki güvenlik tedbirlerinin polis tarafından artırılması ve RMMO’nun hangi noktada katkı sağlayabileceği ve değerlendirilebileceği konusu üzerinde de duruldu.

Hristodulidis açıklamasında ülke içindeki güvenliğin herkes için yüksek öncelikli olduğuna da dikkati çekti.

-Letimbiotis de açıklamalarda bulundu

Fileleftheros gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yaptığı açıklamada şu andaki öncelikli konunun, bölgesel güvenlik konusu olduğunu belirtti.

Letimbiotis, bölgedeki en yakın AB üyesi bir ülke olarak, gerilimin tırmanmasının önlenmesi çabalarına her şekilde katkı koyacaklarını ve yardımcı olacaklarını ifade etti.

Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bugünlerde sürekli toplantı halinde olacağına da dikkati çeken Letimbiotis, gelişmeleri sürekli olarak takip edip değerlendireceklerini söyledi.

Havalimanlarındaki durumun ne olduğu ve havalimanlarına gidecek vatandaşların ne bilme gerektiği yönündeki bir soru üzerine Letimbiotis, tüm gerekli tedbirlerin zaten alındığını ifade ederken bu kritik anlarda, gereksiz paniğin yapılmamasını, resmi bilgilendirmelerin dışında yalan haberlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtti.

-ESTİA planı devrede

Fileleftheros gazetesi aynı haberinin içerisinde Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un dün erken saatlerde, Bakanlık Kriz Yönetim Ekibi ile bir toplantı gerçekleştirerek yabancı vatandaşların kabulü ve ülkelerine geri gönderilmesi amacıyla ESTİA planını devreye koyduğunu yazdı.

Habere göre Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada toplantı sırasında Ulusal ESTİA planının devreye girmesi prosedürlerinin yanı sıra bölgedeki hava sahasının kapatılmasına ilişkin durumun da ele alındığı belirtildi.

Öte yandan Haravgi gazetesi ilgili toplantı sırasında ayrıca Bakanlar Komitesi’ne, 29 uçuşun Güney Kıbrıs’a yönlendirildiği, 20’sinin Larnaka Havalimanı, 9’nun ise Βaf Havalimanı’na iniş yaptığı bilgisinin de verildiğini yazdı.

Habere göre uçuşların yönlendirilmesiyle, Güney Kıbrıs’a toplam 2 bin 427 yolcu geldi.

-Kombos mevkidaşlarıyla görüştü

Fileleftheros gazetesi aynı haberinin içerisinde Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla telefonda görüştüğünü yazdı.

Habere göre Kombos, İsrail, İran, Filistin, Mısır, Umman, Bahreyn, Lübnan, Irak ve Ürdün dışişleri bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek tüm tarafların itidal göstermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle duyulan endişeyi dile getiren Kombos, bölgedeki tüm askeri faaliyetleri, barış ve güvenlik adına tehdit olarak kınadıklarını da belirtti.

 

Benzer haberler

Featured
Meteoroloji Dairesi 29 Ekim-4 Kasım tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı 28 Eki 2026 17:42 Ayşe Tatlısulu için kan aranıyor 28 Eki 2026 17:21 Nöbetçi eczaneler (28 Ekim 2026) 28 Eki 2026 17:04 İspanya'daki iki hızlı trenin çarpıştığı kazada ölü sayısı 46'ya yükseldi 28 Eki 2026 16:00 Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi 28 Eki 2026 15:38 Güney Kıbrıs’ta eski siren sistemi kriz endişesi yarattı 28 Eki 2026 15:22 Evlat acısının ardından acı haber: Cem Akaş 58 yaşında hayatını kaybetti 28 Eki 2026 15:17 Güney'de geçen yıl 45 kişi trafik kazasında hayatını kaybetti 28 Eki 2026 15:04 YKP "Maraş BM yönetimine devredilmeli, Mağusa Limanı AB denetiminde ticarete açılmalı" 28 Eki 2026 14:58