Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
15 günlük turist vizesiyle girdiği ülkede 33 yıl yaşayan adam tutuklandı Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ağustos 2026) Barçın "Maliye Bakanı suçu yasa değişikliği ile aklamaya çalışıyor" Brent petrolün varili 88,06 dolardan işlem görüyor Üstel “Çok daha güçlü bir spor organizasyonu girişimi başlattık" Dr. Fazıl Küçük Bulvarı pazar günü geçici olarak trafiğe kapatılacak Meteoroloji Dairesi'nden şiddetli fırtına ve yağış uyarısı! Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Kıbrıs Rum tarafının engelleme girişimlerine karşı üç ayrı mektup UBP'nin 18 belediye başkan adayı resmen duyuruldu Onalt “Üretici yok olursa ülke ithalata mahkum olur” Yılmaz “Üreticiyi mağdur etmeyecek yatırımlar çok kıymetli” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan olumsuz havaya karşı işveren ve çalışanlara uyarı Ertuğruloğlu “İki devletli çözüm politikasından geri dönüş söz konusu değil” Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yeni sezonda perdeleri iki oyunla açıyor TMK 1986 mezunlarından TMK Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı’na bağış HAKSEN Başkanı Erşangil “Kamuya giriş, parası olanın ayrıcalığı olamaz” Erdoğan Pirhan için çok acil kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ağustos 2026) Deniz içerisinde hareketsiz bulunan şahsın ölüm nedeni açıklandı UBP LTB Başkan adayı Aktunç “Lefkoşa’da yeni bir belediyecilik dönemi başlatacağız” 15 günlük turist vizesiyle girdiği ülkede 33 yıl yaşayan adam tutuklandı Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ağustos 2026) Barçın "Maliye Bakanı suçu yasa değişikliği ile aklamaya çalışıyor" Brent petrolün varili 88,06 dolardan işlem görüyor Üstel “Çok daha güçlü bir spor organizasyonu girişimi başlattık" Dr. Fazıl Küçük Bulvarı pazar günü geçici olarak trafiğe kapatılacak Meteoroloji Dairesi'nden şiddetli fırtına ve yağış uyarısı! Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Kıbrıs Rum tarafının engelleme girişimlerine karşı üç ayrı mektup UBP'nin 18 belediye başkan adayı resmen duyuruldu Onalt “Üretici yok olursa ülke ithalata mahkum olur” Yılmaz “Üreticiyi mağdur etmeyecek yatırımlar çok kıymetli” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan olumsuz havaya karşı işveren ve çalışanlara uyarı Ertuğruloğlu “İki devletli çözüm politikasından geri dönüş söz konusu değil” Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yeni sezonda perdeleri iki oyunla açıyor TMK 1986 mezunlarından TMK Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı’na bağış HAKSEN Başkanı Erşangil “Kamuya giriş, parası olanın ayrıcalığı olamaz” Erdoğan Pirhan için çok acil kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ağustos 2026) Deniz içerisinde hareketsiz bulunan şahsın ölüm nedeni açıklandı UBP LTB Başkan adayı Aktunç “Lefkoşa’da yeni bir belediyecilik dönemi başlatacağız”
Dolar
Euro
Sterlin

Hellim kararının uygulanmasındaki gecikmenin ana nedeni açıklandı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Hellim kararının uygulanmasındaki gecikmenin ana nedeni açıklandı
Reklam

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Miriam Garcia Ferrer, Hellim/Halloumi ile ilgili tescil kararının uygulanmasının 1 Ekim 2021’e ertelenmesinin nedenini, Kıbrıs Rum yönetimi ile hukukî istişarelerini tamamlaması için Bureau Veritas’a zaman tanımak” olarak açıkladı.

Alithia’nın haberine göre Ferrer dün düzenlediği basın toplantısında, hellim ile ilgili tüzüğün önceki gün benimsendiğini ve yayımlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe gireceğini ancak pratikte uygulanmasının 1 Ekim itibarıyla başlayacağını söyledi.

Bunun ana nedenini ise “Bureau-Veritas’a Kıbrıs Rum yönetimi ile hukukî istişarelerini tamamlayıp bir denetleme planı sunması için zaman tanımak” olarak açıklayan Ferrer, şunları söyledi:

“Bu, Yeşil Hat’tın her iki tarafındaki üreticilerin de pratikte uygulamaya geçilecek gün itibarıyla Menşe Adı Korumalı Ürün şartlarını yerine getirdiklerini tescil edebilmeleri ve Hellim/Halloumi’nin piyasaya sürülmesine herhangi bir boşluk olmamasını sağlayacak. Bu gecikme stoklarındaki, Hellime uygun olmayan ürünleri satmaları için Kıbrıslı olmayan üreticilere zaman tanıyacak.”

Gazete, Avrupa Komisyonu ve Dış Eylem Dairesi Sözcüsü Peter Stano’nun ise “Yüksek Temsilci Josep Borrell Kıbrıs ile ilgili konuların halledilmesine dair önemli kararı selamlıyor” dediğini yazdı.

Fileleftheros, “Stoklar İçin Zaman Veriliyor… Borrell Hellimin Tescil Kararını Selamlıyor” başlıklı haberinde, hellimin menşe ismi korumalı ürün olarak tescil kararının Avrupa Birliği resmi gazetesinde yayımlandığını, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in imzasının yer aldığı uygulama yönetmeliğinde “hellim isminin korunması, 9 Temmuz 2021 tarihli kararla Kıbrıs tarafından verilen 20 yıllık geçiş dönemine tabidir” ifadesinin yer aldığını yazdı.

Habere göre Sağlık Komiseri Stella Kiriakidu’nun imzasını taşıyan ve AB üyesi devletlere hitap edilen karar yönetmeliğinde ise şu ifadeler yer alıyor:

“Kıbrıs Cumhuriyeti, ürün üretim zincirindeki gıda güvenliği ve hayvan sağlığı ile ilgili Birlik şartlarına uyumun güvenceye alınması için gereken bütün gözetim ve denetlemelerin yapılması için gerekli yetkileri, yetkilendirilmiş örgüte vermesi gerekir. Yetkilendirilmiş örgütün Kıbrıs Cumhuriyeti’ hükümetine karşı sorumlu olması, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın da yetkilendirilmiş örgütten verilecek raporların kopyasını alması gerekir.  Kararda, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin etkin denetimi dışında bulunan bölgeleri ayıran hat üzerinden ticaret yapılmasından önce uyulması gereken bir dizi şart tanımlanıyor.”

Haravgi haberi “Hellim Dosyasının Uygulanmasındaki Rötarın Nedeni Hukukî” başlığıyla aktardı.

TAK

Benzer haberler

Featured
15 günlük turist vizesiyle girdiği ülkede 33 yıl yaşayan adam tutuklandı 28 Ağu 2026 22:05 Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ağustos 2026) 28 Ağu 2026 21:53 Barçın "Maliye Bakanı suçu yasa değişikliği ile aklamaya çalışıyor" 28 Ağu 2026 21:16 Brent petrolün varili 88,06 dolardan işlem görüyor 28 Ağu 2026 20:58 Üstel “Çok daha güçlü bir spor organizasyonu girişimi başlattık" 28 Ağu 2026 20:47 Dr. Fazıl Küçük Bulvarı pazar günü geçici olarak trafiğe kapatılacak 28 Ağu 2026 20:39 Meteoroloji Dairesi'nden şiddetli fırtına ve yağış uyarısı! 28 Ağu 2026 20:28 Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Kıbrıs Rum tarafının engelleme girişimlerine karşı üç ayrı mektup 28 Ağu 2026 20:16 UBP'nin 18 belediye başkan adayı resmen duyuruldu 28 Ağu 2026 19:00