Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
En fazla yağış Esentepe’de kaydedildi Ellinas “Kronos’tan elde edilecek kazanç çok az” İklim değişikliği küresel sağlık acil durumu: Lancet raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi Kıbrıs Tarım-Gıda Forumu 3-5 Kasım’da düzenlenecek Anthropic 12 saatten kısa bir sürede yapay zeka girişimi tarafından hacklendi Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi’nden sarı uyarı Eklektik Manifest 2, 30 Ekim’de başlıyor Artan yakıt maliyetleri lüks yolcu gemisini vurdu: Kamboçya'da mahsur kaldılar Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı Tatar "Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınabilir" Küresel piyasalarda "yapay zeka" rallisi TAM Parti 50 milletvekili adayını açıkladı ÖSYM'nin 2027 sınav takvimi belli oldu İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti Altın fiyatlarını düşüren risk Yapay zeka saldırıdan vazgeçmedi Döviz kurlarında son durum (28 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ekim 2026) En fazla yağış Esentepe’de kaydedildi Ellinas “Kronos’tan elde edilecek kazanç çok az” İklim değişikliği küresel sağlık acil durumu: Lancet raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi Kıbrıs Tarım-Gıda Forumu 3-5 Kasım’da düzenlenecek Anthropic 12 saatten kısa bir sürede yapay zeka girişimi tarafından hacklendi Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi’nden sarı uyarı Eklektik Manifest 2, 30 Ekim’de başlıyor Artan yakıt maliyetleri lüks yolcu gemisini vurdu: Kamboçya'da mahsur kaldılar Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı Tatar "Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınabilir" Küresel piyasalarda "yapay zeka" rallisi TAM Parti 50 milletvekili adayını açıkladı ÖSYM'nin 2027 sınav takvimi belli oldu İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti Altın fiyatlarını düşüren risk Yapay zeka saldırıdan vazgeçmedi Döviz kurlarında son durum (28 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Güney Kıbrıs’taki okullardaki din dersleri tartışma konusu oldu

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Güney Kıbrıs’taki okullardaki din dersleri tartışma konusu oldu
Reklam

Güney Kıbrıs’ta zaman zaman eğitim kurumlarını meşgul eden meselelerden birinin, okullarda din dersi öğretimi ile uzun yıllardır devam eden sabah duası uygulaması olduğu belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Dua ve Din Dersleri Okulda Gerekli” başlıklı haberinde genellikle konuyla ilgili tartışmaların sebebinin, gerek dini inançlarla alakalı şahsi görüşler, gerekse toplumu ve dolayısıyla eğitim sistemini büyük ölçüde karakterize eden çok kültürlülük unsuru olduğunu yazdı.

Bu tartışmalardaki önemli bir noktanın halkın kimliği olduğunu bunun da ortodokslukla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu kaydeden gazete, bazen bu meselelerin özellikle ailelerin ve öğrencilerin çeşitli gerekçeler öne sürerek din derslerinden muafiyet talep ettikleri durumlarda okulları da ilgilendirdiğini belirtti.

“Elde ettiği bilgilere göre” bu gibi durumların fazla olmadığını yazan gazete, öte yandan eğitim bakanlığının ise net bir çerçeve ortaya koyarak bu konuları bir düzene koymaya çalıştığını kaydetti.

İlköğretimle ilgili olarak yayımlanan ve başlangıcı yaklaşan yeni öğretim yılıyla ilgili direktifler veren bir genelgede gerek din dersine gerekse sabah duasına atıfta bulunulduğunu kaydeden gazete, genelgede özetle, öğretmenlerin derslerin başlamasından önce belirli ders saatlerinde birlikte ders yaptıkları sınıfın çocuklarıyla birlikte sabah duası düzenlemeye özen göstermelerinin yer aldığını belirtti.

Genelgede Hristiyan Ortodoks olmayan çocukların ise sessizce kendi tanrılarına dua edebilecekleri kaydedildi.

Dini eğitimin okullardaki temel hedeflerden biri olmayı sürdürdüğü belirtilen genelgede, din derslerinin geriye kalan diğer dersler gibi, hiçbir şekilde küçümsenmemesi gerektiğine de vurgu yapıldı.

Genelgede Hristiyan Ortodoks olmayan çocukların, ebeveynleri/vasilerinin okul müdürüne yönelik yazılı başvurularının akabinde din derslerinden muaf olma hakkına sahip oldukları da kaydedildi.

Haberde orta öğretim açısından din derslerinin, teşvik ettiği ilkeler ve değerler açısından çok önemli olarak addedildiği de kaydedildi.

Benzer haberler

Featured
En fazla yağış Esentepe’de kaydedildi 28 Eki 2026 11:29 Ellinas “Kronos’tan elde edilecek kazanç çok az” 28 Eki 2026 11:26 İklim değişikliği küresel sağlık acil durumu: Lancet raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi 28 Eki 2026 11:24 Kıbrıs Tarım-Gıda Forumu 3-5 Kasım’da düzenlenecek 28 Eki 2026 11:20 Anthropic 12 saatten kısa bir sürede yapay zeka girişimi tarafından hacklendi 28 Eki 2026 11:15 Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi’nden sarı uyarı 28 Eki 2026 11:05 Eklektik Manifest 2, 30 Ekim’de başlıyor 28 Eki 2026 11:01 Artan yakıt maliyetleri lüks yolcu gemisini vurdu: Kamboçya'da mahsur kaldılar 28 Eki 2026 10:46 Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti 28 Eki 2026 10:08