Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Trump'ın golf sahasında silahlı bir kişi yakalandı Hindistan'da Chandipura virüsü endişesi: Ulusal müdahale ekibi görevlendirildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Ağustos 2026) AP "Hürmüz Boğazı'nın açılması için anlaşma taslağına son hali verildi" Dânâ "Amacımız müzakere olsun diye müzakere değil, sonuç alıcı bir 5+1 sürecidir" Aktunç “Kadına yönelik şiddet münferit değil, sistematik bir toplumsal sorundur” Borsa günü yüzde 0,11 değer kazanarak tamamladı Netanyahu “Hamas silahsızlanmadan Gazze'den çekilmeyeceğiz” İncirli "Polis teşkilatının güçlendirilmesi ortak sorumluluğumuzdur" Creditwest Bank 14 yılda 143 gence ulaştı, 22'sini isithdam etti Üzüm festivali başladı, finalde Zeynep Bastık sahne alacak Aşırı sıcakların insani ve ekonomik bilançosu ağırlaşıyor Yeniboğaziçi Pulya Festivali ve Uluslararası Halk Dansları Festivali 14 Ağustos'ta başlayacak Bir haftada 73 trafik kazası: 1 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi de yaralandı Eski DİSİ Başkanı Neofitu “Hristodulidis, tatile değil Kıbrıs sorununa odaklansın” Meteoroloji Dairesi: Sabah saatleri yer yer sis olacak Nöbetçi eczaneler (5 Ağustos 2026) Çeler "Yükseköğretimde günü kurtaran değil, geleceği planlayan politikalara ihtiyaç var" İncirli "Üzüm salkımları gibi dayanışarak var olacağız" Kemal Baykallı "Süreçteki durağanlık Hristodulidis’in sonu olur" Trump'ın golf sahasında silahlı bir kişi yakalandı Hindistan'da Chandipura virüsü endişesi: Ulusal müdahale ekibi görevlendirildi Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Ağustos 2026) AP "Hürmüz Boğazı'nın açılması için anlaşma taslağına son hali verildi" Dânâ "Amacımız müzakere olsun diye müzakere değil, sonuç alıcı bir 5+1 sürecidir" Aktunç “Kadına yönelik şiddet münferit değil, sistematik bir toplumsal sorundur” Borsa günü yüzde 0,11 değer kazanarak tamamladı Netanyahu “Hamas silahsızlanmadan Gazze'den çekilmeyeceğiz” İncirli "Polis teşkilatının güçlendirilmesi ortak sorumluluğumuzdur" Creditwest Bank 14 yılda 143 gence ulaştı, 22'sini isithdam etti Üzüm festivali başladı, finalde Zeynep Bastık sahne alacak Aşırı sıcakların insani ve ekonomik bilançosu ağırlaşıyor Yeniboğaziçi Pulya Festivali ve Uluslararası Halk Dansları Festivali 14 Ağustos'ta başlayacak Bir haftada 73 trafik kazası: 1 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi de yaralandı Eski DİSİ Başkanı Neofitu “Hristodulidis, tatile değil Kıbrıs sorununa odaklansın” Meteoroloji Dairesi: Sabah saatleri yer yer sis olacak Nöbetçi eczaneler (5 Ağustos 2026) Çeler "Yükseköğretimde günü kurtaran değil, geleceği planlayan politikalara ihtiyaç var" İncirli "Üzüm salkımları gibi dayanışarak var olacağız" Kemal Baykallı "Süreçteki durağanlık Hristodulidis’in sonu olur"
Dolar
Euro
Sterlin

"Halk sağlığını tehlikeye atacak hiçbir model kabul edilemez”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Halk sağlığını tehlikeye atacak hiçbir model kabul edilemez”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Covid 19 vakalarının iki ayı aşkın bir süre sıfırlanmasının ardından bir günde 19 yeni vaka ile karşılaşılmasının, açılım sürecinin bilimsel veriler ve sağlık uzmanlarının uyarılarının yeteri kadar ciddiye alınmadan yürütüldüğünü ortaya çıkardığını söyledi.

DAYANIŞMAYA EN ÇOK İHTİYAÇ OLAN BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ

Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, “Sağlık ve ekonomide yaşanmakta olan sıkıntılar ne küçümsenmeli ne de abartılmalı. Ortak hedefimiz bu sıkıntıları el birliğiyle aşmak olmalı. Önceliğimiz halk sağlığı olmalı. Ekonomik anlamda da sosyal dayanışmaya en çok ihtiyaç olan bir dönemden geçiyoruz. Gelir kaybı olan, iş kaybı olan aileler vardır. Devletin sosyal dayanışmaya ve yardımlaşmaya önem vererek bu sıkıntıların aşılması için destek lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sağlık örgütlerinin yönetici ve temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıya Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği, Diyetisyenler Birliği, Hemşireler ve Ebeler Birliği, Diş Tabipleri Odası, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, TIP-İŞ, Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği, Psikologlar Birliği, Veteriner Hekimler Birliği, Eczacılar Birliği yöneticileri ile temsilcileri katıldı.

Sağlık örgütü temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Özellikle tüm dünyayı olduğu kadar halkımızı da tehdit eden küresel bir salgın konusunda hükümetin tutarlı davranarak, sağlığı temel alan önlemleri uygulaması gerekiyor. Halk sağlığını tehlikeye atacak hiçbir model kabul edilemez” diyerek şöyle devam etti:

HALKIN SAĞLIĞI RİSKE ATILAMAZ

“Vakalar iki ayı aşkın bir süre sıfırlandıktan sonra, bir açılım olmalıydı ama böyle mi olmalıydı” diye soran Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Daha kontrollü ilerlenmeliydi. Kontrolden çıkma tehlikesi tüm toplumun yanı sıra en başta mücadeleyi sürdüren sağlıkçıları tedirgin ediyor” dedi.

Pandemi sürecinin en başından itibaren sağlık ön planda tutularak rotanın sağlık uzmanları tarafından belirlenmesini, siyasetin de bilimsel verileri temel alarak uzmanlara kulak vererek karar üretmesi gerektiğini vurguladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunun ne ölçüde gerçekleştiğini en iyi takdir edecek kişiler sağlık uzmanlarımızdır. Test yapılmadan ülkeye girişler oldu, test sonuçları belli olmadan halkın arasına karışmasına izin verildi. Söz konusu olan halk sağlığıdır, hatalı uygulamalarla riske atılamaz. Bilimsel gereklilik karantinaysa karantina uygulamasından sağlık dışındaki başka gerekçelerle kaçınmamak gerekiyor” dedi.

PANDEMİ HASTANESİ SEL BASKININA AÇIK YERDE OLMAMALI

Pandemi hastanesinin nihayet gündeme geldiğini, seçim yasaklarına girmesine rağmen törenler yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Herhalde seçim günlerine denk getirilip açılış törenleri yapılarak kurdeleler de kesilecek. Beni ilgilendiren atılan nutuklarla kurdele kesmek değil, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin açıklamasıdır. İnşaat alanı sel baskınlarına açık bir durumda olacaksa, bu büyük bir sorumsuzluktur” dedi.

Bir pandemi hastanesinin gereklilik ve aciliyetini daha önce de ifade ettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu hastanenin yeri mutlaka doğru saptanmalı. Devlet eliyle bizi başka türlü sıkıntılara düşürecek durumlar yaratılmaması gerekir” dedi.

HEP BERABER ÇALIŞMAYA ŞİMDİDEN HAZIR OLMALI

Halkın çoğunluğunda oldukça ciddi bir desteklerinin olduğunu gözlemlediğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu seçimde göreve devam yetkisini almak ilk adım. Ondan sonraki süreçte, bu dönem bize destek olacak yurttaşlarımız ve örgütlerin görevi, sadece oy vermekten ibaret kalmayacak” dedi.

‘Biz oyumuzu verdik görevimiz bitti’ döneminin kapandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, karşılıklı güven ve kararlılıkla beraberlik içerisinde birlikte yol alma anlayışının önümüzdeki dönem her zamankinden daha çok önemli olacağını vurguladı.

HALK

Bu dönem yaşananlar açısından baktığında, halkın, örgütleri ve sivil toplumun dayanışmasını seçimden sonra da güçlü bir şekilde sürdürmesinin büyük önem taşıdığının açık olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs’ta eşitlik, özgürlük ve güvenliğimizi güvence altına alacak adil bir çözüme ulaşmak, Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı sağlıklı  ilişkiler kurma, demokratik, laik sosyal devlet anlayışını geliştirmek, üretime ve cinsiyet eşitliğine, sosyal dayanışmaya, çağdaş, demokratik ilkelere sahip çıkmak hedefiyle bu ilkeler doğrultusunda katılımcı bir anlayışla birlikte çalışmaya hepimiz hazır olmalıyız” dedi.

Voice of the Island

Benzer haberler

Coronavirüs
Güney Kıbrıs'ta da karantina zorunluluğu kaldırıldı 6 May 2023 17:36 Son iki haftada 58 pozitif vakaya rastlandı 26 Nis 2023 16:11 Güney Kıbrıs’ta 19 yaşındaki genç Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi 21 Nis 2023 10:16 "Covid-19'un endemiye dönüştüğüne dair bilimsel çalışmalar var” 18 Nis 2023 16:57 Güneyde Covid-19 4 can daha aldı! 31 Mar 2023 14:15 Son iki haftada 1 kişi covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti 29 Mar 2023 11:45 Güneyde 4 kişi daha hayatını kaybetti! 24 Mar 2023 10:56 Bir haftada 6 ölüm, bin 281 yeni vaka 17 Mar 2023 19:22 Güneyde bir haftada Covid-19 kaynaklı 5 ölüm 10 Mar 2023 19:20