Holguin, Costa ile görüşmesini 13 Temmuz'a erteledi

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıs Rum basını, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile gerçekleştirmeyi planladığı Brüksel ziyaretini 13 Temmuz’a ertelediğini yazdı.
Fileleftheros gazetesi, "NATO Yüzünden Holguin’in Takviminde Değişiklikler" başlıklı haberinde, Holguin’in Avrupa Birliği (AB) kurumlarının başkanlarıyla Kıbrıs sorununa ilişkin temaslarda bulunmadan önce Ankara’da yapılacak NATO Zirvesi’ni ve zirve kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında gerçekleşmesi beklenen görüşmeleri beklemek istediğini öne sürdü.
Gazete, Kıbrıs Rum hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Holguin’in Brüksel ziyaretini NATO Zirvesi’nden bir hafta sonraya, 13 Temmuz’a ertelemeyi tercih ettiğini, bunun da Ada’ya yapacağı yeni ziyaretin Temmuz ayının ilerleyen günlerine kayabileceği anlamına geldiğini belirtti. Haberde, bu durumun gayriresmî genişletilmiş toplantının tarihi konusunda da soru işaretleri yarattığı ifade edildi.
Haberde ayrıca, Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılmalarının beklendiği kaydedildi. Program ve katılımcı listesinin henüz kesinleşmediği, ancak iki AB kurum başkanının geçen yıl Lahey’de olduğu gibi Ankara’ya da davet edilmelerinin beklendiği belirtildi.
Gazeteye göre Kıbrıslı Rum Başkanlık Müsteşarı İrini Piki, Kıbrıs Rum yönetiminin BM Genel Sekreteri’nin siyasi iradesine, AB’nin artan ilgisine ve Türkiye-AB ilişkilerinin Kıbrıs sorununa "net şekilde bağlanmasına" yatırım yaptığını söyledi.
Piki, "1974 yılında 4’ü darbeciler tarafından öldürülen, biri de Barış Harekatı sırasında ölen beş Kıbrıslı Rum için Baf’ın Hloraka köyünde düzenlenen anma töreninde, Kıbrıs Rum yönetiminin hedefinin Kıbrıs’ın kurtuluşu, yeniden birleşmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB ve BM üyesi modern bir devlete evrilmesi” olduğunu söyledi.
Kıbrıs sorununun çözümünün Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile hükümetinin en önemli önceliği olduğunu belirten Piki, Güney Kıbrıs’ın bölgede "sorumluluk ve hümanizm gücü" olduğunu, "AB üyeliğinin sağladığı imkânlardan yararlanarak savunma kapasitesini güçlendirmeyi" sürdürdüğünü söyledi.
Alithia gazetesi ise haberi, "Kıbrıs Sorunu: Gelişmeler NATO Toplantısında… Holguin Brüksel Temaslarını Erteledi… Ankara’da Erdoğan-Miçotakis Görüşmesi Beklenti Yaratıyor" başlık ve spotlarıyla aktardı.
Gazete, Holguin’in Brüksel ziyaretini, NATO Zirvesi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasında yapılması beklenen görüşmenin Kıbrıs sorununda yeni bir ivme yaratabileceği beklentisi ve zirvenin sonuçlarını görmek istemesi nedeniyle ertelediğini ileri sürdü.
Benzer haberler
Featured
Meclis toplandı: Genel Kurul, yasama gündemli son toplantısını yapıyor
Kallas, Kos ve Brunner yarın Türkiye’yi ziyaret edecek
Arhun “KKTC, asgari ücret toplumuna dönüşme yolunda”
Borsa'da açığa satış yasağı kalktı
Maliye ve Çalışma bakanlıklarıyla YDÜ arasında sağlık protokolü imzalandı
Emin Mutlu için çok acil kan ve trombosit donörü aranıyor!
“Özgür ve Eşit: Kıbrıs’taki LGBTQI+ toplulukları için farkındalık ve hakların güçlendirilmesi" etkinliği yapılacak
Yılın başından bu yana Güney Kıbrıs'tan 4 bin 21 kişi sınır dışı edildi
Sevgi Atailer için kan ve trombosit donörü aranıyor!



