Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Güç-Sen "Maliye Bakanı verdiği sözlerin akıbetini belirsiz bıraktı" "Denize Hayat Ver’ misafir sanatçı programı için başvurular başladı Üçlü görüşme tamamlandı Başıboş köpek sorunu için İskele Belediyesi ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nden ortak hareket Guterres, Erhürman ve Hristodulidis’in ara bölgede bir araya geldiği üçlü görüşme başladı Borsa güne yatay seyirle başladı Öztürkler “Düzenlemelerin oy birliğiyle kabul edilmesi önemli” KTTB “Sağlığın, kalıcı barışın en güçlü temellerinden biri olduğuna inanıyoruz” Ekonomik Örgütler Platformu “Bu mesele, Kıbrıs Türk halkının ekonomik geleceğiyle ilgilidir” Fransa yeni bir sıcak hava kıyametine hazırlanıyor Arıklı "BM Genel Sekreteri Sayın Guterres, Kıbrıs'a federasyon tezi yerine ihtiyacımız olan güven artırıcı önlemlerle gelmeli" Guterres ve liderler bugün başlıyor Altın fiyatlarında çatışma düşüşü Hristodulidis "Hedefimize ulaşana dek görüşmeye devam edeceğiz" Japonya'daki depremde en az 13 kişi hayatını kaybetti Döviz kurlarında son durum (29 Temmuz 2026) Bugün hava nasıl olacak? (29 Temmuz 2026) Minibüsün çarptığı yaya ağır yaralandı! Japonya'da sarsıntılar sürüyor, 50 kişi yaralandı Trump, Zelenskiy ile Beyaz Saray'da görüştü Güç-Sen "Maliye Bakanı verdiği sözlerin akıbetini belirsiz bıraktı" "Denize Hayat Ver’ misafir sanatçı programı için başvurular başladı Üçlü görüşme tamamlandı Başıboş köpek sorunu için İskele Belediyesi ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nden ortak hareket Guterres, Erhürman ve Hristodulidis’in ara bölgede bir araya geldiği üçlü görüşme başladı Borsa güne yatay seyirle başladı Öztürkler “Düzenlemelerin oy birliğiyle kabul edilmesi önemli” KTTB “Sağlığın, kalıcı barışın en güçlü temellerinden biri olduğuna inanıyoruz” Ekonomik Örgütler Platformu “Bu mesele, Kıbrıs Türk halkının ekonomik geleceğiyle ilgilidir” Fransa yeni bir sıcak hava kıyametine hazırlanıyor Arıklı "BM Genel Sekreteri Sayın Guterres, Kıbrıs'a federasyon tezi yerine ihtiyacımız olan güven artırıcı önlemlerle gelmeli" Guterres ve liderler bugün başlıyor Altın fiyatlarında çatışma düşüşü Hristodulidis "Hedefimize ulaşana dek görüşmeye devam edeceğiz" Japonya'daki depremde en az 13 kişi hayatını kaybetti Döviz kurlarında son durum (29 Temmuz 2026) Bugün hava nasıl olacak? (29 Temmuz 2026) Minibüsün çarptığı yaya ağır yaralandı! Japonya'da sarsıntılar sürüyor, 50 kişi yaralandı Trump, Zelenskiy ile Beyaz Saray'da görüştü
Dolar
Euro
Sterlin

Hristodulidis "Amaç; genişletilmiş konferansta müzakerelerin yeniden başlayacağının duyurulması"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Hristodulidis "Amaç; genişletilmiş konferansta müzakerelerin yeniden başlayacağının duyurulması"

Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis, amaçlarının genişletilmiş konferansta müzakerelerin yeniden başlayacağının duyurulması olduğunu kaydetti. 

Haravgi gazetesi, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in, “İşgal” olarak nitelendirdikleri 1974 Barış Harekatı sırasında hayatını kaybedenler için dün Yunan Askeri Mezarlığında düzenlenen tören sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununa ilişkin çalışmaların devam ettiğini söyledi. Hristodulidis, ağustos ayı sonu eylül başı genişletilimiş konferansın yapılmasının hedeflediğini, orda da müzakerelerin yeniden başlayacağının duyurulması için çaba göstereceklerini söyledi. 

Kıbrıs Rum tarafının, sürece müdahil olma konusunda hazır olduğuna dair BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bilgi verdiklerini ifade eden Hristodulidis, daha fazla gelişmenin ise Türkiye’nin tavrına bağlı olduğunu iddia etti.

Hristodulidis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs’a yapacağı ziyaret ışığında gerek kendisinin gerekse BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi'nin temaslarının sürdüğünü söyledi.

Avrupa Birliği'nin güçlendirilmiş rolünden de söz eden Hristodulidis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs ziyareti sırasında olumlu gelişmelerin yaşanması temennisinde de bulundu.

Ankara’dan farklı bir tutum bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine Hristodulidis, tüm tarafların açıklamalarıyla değil faaliyetleriyle değerlendirileceğini savundu.

BM Genel Sekreteri'nin, TC Cumhurbaşkanı ve Türk hükümeti ile temasları çerçevesinde Mart 2026’dan itibaren önemli bir inisiyatif üstlendiğini savunan Hristodulidis, bu  görüşmelerin somut hamleleri de beraberinde getirmesi beklentisini dile getirdi.

AB-Türkiye ilişkilerindeki ilerlemeyi, Kıbrıs sorunundaki olumlu gelişmelerle bağdaştıran Hristodulidis, herhangi bir sürecin, üzerinde anlaşmaya varılan çerçevde hareket etmesi, AB ilke, değerlerine ve hukukuna uyumlu olması gerektiğini belirtti.

Hristodulidis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi'nin, Kıbrıs ziyareti öncesinde Türkiye’ye gidebileceğinden söz etti.

Hristodulidis açıklamasında ayrıca AB Komisyonu, Kıbrıs Özel Temsilcisi Raffaele Fitto’nun Kıbrıs’a ziyaret gerçekleştirmesini de ihtimal dışı bırakmadı.

-AKEL Genel Sekreteri Stefanos’tan açıklama

Haravgi gazetesi bir başka haberinde, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu’nun, Yunan Askeri Mezarlığında düzenlenen tören kapsamındaki açıklamalarına yer verdi.

Habere göre Stefanu, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs’a gelecek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile temaslara uygun şekilde hazırlıklı olması ayrıca müzakerelerin kaldığı yerden başlamasından yana net görüşlerini Guterres’e iletmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Rum tarafının, sağlanan görüş birlikleri temelinde  müzakerelerin yeniden başlamasını talep etmesi gerektiğini ifade eden Stefanu, bunun; çözüm önkoşullarının yaratılması için en kısa yol olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs ziyaretinden de bahseden Stefanu, bu ziyareti olumlu bir karar olarak nitelendirdi ve Genel Sekreterin kişisel müdahalesinin 2017’den bu yana süregelen çıkmazın aşılmasına katkı sağlayabileceğini söyledi.

Stefanu açıklamasında ayrıca, AKEL’in, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözüm çabalarında ön safhada bulunmaya devam edeceğini de ifade etti.

-Eğitim Komitesi Başkanı

Fileleftheros gazetesine göre, Kıbrıs Rum Meclisi Eğitim Komitesi Başkanı Pablos Milonas, “Apostolos Varnava Kilisesi"nde düzenlenen ayin sonrasında yaptığı açıklamada, “20 Temmuz 1974 yılının karanlık bir gün olduğunu” savundu ve “Halkın, bunu ve işgal altındaki toprakları unutmadığını” ileri sürdü.

Milonas, Kıbrıs sorununun çözümünün uluslararası hukuka, insan haklarına, egemenliğe saygı duyulmasına dayalı olması gerektiğini de ifade etti.

Benzer haberler

Featured
Güç-Sen "Maliye Bakanı verdiği sözlerin akıbetini belirsiz bıraktı" 2026-07-29 12:06:03 "Denize Hayat Ver’ misafir sanatçı programı için başvurular başladı 2026-07-29 11:59:53 Üçlü görüşme tamamlandı 2026-07-29 11:26:14 Başıboş köpek sorunu için İskele Belediyesi ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nden ortak hareket 2026-07-29 10:45:00 Guterres, Erhürman ve Hristodulidis’in ara bölgede bir araya geldiği üçlü görüşme başladı 2026-07-29 10:43:26 Borsa güne yatay seyirle başladı 2026-07-29 10:17:54 Öztürkler “Düzenlemelerin oy birliğiyle kabul edilmesi önemli” 2026-07-29 10:14:31 KTTB “Sağlığın, kalıcı barışın en güçlü temellerinden biri olduğuna inanıyoruz” 2026-07-29 10:08:16 Ekonomik Örgütler Platformu “Bu mesele, Kıbrıs Türk halkının ekonomik geleceğiyle ilgilidir” 2026-07-29 09:49:07