Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
İkamet izinsiz 10 kişi tutuklandı, 3 araç trafikten men edildi Sevgül Uludağ, iki toplumlu etkinlikle anıldı İncirli “Ortaya koyduğunuz argümanların hiçbirinin doğruluğu ve geçerliliği yoktur” TEL-SEN Başkanı Üredi “Fibere değil, şeffaflık ve hukuki güvence eksikliğine itiraz ediyoruz” Thalassaemia Derneği’nden acil kan bağışı çağrısı Alaniçi İlkokulu’nun eksikleri giderilerek okul daha modern ve işlevsel hale getirildi İncirli "Acı gündemi istismar ederek kendi ajandanızı Genel Kurul gündeminin içine iliştiriyorsunuz" “Hayvan Fizyoterapisi Eğitimi İşbirliği Protokolü” imzalandı Meclis'in gündeminde Filo Jet faciasıyla ilgili iki araştırma önergesi var Kahve üretimi yapan işletmede yangın TCMB yılın ikinci faiz kararını açıkladı Haspolat'daki ölümlü iş kazasıyla ilgili yeni gelişme! ARUCAD’da 2026-2027 Akademik Yılı için öğrenci kabulü devam ediyor Makenzi Plajı'nda hayatını kaybeden şahsın ölüm nedeni açıklandı Ercan'da 8 aylık yolcu trafiği 4 milyona yaklaştı 39 yaşındaki kadın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı Erhürman “Bu topraklarda bölünmeyi, parçalanmayı, öfkeyi, kini, nefreti değil, sevgiyi, medeniyeti, insaniyeti besleyeceğiz” Nöbetçi eczaneler (10 Eylül 2026) TCMB faiz kararını açıklayacak Borak "Karpaz'da yapılacak projeler kontrollü ve planlı olmalı" İkamet izinsiz 10 kişi tutuklandı, 3 araç trafikten men edildi Sevgül Uludağ, iki toplumlu etkinlikle anıldı İncirli “Ortaya koyduğunuz argümanların hiçbirinin doğruluğu ve geçerliliği yoktur” TEL-SEN Başkanı Üredi “Fibere değil, şeffaflık ve hukuki güvence eksikliğine itiraz ediyoruz” Thalassaemia Derneği’nden acil kan bağışı çağrısı Alaniçi İlkokulu’nun eksikleri giderilerek okul daha modern ve işlevsel hale getirildi İncirli "Acı gündemi istismar ederek kendi ajandanızı Genel Kurul gündeminin içine iliştiriyorsunuz" “Hayvan Fizyoterapisi Eğitimi İşbirliği Protokolü” imzalandı Meclis'in gündeminde Filo Jet faciasıyla ilgili iki araştırma önergesi var Kahve üretimi yapan işletmede yangın TCMB yılın ikinci faiz kararını açıkladı Haspolat'daki ölümlü iş kazasıyla ilgili yeni gelişme! ARUCAD’da 2026-2027 Akademik Yılı için öğrenci kabulü devam ediyor Makenzi Plajı'nda hayatını kaybeden şahsın ölüm nedeni açıklandı Ercan'da 8 aylık yolcu trafiği 4 milyona yaklaştı 39 yaşındaki kadın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı Erhürman “Bu topraklarda bölünmeyi, parçalanmayı, öfkeyi, kini, nefreti değil, sevgiyi, medeniyeti, insaniyeti besleyeceğiz” Nöbetçi eczaneler (10 Eylül 2026) TCMB faiz kararını açıklayacak Borak "Karpaz'da yapılacak projeler kontrollü ve planlı olmalı"
Dolar
Euro
Sterlin

Güney Koreli "denizkızları": Günlerinin yarısını su altında geçiriyorlar

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Güney Koreli "denizkızları": Günlerinin yarısını su altında geçiriyorlar
Reklam
Güney Kore’nin Haenyeo dalgıçları,günde onlarca kez 20 metre derinliğe dalıyor. Nefeslerini iki dakikaya kadar tutabilen bu kadınlar, su altında geçirdikleri süreyle bazı deniz memelilerini bile geride bırakıyor. Güney Kore’nin Jeju Adası açıklarında yaşayan Haenyeo ya da ‘deniz kadınları’, ergenlikten başlayarak 90 yaşına kadar denize dalarak deniz ürünleri topluyor. Haenyeo kadınlar, günde yaklaşık 100 kez 20 metre derinliğe dalıyor. Nefeslerini iki dakikaya kadar tutabilen bu kadınlar, derinliklerde deniz kestaneleri, deniz salyangozları ve diğer deniz canlılarını topluyor. Araştırmacılar, 62 ila 80 yaşlarındaki yedi Haenyeo’nun günlük dalış rutinlerini ilk kez inceledi. Çalışma, bu kadınların günlerinin yüzde 56’sını su altında geçirdiğini ortaya koydu. St Andrews Üniversitesi’nden Dr. Chris McKnight, “Haenyeo’lar gerçekten inanılmaz insanlar. Dalış yetenekleri olağanüstü, ancak günlük rutinlerini yaparken hem davranışlarını hem de fizyolojilerini gözlemlemek eşsiz bir fırsat” dedi. 20 YIL İÇİNDE YOK OLABİLİRLER Haenyeo, UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras olarak kabul ediliyor. Ancak kadın dalgıçların yüzde 90’ı artık 60 yaşın üzerinde ve sayıları 1970’lerde 14 bin iken günümüzde 3 bin -4 bine düştü. Uzmanlar, Haenyeo’ların önümüzdeki 20 yıl içinde tamamen yok olabileceği uyarısında bulunuyor. 17. yüzyıldan bu yana ailelerinin geçimini sağlamakla görevli Haenyeo’lar, dalış kıyafetleri, paletler ve ağırlıklı yelekler dışında hiçbir koruyucu ekipman kullanmıyor. Hasat ettikleri deniz ürünlerini toplamak için tewak adı verilen yüzdürme cihazlarını kullanıyorlar. Bireysel çalışıyor olsalar da genellikle aynı anda en az iki kişi suyun içinde bulunuyor.

Benzer haberler

Dünya
Trump'ın uçağında acil durum kaydırağı kriz yarattı 10 Eyl 2026 10:32 Dünya ağustosta en sıcak ayı yaşadı 10 Eyl 2026 08:38 Anthropic çalışanı Coxon'un istifası, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı 9 Eyl 2026 22:00 Trump, İngiltere öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı 9 Eyl 2026 21:53 Eyfel Kulesi'nde Hindu heyet krizi: Kadın çalışanlar uzaklaştırıldı, kule kapandı 9 Eyl 2026 21:46 Kızılhaç "Avrupa'da sıcak hava dalgaları sırasında yaklaşık 35 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor" 9 Eyl 2026 21:29 İsveç, ülkeyi terk eden göçmenlere 36 bin dolar ödeyecek 9 Eyl 2026 09:34 İngiltere’deki hava kontrol sisteminin çökmesi sonucu uçuşların aksaması devam ediyor 9 Eyl 2026 08:49 ABD ile İran arasında 'yasak bölge' gerilimi 8 Eyl 2026 22:02