Helin Reessur'un arkadaşları konuştu "Bu topraklara olan umudumuzu gömdük"
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Gazimağusa Meslek Lisesi öğrencileri, 25 Ocak’ta cinayete kurban giden arkadaşları Zehie Helin Reessur için “Helinler Ölmesin Diye” sloganıyla eylem yaptı.
Bazı sivil toplum örgütleri ve vatandaşların da katılarak destek verdiği eylemde, okul önünde toplanan öğrenciler, önce Zafer Anıtı’na, oradan da Namık Kemal Meydanı’na yürüdü.
Öğrenciler yürüyüş esnasında “Eşitlik arıyoruz”, “Adalet istiyoruz”, “Kadın cinayetlerine son”, “İsyanımız var”, “Kadın erkek eşittir”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Bu ülkede 16 yaşında bir kız öldürüldü”, "Öldürülmek istemiyoruz", “Biz daha çocuğuz“, ”Erkek şidddetine son”, “Helinler ölmesin” sloganları attı.
Elde taşınan dövizlerde ise, “Seni asla unutmayacağız Helin Reessur”, “Helinmiz artık melek”, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok”, “Kadın değil, çocuktu”. “Aşk değil, çocuk cinayeti”, “Kaza da kader de değil, cinayet”, “Güneş kızımızın altın rengi sarı saçları kana bulandı”, “Öldürülmek istemiyoruz biz daha çocuğuz”, “Tacize, şiddete karşı güvenli yasalar istiyoruz” ifadeleri dikkat çekti.
-Sıra arkadaşları konuştu
Zafer Anıtı önünde Helin’in sıra arkadaşları Azra Çağan ile Fatma Çayönü konuşma yaptı.
Azra Çağan, Helin ile ilgili bir masal anlatarak, Helin’in, hayalini kurduğu gibi dünyanın en iyi müzisyen ve bestecilerinden biri olarak bir hayat yaşadığını, sevdiği adamla evlenerek çocuklarıyla birlikte mutlu mesut yaşadığını anlattı.
Fatma Çayönü de konuşmasında “Helin’in az önce anlattığımız masaldaki gibi bir hayatı olsun istedik, sonu erkek şiddetiyle katledilerek bitmeyen…” Yaşadığı ülkedeki düzene kurban gitmeyen…” diye konuştu
Helin gibi onlarca kadının anne ve kızkardeşlerin öldürüldüğünü belirten Çayönü, birçok insanın yakınları ve akrabalarının acısıyla sonsuza dek yaşamak zorunda kaldığını vurguladı.
Helin’in sınıfta en önde oturduğunu ve hep güleryüzlü olduğunu anlatan Çayönü, “O rengarenk kalbiyle henüz 16 yaşındaydı, acımasızca katledildi. Şimdi sorarım size Helin’i öldüren katil mi bu acı sonun tek suçlusu, yıllardır bu ülkede öldürülmedi mi kadınlar?” diye sordu.
Ülkede yıllardır kadınların erkekler tarafından öldürüldüğüne işaret eden Çayönü, “Bizler sizler için şımarık 'Z kuşağı' çocukları. Daha kaç arkadaşımızı toprağın altına gömeceğiz erkek şiddeti yüzünden?.. Biliyoruz hiçbir yetkili sorumluluk almayacak bir çocuk katledildi diye” ifadelerini kullandı.
-"Bize 16 yaşımızda yaşayabileceğimiz en büyük acıyı yaşattınız.. Cenazesine değil doğum günü partisine gitmeliydik"
Helin’i hiçbir zaman unutmayacaklarını belirten Çayönü, “Bize 16 yaşımızda yaşayabileceğimiz en büyük acıyı yaşattınız. Biz 16 yaşında arkadaşımızın cenazesine değil doğum günü partisine gitmeliydik. Biz 16 yaşında arkadaşımızın tabutuna değil kendisine sarılmalıydık. Bize 16 yaşında, bir avuç toprağı Helin diye sevmeyi öğrettiniz. Biz Helin’le birlikte 16 yaşımızda, neşemizi, sevincimizi ve bu topraklara olan umudumuzu da gömdük. Yüreğimiz paramparça, kaybedeceğimiz tek bir canlı, arkadaşımız daha yok.” dedi.
Çayönü, “Bu şiddet artık son bulsun, erkek şiddeti yok olsun. Biz bugün Helin’in yarım kalan hikayesi için onun gibi öldürülen tüm Helinler için, Helinler ölmesin diye yürüdüdük.” dedi.
Benzer haberler
Featured
Volkswagen 208 binden fazla aracını geri çağırıyor
Döviz piyasalarında günün son rakamları (18 Eylül 2026)
Bolivya'da yeni bir kedi türü keşfedildi
Dinçyürek “Bağımlılıkla mücadelede bilimsel yol haritasını devlet iradesiyle hayata geçireceğiz”
Erhürman “Müze, Kıbrıs Türk halkının yaşadığı acıları gelecek nesillere aktaracak”
Üstel “Barış, gerçeklerin üzerini örterek ve yaşanan acıları yok sayarak kurulamaz”
Yılmaz “Müzenin hayata geçirilmesi, tarihi gerçeklerin doğru biçimde anlatılması yolunda önemli bir adım”
Muratağa, Atlılar ve Sandallar Şehitler Müzesi düzenlenen törenle açıldı
Aralarında 40 günlük Seldem Ali Osman ile 16 aylık Betül Arnavut'un bulunduğu 15 şehit toprağa verildi



