Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” Çavuş'tan Altuğra'ya "Dün olmayanın bugün eleştirme hakkı yoktur" Küresel piyasalar toparlanma eğiliminde Çavuş, 10 yangın müdahale aracı alınması için ihale tamamlandı TÜBA 8. Geleneksel Yaz Okulu’na KKTC’den doktora öğrencileri başvurabilecek Bazı bölgeler perşembe günü 3 saat elektriksiz kalacak Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliği bölgesel istikrarı tehlikeye atıyor” TDP "Hastane'deki ölüm olayı tüm yönleriyle aydınlatılmalı" ARUCAD ve Atölye Arkın yaratıcı yazarlık atölyesi düzenliyor Perol fiyatları saldırıların durmasıyla geriledi Larnaka’daki bir apartman dairesinde çürümüş kadın cesedi bulundu KTÖS “KGS-2 skandalı Eğitim Bakanı eliyle hasır altı mı ediliyor?" Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” Çavuş'tan Altuğra'ya "Dün olmayanın bugün eleştirme hakkı yoktur" Küresel piyasalar toparlanma eğiliminde Çavuş, 10 yangın müdahale aracı alınması için ihale tamamlandı TÜBA 8. Geleneksel Yaz Okulu’na KKTC’den doktora öğrencileri başvurabilecek Bazı bölgeler perşembe günü 3 saat elektriksiz kalacak Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliği bölgesel istikrarı tehlikeye atıyor” TDP "Hastane'deki ölüm olayı tüm yönleriyle aydınlatılmalı" ARUCAD ve Atölye Arkın yaratıcı yazarlık atölyesi düzenliyor Perol fiyatları saldırıların durmasıyla geriledi Larnaka’daki bir apartman dairesinde çürümüş kadın cesedi bulundu KTÖS “KGS-2 skandalı Eğitim Bakanı eliyle hasır altı mı ediliyor?"
Dolar
Euro
Sterlin

Hristodulidis “Financial Times’a” konuştu

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis Avrupa Birliğinin (AB) ABD’yle iş birliğini güçlendirmek için Güney Kıbrıs’ın Orta Doğu’yla olan tarihi ve jeopolitik ilişkilerinden faydalanması gerektiğini söyledi.

Fileleftheros gazetesi “AB, Kıbrıs ile Orta Doğu Arasındaki Jeopolitik İlişkilerden Faydalansın- Başkan Hristodulis’in Financial Times’a Röportajı- 4 Aralık’ta Ukrayna’ya Gidiyor” başlıklarıyla yer verdiği haberinde Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in Financial Times’a verdiği demece yer ayırdı.

Gazeteye göre Hristodulidis Financial Times’a demecinde Avrupa Birliği’nin, Güney Kıbrıs’ın bölgeye köprü olma rolünü ortaya koyarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu’ya olan ilgisinin yeniden canlanmasından faydalanması ve Washington’la ilişkisini güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Sözlerinin devamında Orta Doğu bölgesinin yalnızca AB için önemli olmadığını da dile getiren Hristodulidis, bunun Trump ve ABD’yle bir buluşma noktası olduğunu belirtti.

Hristodulidis bazı Avrupalı liderlerin bazı konularda ABD Başkanı Donald Trump’la hem fikir olmamasına rağmen, Avrupa’nın Trump’la iş birliği yapma yolları bulmakla yükümlü olduğunu da savundu.

Hristodulidis sözlerini “(Trump’la) hem fikir olmanız veya olmamanızın bir önemi yok. Kendisi ABD başkanıdır. İş birliği yapmak için bir yol bulmamız gerekir. Bizim bölgemizde Trump liderdir ve onun liderliği sayesinde olumlu ilişkiler görüyoruz” şeklinde sürdürdü.

Buna paralel olarak Washington’un kısa süre önceki girişimlerine de atıfta bulunan Hristodulidis, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile İsrail arasındaki gerilimin yatışmasına katkıda bulunduğunu ve “İbrahim Anlaşmalarını” gündeme yeniden getirdiğini, bu anlaşmaların ise İsrail’in Arap devletleriyle ilişkilerinin normalleşmesine neden olduğunu kaydetti.

On yıldan fazla bir süredir ABD’nin Orta Doğu’dan çekildiğine dair izlenim hâkim olduğunu ve bunun Trump’ın beyaz saraya dönmesinin ardından değiştiğini ifade eden Hristodulidis, Trump’ın AB’yle karşılaştırıldığında en azından bölgeye ilgi gösterdiğini söyledi.

Ukrayna konusunda ise Doğu Akdeniz’e yönelik artan odaklanmanın Ukrayna’nın ihmal edildiği anlamına gelmediğini dile getiren Hristodulidis, Ukrayna’nın şu veya bu şekilde AB’nin öncelikleri arasında bulunduğunu dile getirdi.

4 Aralık’ta Kiev’e gideceğini ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle görüşeceğini de açıklayan Hristodulidis, Orta Doğu ve Ukrayna ile aynı anda ilgilenebilmeleri gerektiğini, aksi takdirde dünya gücü olmayı hedefleyemeyeceklerini sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi ise habere “Hristodulidis AB’ye, ABD’yle Nasıl Anlaşacağını İşaret Ediyor” başlığıyla yer verdi.

Gazeteye göre Hristodulidis “Financial Times’a” demecinde Ukrayna’nın öncelik olarak kalacağını ve Ukrayna halkının biraz yorgun olduğunu ve bunca yıldan sonra bu yorgunluğun mantıklı olduğunu ifade etti.

Bu insanlara olumlu bir mesaj vermeleri gerektiğini de dile getiren Hristodulidis, Ukrayna’nın durumunu tam olarak anladıklarını ifade ederek “biliyorsunuz, Rusya’nın Ukrayna’da yaptıklarını, biz Kıbrıs’ta yaşıyoruz” iddiasında bulundu.

Hristodulidis Güney Kıbrıs’ın Orta Doğu’yla yakınlığının ve Arap ülkeleriyle bağlarının AB için avantaj olduğunu da savundu.

Gazze’ye denizden insani yardım ulaştırılması olarak bilinen “Amalthia” inisiyatifinin bu dinamiğin örneği olduğunu da dile getiren Hristodulidis, Amalthia planının Güney Kıbrıs’ın Avrupa ve bölge arasında köprü görevi görebileceğini kanıtladığını dile getirdi.

Hristodulidis bölgeden aldıkları mesajın başka ortak açıklamalara değil, projelere ihtiyaç olduğu yönünde olduğunu da sözlerine ekledi.

Benzer haberler

Featured
Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı 2026-06-09 21:51:00 ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü 2026-06-09 21:46:00 Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) 2026-06-09 21:37:00 DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" 2026-06-09 21:26:00 Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti 2026-06-09 21:21:00 “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı 2026-06-09 21:14:00 Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı 2026-06-09 21:10:00 Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek 2026-06-09 21:06:00 EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” 2026-06-09 20:08:00